Gigi Becali a anunțat că oficialii MApN i-au transmis că noul stadion din Ghencea va avea 55-60.000 de locuri. Este o cifră umflată de patronul Stelei sau se pregătește un nou mega proiect în București? Una peste alta, sunt semne de întrebare asupra fezabilității unei asemenea construcții.
Patronul FC Steaua a avut miercuri o întâlnire cu oficialii MApN, pentru a discuta despre rezolvarea problemelor cu marca, dar și de întoaracerea echipei de fotbal în Ghencea. Reprezentanții Ministerului Apărării i-au transmis însă că echipa se poate antrena în complexul Ghencea, dar ar fi indicat să nu-și joace acolo meciurile, deoarece arena urmează să fie dărâmată: „Acum se pune problema construirii stadionului. Mi-au spus că nu are rost să jucăm în Ghencea pentru că mâine-poimâine vor începe demolările și se va mări stadionul, va ajunge la 55-60.000 de locuri”, a dezvăluit Becali.
Banii ar urma să fie asigurați de Compania Națională de Investiții, cea care a finanțat și ridicarea stadioanelor din Târgu Jiu și Craiova și care va investi și în refacerea arenelor din Ștefan cel Mare și Giulești. Toate cele trei arene bucureștene vor fi utilizate și ca terenuri de antrenamente pentru EURO 2020, care se va desfășura la București.
Cât de reală este cifra de 55.000 de locuri?
Se știau aproape toate informațiile enumerate mai sus. Mai puțin una. Becali a anunțat că noua arenă din Ghencea va avea 55.000 de locuri. Este pentru prima dată când se anunță ridicarea unui nou stadion care să concureze cu National Arena. Până acum, se vorbea despre un stadion de 30-35.000 de locuri. De altfel, Răzvan Burleanu dădea o cifră și mai mică, în jur de 20.000 de locuri pentru arenele și Ștefan cel Mare, Ghencea și Giulești.
Chiar se ia în calcul ridicarea unui nou colos cu 55.000 de locuri? Dacă da, atunci investițiile în noile arene din București ar depăși 300 de milioane de euro, dacă este să ne raportăm al costurile de construcție pentru celelate stadioane care au fost ridicate în România. Numai stadionul din Ghencea ar înghiți în jur de 200 de milioane de euro, în condițiile în care Arena Națională a costat aproximativ 250 de milioane de euro.
Își permite România să facă asemenea investiții? Și dacă da, cât de profitabile ar fi?
Suntem țara din Uniunea Europeană cu cei mai puțini kilometri de autostradă și dezvoltarea infrastructurii de transport este o reală problemă pentru România. De aici apare întrebare: își permite România să plătească peste 300 de milioane de euro pentru încă trei stadioane? O altă dilemă este cât de profitabilă ar fi o arenă cu 55.000 de locuri în Ghencea.
Din experiența de până acum, Steaua a reușit să umple Arena Națională doar la derby-urile cu Dinamo și la meciurile tari din cupele europene. În rest, a jucat și cu 3.000 de spectatori pe National Arena, mai ales după ce a pierdut marca. În situația în care problemele cu brandul s-ar rezolva, iar galeriile ar reveni, n-ar putea conta la meciurile din Liga 1 pe o prezență mai mare de 20-25.000 de spectatori. Maximum 30.000. Mai ales că noua arenă ar fi construită într-o zonă în care nu se știe când va ajunge metroul, deci spectatorii vor avea serioase probleme cu transportul după încheierea partidelor.
Deci am avea încă un stadion de 55.000 de locuri, care se va umple doar la câteva partide, dacă Steaua are un sezon foarte bune. La această problemă se mai adaugă și cea a costurilor cu întreținerea. Pentru Național Arena, acestea sunt de aproximativ 6 milioane de lei pe an. Adică peste un milion de euro. Vor reuși administratorii arenei să scoată profit, astfel încât să amortizeze și din costurile de construcție? Greu de crezut.
26 de milioane de lei a cheltuit Primări București cu întreținerea Arenei Naționale, în perioada martie 2011 – martie 2015.
Cine va mai juca pe Arena Națională?
Până acum, cel mai mare stadion din țară a fost folosit de echipa națională, Steaua, Dinamo, chiar și Rapid. Plus la o finală de Europa și finalele de Cupa României și Supercupa României. În condițiile în care vor fi ridicate noile stadione, Arena Națională va pierde cea mai mare parte din aceste evenimente. Doar naționala va mai folosi stadionul și, probabil, aici se vor juca unele finale de Cupe. Chiar și cu evenimentele de până acum, administratorii Arenei Naționale au avut serioase obstacole în a reuși să echilibreze cheltuielile. Fără aceste evenimente, cheltuielile de administrare ar îngreuna bugetul Primăriei Capitalei. În plus, există riscul degradării accelerate.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER