Becali a reușit!** Procesul în cazul „Valiza”, suspendat!
Procesul de la Curtea de Apel Cluj în care finanțatorul FC Steaua, Gigi Becali, este judecat pentru dare de mită, a fost suspendat, după ce instanța clujeană a admis, miercuri, două excepții de neconstituționalitate ridicate de avocați și a dispus sesizarea Curții Constituționale.
Curtea de Apel Cluj, unde a avut loc, miercuri, un nou termen în procesul "Valiza", a dispus sesizarea Curții Constituționale, cu două excepții de neconstituționalitate ridicate de avocații lui Victor Pițurcă și Gigi Becali.
Avocatul Gheorghiță Mateuț a declarat, în fața instanței, că în legea 78/2000 privind prevenirea și sancționarea faptelor de corupție nu există definiția infracțiunii de fals și nu este prevăzută o pedeapsă pentru această infracțiune.
"O lege trebuie să prevadă clar definiția infracțiunii și pedeapsa pe care o riscă acela care săvârșește fapta. Or, această lege este neconstituțională, în baza ei s-a întocmit rechizitoriul în acest dosar, astfel că trebuie să se pronunțe Curtea Constituțională asupra acestei excepții", a declarat Gheorghiță Mateuț, avocatul lui Gigi Becali.
La rândul său, avocatul Mircea Duțu, care îl apără pe Victor Pițurcă, a ridicat o altă excepție de neconstituționalitate, susținând că sunt neconstituționale textele din Codul de Procedură Penală conform cărora în cauzele cu avocați (și în dosarul "Valiza" este implicat avocatul Alina Ciul – n.r.) competența aparține Curții de Apel.
"Conform Codului de Procedură Penală, cauzele în care sunt implicați avocați, judecători sau procurori, notati publici, membri ai Guvernului sunt de competența Curților de Apel, dar trebuie observat că profesia de avocat este una liberală, astfel că avocații ar trebui judecați de către instanțele inferioare și să beneficieze de calea de atac a apelului. Acele articole din Codul de Procedură Penală sunt neconstituționale pentru că încalcă dreptul la un proces echitabil și, de asemenea, nu respectă Constituția în ceea ce privește egalitatea în fața legii", a spus Duțu.
Totodată, procurorul DNA a susținut în fața instanței că prin aceste două excepții de neconstituționalitate se încearcă tergiversarea cazului.
"Noi nu ne opunem sesizării Curții Constituționale, dar considerăm că aceste texte de lege nu încalcă Constituția", a spus procurorul.
Instanța a admis cele două excepții, a dispus sesizarea Curții Constituționale (CC) și suspendarea dosarului până când CC se va pronunța asupra excepțiilor.