Universitatea Craiova şi CFR Cluj se întâlnesc azi, de la ora 21.30, pe stadionul „Ion Oblemenco”, în derby-ul ultimei etape a sezonului regular, o reeditare a finalei campionatului trecut.
Fundaşul oltenilor, Bogdan Vătăjelu, a prefaţat duelul dintre vicecampioană şi campioană, precizând care ar fi punctele forte ale celor două rivale.
„Jucăm cu campioana ultimilor ani, deşi este o echipă destul de diferită de la venirea lui Edi Iordănescu. Pun mult mai mult preţ pe construcţie, aduc mai mult mingea în faţa porţii, aşadar cred că va fi un derby spectaculos şi disputat. Cât despre punctele forte, ale noastre cred că sunt entuziasmul şi moralul excelent dat de faptul că nu am primit gol de atâtea meciuri, iar al lor este experienţa”, a declarat Vătăjelu pentru revista oficială a clubului din Bănie, numărul dedicat partidei cu CFR Cluj.
Bogdan Vătăjelu consideră că schimbarea de sistem, din 4-3-3 în 4-2-3-1, a adus un plus de siguranţă echipei, precizând că filosofia lui Ouzounidis pleacă de la premisa de a nu primi gol. De altfel, Universitatea a încasat un singur gol în ultimele 11 meciuri oficiale.
„Trasee ofensive existau şi înainte, însă altfel se văd traseele ofensive când defensiva este beton şi când nu primeşti gol. Odată ce primeşti gol şi eşti sub presiune, iar adversarul relaxat, devine mult mai dificil să ai reuşite ofensive. Dar faptul că acum avem această siguranţă defensivă cred că ne ajută şi să fim mult mai lucizi şi mai expresivi pe faza de atac. Absolut, cred că vom creşte constant în perioada care urmează, pentru că încrederea în noi şi în colegii noştri creşte de la meci la meci, mai ales când rezultatele sunt bune.
Este mai ales munca antrenorului. În primul rând a schimbat sistemul, iar acesta cu doi închizători pare mult mai solid şi compact. În al doilea rând, aceasta este filosofia dumnealui, în primul rând să nu primim gol. Nu pentru că ar fi un antrenor defensiv, că nu cred că este, ci pentru că dacă ne stabilim această prioritate, atunci şi moralul şi încrederea noastră sunt la alte cote, în fazele ofensive şi nu numai”, mai spune Vătăjelu.
Bogdan Vătăjelu a vorbit şi despre concurenţa cu Bancu şi Vlădoiu pentru cele două locuri de fundaşi laterali, precum şi de reprofilarea sa ca fundaş dreapta.
„Nu consider că între noi este o rivalitate, nu cred că s-a gândit nimeni la contracandidatul pe post, când a ales să vină la Universitatea. Noi suntem colegi şi prieteni şi facem parte dintr-o echipă. Mai departe antrenorul decide cine intră pe teren şi unde anume şi noi ne vom face bucuroşi datoria. Ce anume stă în spatele deciziei lui Mister de a mă folosi pe mine sau pe alt coleg al meu pe un anumit post, asta nu vă pot spune. Însă pot să vă spun cu siguranţă că toţi trei, şi eu, şi Vlădoiu şi mai ales Nicu, suntem fotbalişti cu multă calitate.
Da, e un post nou cel de fundaş dreapta şi destul de dificil, deoarece presupune totuşi să-mi folosesc mult dreptul, picior pe care nu mă bazam foarte mult, deşi nici n-aş zice că-mi lipseşte. Nu a fost uşor, dar cred că experienţa m-a făcut să mă adaptez relativ repede şi pe acea parte. E adevărat şi că domnul antrenor m-a ajutat mult, deoarece el a fost un fundaş important din fotbalul mondial şi din punct de vedere defensiv ştie tot ce se poate şti despre fotbal, iar asta se vede şi în indicaţiile pe care ni le dă, dar şi în rezultatele noastre din ultima vreme”, a spus fundaşul oltean.
Bogdan Vătăjelu, care luna aceasta va împlini 28 de ani, spune că strategia clubului Universitatea Craiova, de a apela la mai multe „repatrieri”, se poate dovedi câştigătoare, chiar dacă mulţi au contestat-o. Adus de la Metalul Reşiţa, în 2014, Vătăjelu a fost vândut în 2017 la Sparta Praga, dar a revenit după doi ani în Bănie. La Craiova au mai revenit, în ultimii ani: Ivan, Acka, Fedele sau Screciu.
„Oltenia este casa mea şi mă simt bine aici a contat enorm. Nu aş putea zice nici c-am fost asaltat de oferte, pur şi simplu aceasta a fost cea mai bună variantă pentru mine. E un sentiment plăcut să te întorci într-un loc unde ştii că eşti iubit şi apreciat, suporterii şi oamenii din club au contat cel mai mult în această decizie, am avut mereu o relaţie excelentă cu ei. În plus, am revenit şi pentru că acum suntem una dintre cele mai puternice echipe din campionat, la momentul plecării mele nu eram încă la acest nivel.
Am auzit multă lume criticând această strategie, a a readuce foştii jucători, însă şi eu cred că este o mişcare inspirată şi care se poate dovedi câştigătoare. Cei din club ne cunosc bine, faptul că ne-au dorit înapoi spune multe nu doar despre valoarea noastră, ci şi despre caracterele noastre. Să aduci jucători noi implică un risc destul de mare, totuşi, deoarece nu ştii nici cum sunt ca oameni, nici cum s-ar comporta în anumite situaţii de presiune sau la greu, în general.
Noi, pe de altă parte, suntem trup şi suflet pentru Universitatea şi când am revenit aici am făcut-o cu toţii cu gândul să realizăm ceva mult mai măreţ decât reuşiserăm înainte să plecăm. Pe lângă asta, e vorba şi de omogenitatea superioară a grupului” a mai declarat Bogdan Vătăjelu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER