Emeric Dembrovschi (foto) are peste două sute de meciuri în alb-violet. A jucat în finala care i-a adus lui Poli a doua Cupă a României din istorie, în ’80, iar acum anunță începutul unei perioade în care Timișoara va domina fotbalul de la noi.
Domnule Dembrovschi, Poli e an de an aproape de titlu. A venit, în sfârșit, momentul în care echipa e pregătită să iasă campioană? Echipa are jucători valoroși, formează de ani buni un grup solid. Din păcate, am pierdut un campionat în 45 de minute, dar uite că ne aflăm din nou într-o situație foarte bună. Avem două meciuri dificile, dar să nu uităm că Poli joacă bine în deplasare și mai ales că se mobilizează extraordinar cu echipele mari.
Corect. Probleme au fost însă cu echipele mici… Nu am avut mentalitatea necesară cu formațiile mai slabe și ne-au scăpat printre degete niște puncte. Dacă le aveam pe alea, acum dormeam liniștiți. Așa e fotbalul până la urmă. Știți, în subconștientul fiecărui jucător există treaba aia: «Aaaaa, p-ăștia îi batem oricum!». Și este foarte, foarte greu să îi mobilizezi. Asta v-o zic din experiență proprie. Eu jucam slab cu echipele mici. Cum creștea miza jocului, cum jucam și eu bine. De aceea și la Mondialul din Mexic am fost ales cel mai bun. Că importanța era uriașă.
„E mai frumos să câștigi în ultima etapă”
E mai frumos totuși un titlu câștigat în ultimele etape? Ă‚sta a fost, de fapt, farmecul campionatului nostru. Aici a devenit interesant. Că atunci când unul se aștepta ca adversarul să clacheze, se împiedica mai întâi el, apoi se împiedica și contracandidatul. E mai frumos așa, decât atunci când ai 15 puncte avans. Altfel te bucuri de victorie, altfel sărbătorești când câștigi pe merit și în ultimă instanță.
Timișoara așteaptă de ceva vreme un nou trofeu. Ultimul fiind cucerit acum trei decenii… Ce sărbătoare frumoasă a fost și atunci! Cupa României venise după atâta așteptare la Timișoara. A ieșit lumea pe străzi. Tot Corso era plin! Când am ajuns noi în oraș, că ne-am întors cu trenul de la București, ne-au așteptat 20.000 de oameni la gară. Am venit pe jos cu ei la stadion, cu trofeul… Sunt convins că și acum ar fi o sărbătoare de excepție.
Ce va urma pentru Poli dacă va reuși să câștige acest titlu? Știți cum e: dacă-l iei o dată, îl mai iei încă o dată sau de două ori. Că ai deja o echipă organizată, stabilă. Uită-te că alții abia acum își construiesc echipe. Steaua sau Dinamo asta încearcă să facă acum. Iar Poli are deja echipă formată. Și așa e și în istorie: Craiova a luat titlul de două ori la rând, UTA, la fel.
„Dacă batem la Galați, avem 90 la sută șanse să ieșim campioni. Nu cred că Oțelul se mai poate mobiliza în ultima etapă, dacă Poli o învinge chiar pe teren propriu”, Emeric Dembrovschi, fost jucător Poli Timișoara
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER