Este considerat unul din cei mai buni goalkeeperi din istoria fotbalului românesc. În 1952, după Olimpiada de la Helsinki, presa finlandeză l-a desemnat „cel mai bun portar al lumii”. A jucat în 22 de partide ale reprezentativei țării noastre, iar în Divizia A a impresionat între buturile Stelei. S-a ocupat de formarea unor „gardieni” de renume precum Helmuth Duckadam, Vasile Iordache sau Dumitru Moraru. Ca urmare a carierei sale impresionante, a fost declarat maestru emerit al sportului.
Ion Voinescu (foto jos) a apărat buturile echipei din Ghencea în sezonul din 1951, când Steaua a câștigat primul titlu din istorie. Pe lângă acest trofeu, a mai obținut 5 titluri de campion al României, în 1952, 1953, 1956, 1960 și 1961. De asemenea, și-a trecut în palmares 5 Cupe naționale. „Cariera mea la Steaua a cunoscut satisfacții deosebite, nu pot spune că mi-a rămas în minte un moment unicat, deoarece am avut succese consecutive care mi-au conturat perioada petrecută la club„, a mărturisit legenda „militarilor”.
„Eventul era o performanță deosebită” Fostul mare goalkeeper al formației din Ghencea a vorbit despre clubul de suflet și despre modul în care acesta a evoluat de la momentul 1951 și până în prezent: „Campionatul de atunci nu seamănă cu cel de acum sub nicio formă. Aveam mai mult echipe valoroase la acel moment, printre care Dinamo, Rapid sau Poli. Întrecerea era mult mai echilibrată. Acum, Steaua a dominat autoritar Liga 1„.
Legat de posibilitatea primului event după 17 ani, Ion Voinescu a caracterizat valoarea unui event în perioada de după primul titlu: „Performanțele realizate de CCA-ul anilor ”50 au fost deosebite pentru că eventul reprezenta o reușită aparte. Spre exemplu, până în finala Cupei, te întâlneai cu 3-4 adversari valoroși. Acum, în afara de Dinamo, Steaua a avut un traseu accesibil până în finală„.
Legitimitatea generată de meciurile europene Mulți oameni din fotbal consideră că actualul lot al „roș-albaștrilor” este unul din cele mai bune din istoria de 67 de ani a Stelei. Portarul care a făcut furori la Olimpiada de la Helsinki a făcut o comparație între Steaua 1986 și Steaua 2014: „În pofida faptului că sunt perioade diferite și că fotbalul a evoluat, valoarea unei echipe e dată și de performanțele din cupele europene. Dacă vom lua în calcul succesul din 1986, putem afirma că acel lot este unul de legendă pentru că și-a confirmat valoarea în Cupa Campionilor Europeni. Acum, este mult mai greu de obținut o asemenea performanță europeană. Sunt echipe din Germania, Spania sau Anglia pe care nu le putem învinge„.
Radiografia lui Tătărușanu „Țop” Voinescu, una dintre cele mai avizate voci când vine vorba de caracteristicile unui portar, a discutat și despre actualul goalkeeper al Stelei, Ciprian Tătărușanu: „El are o înălțime care îl ajută foarte mult, dar intervențiile lui nu sunt întotdeauna cele mai salutare. Este un jucător de linia porții, dar este foarte greu să faci față jucătorilor valoroși de afară care te pot surprinde cu șuturi de la distanță. Meciurile europene demonstrează valoarea unui portar. Trebuie să ne bucurăm că face parte din istoria Stelei, dar nu este un jucător de o valoare excepțională, prin comparație cu alți fotbaliști de legendă ce au apărat buturile echipei„.
„Steaua este dependentă de jucătorii de valoare” Iminentele plecări din vară au fost analizate și de Ion Voinescu, care consideră că echipa din Ghencea e dependentă de jucătorii care au făcut diferența în aceste ultime două sezoane: „Valoarea unei formații este dată de jucătorii de super-clasă. Dacă Steaua va vinde fotbaliști, precum a făcut cu Rusescu și Chiricheș, consider că nu trebuie să ne așteptăm la rezultate la fel de bune. Este posibil să fie vânduți mai mulți jucători de valoare și asta va afecta performanțele echipei. Steaua este dependentă de fotbaliștii care fac diferența„. „Pe plan local, Steaua are rezultate foarte bune, dar trebuie să le confirme și în Ligă. La nivel intern, nu au avut rival în ultimii ani și asta este demn de toată lauda” , Ion Voinescu.
articol scris de Cătălin Rusu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER