Steaua caută de ani buni un jucător exponențial. Mijlocașul care să organizeze jocul, care să inventeze o acțiune personală și să fie capabil să decidă un meci de unul singur. „Numărul 10”, cum i-ar fi zis Hagi… Pe rând, în Ghencea și-au încercat șansa diverși fotbaliști. Au îmbrăcat tricoul cu această cifră sau cu o alta și au zis: „Eu sunt cel care poate fi noul Hagi”. Dar de ani buni nu s-a găsit nici măcar un coordonator care să îi calce pe urme lui Panduru, ultimul număr 10 de referință în istoria Stelei.
Anul acesta s-a încercat transferul lui Wesley, dar varianta nu s-a concretizat și oficialii din Ghencea s-au consolat cu ideea că Tibi Bălan va îndeplini rolul de „creier”. Interesant este faptul că roș-albaștrii au avut în curte, până anul trecut, un jucător de mare perspectivă, care putea deveni un conducător de joc veritabil. Alexandru Lazăr a fost ochit de Hagi, iar Becali nu a depus nici cel mai mic efort pentru a-l păstra pe unul dintre cei mai talentați puști din țară. Acum, la Viitorul, Alex are în sfârșit șansa să demonstreze în Liga I că este fotbalist.
Hagi l-a remarcat de când antrena Steaua
Când avea numai 16 ani, Hagi l-a chemat la echipa mare și le-a spus prietenilor că vede în Alex un urmaș al său. „Regele” le-ar fi zis atunci unor apropiați că acest fotbalist nu trebuie să mai plece din lotul echipei mari. După despărțirea de Steaua, tineri precum Lazăr sau Bicfalvi au cam pierdut contactul cu prima echipă. Chiar dacă este restant la capitolul antrenorat, din punct de vedere al rezultatelor, tehnicianul Hagi are calități fantastice în ceea ce privește descoperirea fotbaliștilor tineri, talentați. La Galata, ‘Regele’ l-a ‘crescut’ pe Arda Turan, la Timișoara i-a format pe Torje și Daminuță, iar la Steaua l-a promovat pe Bicfalvi.
L-a învățat cum să bată loviturile
„Eram la formația secundă, iar la unul din antrenamente a venit Gheorghe Hagi să asiste, în perioada când acesta era antrenor la Steaua. Hagi m-a plăcut, iar apoi m-a luat în lotul mare la mai multe partide ale Stelei și chiar m-a introdus în câteva amicale, cu Inter Gaz și cu Focșani. Înainte să plece, am fost inclus în lot pentru un meci cu Bacăul din Cupa României”, deapăna Lazăr, în urmă cu ceva timp, pentru ProSport povestea care i-a marcat începutul de carieră.
„Hagi venea deseori la pregătiri și vorbea cu toți jucătorii. De multe ori îmi arăta cum să pasez, cum să gândesc pe teren și mă învăța cum să execut cât mai bine loviturile libere”, a mai completat puștiul, care de-a lungul timpului a purtat pe tricou numai numărul 10.
L-a impresionat și pe Pițurcă
Mijlocașul a fost luat de Pițurcă în 2010, în cantonamentul din Austria, unde a fost unul dintre cei mai buni. A ajutat la construcția fazelor ofensive și a uimit prin tehnicitatea pe care o are. Pițurcă declara atunci că nu ar fi exclus ca acesta să le ia fața lui Răduț sau Păcurar, doi fotbaliști veniți în Ghencea la insistențele lui. Din păcate pentru Lazăr, și destinul lui Piți a fost același, iar tehnicienii care au urmat au preferat să meargă pe variante de ‘siguranță’, preferând jucătorii cu experiență.
A început fotbalul la Dinamo!
Alexandru Lazăr a început fotbalul organizat în cadrul unui club de la o vârstă fragedă, 8 ani. Mai întâi a trecut pe la Unirea Tricolor, și la 10 ani a ajuns să evolueze la ‘piticii’ rivalei de moarte a roș-albaștrilor, Dinamo. Cu toate astea, Lazăr nu a stat prea mult în „Ștefan cel Mare”, a mai schimbat câteva cluburi și a ajuns să evolueze la Steaua abia când avea 14 ani. „Unchiul meu îl știa pe Horia Codorean, preparatorul fizic de la Steaua, căruia i-a spus într-o zi să mă ia să dau câteva probe de joc. După prima partidă în care am evoluat, Radu Troi și Gheorghe Gigel au hotărât să mă păstreze”, povestea Lazăr.
500.000 euro este cota de piață a lui Lazăr, potrivit site-ului de specialitate transfermarkt.de; cota sa a crescut exponențial în ultimul sezon, fiind unul dintre cei mai importanți jucători de la Viitorul
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER