Becali, ACHITAT în cazul ‘Valiza’: **își primește banii înapoi! „N-am nicio vină că sunt deștept”
UPDATE 17:43 Gigi Becali a fost achitat de către Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul „Valiza” și va primi înapoi cei 1,7 milioane de euro. La câteva minute după anunțarea deciziei, patronul din Ghencea a rostit primele cuvinte.
„Am fost achitat și îi mulțumesc Domnului Hristos că, în țara mea, Satana nu are mai multă putere decât Dumnezeu! Mi-era puțin teamă de o condamnare cu suspendare. Temerea mea era că, în țara mea, premierea să fie considerată mită. Dacă se întâmpla așa ceva, însemna că eu nu mai puteam sta în țara asta. În țara mea premierea nu e corupție! Nu de condamnare mi-era teamă, ci de mentalitatea țării mele. Procurorii trebuie să facă practică, să stea câte o zi, două pe la pușcărie, ca să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, o zi, două sau un an de pușcărie. Nu să ceară ei câte 20 de ani de pușcărie că așa vor ei. Nu am nicio vină că sunt bogat, nu am nicio vină că sunt deștept și, cel mai mult mă bucur de asta, nu am nicio vină că sunt iubit.„, a comentat Becali decizia magistraților.
Procurorii DNA vor face recurs la această decizie: „În termen de zece zile vom depune cererea de recurs la decizia luată astăzi de Înalta Curte de Justiție și Casație„, a declarat Gabriela Balaban, purtător de cuvânt al DNA.
UPDATE 17:30 Finanțatorul echipei Steaua, Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino au fost achitați, marți, de instanța supremă în dosarul „Valiza”.
În cazul lui Raul Volcinschi, instanța a luat act de încetarea procesului penal, întrucât a decedat.
Judecătorii instanței supreme, cu două voturi pentru și unul împotrivă, au decis achitarea lui Gigi Becali, Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă și Radu Gheorghe Marino, apreciind că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii de corupție.
În ce privește opinia separată, judecătorul a considerat condamnarea la închisoare cu suspendarea executării în cazul celor cinci inculpați.
Decizia poate fi contestată la Completul de cinci judecători al instanței supreme.
UPDATE 17:26 – Se întâmplă în România: decizia în cazul „Valiza” va fi întârziată pentru un motiv incredibil. Grefierul nu știe parola de la computerul unde erau stocate datele necesare luării unei decizii.
UPDATE 14.32 – Gigi Becali a susținut o conferință de presă în fața casei din Aleea Alexadru.
„Ce decizie poate să fie, credeți că în lumea asta poate fi o decizie de premiere mită? Nici în România nu se poate! Eu sunt un exemplu prost? Spun eu să-și lase cineva nevasta, zic eu de Dracu sau să bată copiii? Eu zic de Dumnezeu! Cum să risc eu condamnare? Pentru ce să risc? Dacă ai un pic de logică, nu dai condamnare.
Nu poți să-i iei libertatea omului. Dacă nu ai discernămant, normal nu faci asa. Numai la Satan se întâmplă asa! Și o sî vedeți că sunt cu Dumnezeu și că o să fiu achitat. Numai dacă e așa de mult posedat de Satan poate să decidă așa. Dar sunt 3, măcar 2 sunt cu Dumnezeu! Procurorul e al lui Satan!
E sclavul la Paszkany, am aflat și eu zilele trecute! Asta se întâmplă în Țara Românească.
E o țară care nu are justiție corectă. Libertatea e un lucru sfânt pe care l-a dat Dumnezeu. De asta cred că Țara Românească nu e dominată de Satan pentru că mai există și la Curtea de Apel oameni care nu se lasă dominați. Sunt oameni care nu își permit să-și distrugă cariera cu un astfel de verdict„, a spus Gigi Becali.
UPDATE 13.54 – Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că verdictul în Cazul Valiza va fi dat în jurul orei 15.30.
Instanța supremă este așteptată să dea o decizie marți în dosarul Valiza, în care finanțatorul echipei Steaua, europarlamentarul George Becali, și fostul vicepreședinte al Consiliului de Administrație al clubului Teia Sponte sunt inculpați în primul caz de mare corupție în fotbal deferit justiției.
Europarlamentarul Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul „Valiza”, de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), fiind acuzat de dare de mită și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimiși în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Pițurcă, Radu Gheorghe Marino și Raul Volcinschi.
Victor Pițurcă este acuzat de favorizarea infractorului, vicepreședintele Consiliului de Administrație al clubului Steaua, Teia Sponte, este acuzat de complicitate la dare de mită, iar Alina Ciul, unul dintre avocații lui Becali, și Radu Marino sunt acuzați de favorizarea infractorului și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Tot pentru favorizarea infractorului a fost judecat și Raul Volcinschi.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, în 11 mai 2006, finanțatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului „Gloria 1922 Bistrița” sume de bani cuprinse între 5.000 și 10.000 de euro pentru ca aceștia să își îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului și în Regulamentul Federației Române de Fotbal. Concret, fotbaliștilor de la Bistrița li se cerea să-și apere corect șansele și să obțină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid București din 12 mai 2006.
Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit suma de 1.700.000 de euro jucătorilor de la „Universitatea Cluj” aflați pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Național de Fotbal – Liga I – aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceștia urmând, la fel ca în cazul precedent, să își îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-și apere corect șansele și să câștige meciul cu „CFR 1907 Cluj”, preciza DNA.
Procesul privind fapte de corupție în fotbal a fost finalizat în 6 martie 2012, când procurorul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a susținut în fața judecătorilor instanței supreme că George Becali și avocata Alina Ciul trebuie condamnați la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Pițurcă, Marino și Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executării.
Procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită și trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită și doi ani de închisoare pentru faptele de fals.
Pedeapsă cu executare a cerut și pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului și fals.
De asemenea, procurorul a cerut pedepse cu suspendare pentru mâna dreaptă a lui George Becali, Teia Sponte, pentru Gheorghe Marino și Victor Pițurcă. Pentru toți cei trei procurorul a cerut condamnarea la câte doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Procurorul DNA a precizat că „personaje” precum George Becali au corupt fotbalul românesc și că instanța supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluția pe care o va da, dacă se dorește redescoperirea unor noi valori fotbalistice românești.
Unul dintre avocații lui George Becali a susținut în fața judecătorilor că finanțatorul echipei Steaua nu a urmărit nicio clipă să comită fapte de corupție, iar intențiile acestuia au fost bune, în sensul de a motiva și amplifica dorința de victorie a judecătorilor în meciul de la Cluj.
Apărătorul lui Becali a mai precizat că nicio clipă jucătorii nu au crezut că finanțatorul echipei Steaua le va da bani și chiar au luat în derâdere ofertele acestuia, context în care George Becali s-a ridicat în picioare și a cerut instanței să nu-l asculte pe avocat, „pentru că spune numai minciuni”.
„Domnul avocat spune numai minciuni. Eu vroiam să îi premiez”, le-a spus Becali judecătorilor.
MEDIAFAX