Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a validat vineri, 4 mai 2018, decizia Curții de Apel, care a stabilit în decembrie 2016 că Gigi Becali nu mai are dreptul să folosească numele Steaua București. Avocații vicecampioanei nu mai pot contesta sentința emisă azi la nicio instanță de pe teritoriul României.
„Da, e adevărat. Am câștigat definitiv și la Înalta Curte. Pot să vă spun că marca și numele Steaua sunt definitiv ale Armatei. Am demonstrat în toate instanțele că acestea au aparținut și aparțin CSA Steaua și Gigi Becali le-a folosit abuziv”, s-a mărginit să confirme pentru ProSport colonelul Florin Talpan, juristul CSA Steaua. Ulterior, Talpan a ținut să adauge: „Sunt fericit că am câștigat. Sunt fericit pentru mine, pentru Clubul Sportiv al Armatei Steaua, pe care-l reprezint, și nu în ultimul rând sunt fericit pentru miile de suporteri care m-au susținut și au avut încredere în mine. Sunt mândru că am mai adăugat încă o victorie în palmaresul meu. Sunt mândru pentru tot ce am realizat doar prin muncă și nopți nedormite”.
Acesta este al doilea caz în care ICCJ îi dă dreptate lui Talpan în lupta pe care o duce în Justiție, de peste 4 ani, cu avocații lui Becali. Pe 3 decembrie 2014, judecătorii Înaltei Curți stabileau, definitiv și irevocabil, că Gigi Becali a folosit abuziv și cu rea-credință marca Steaua. Marca Steaua înregistrată ilegal și pe ascuns de Becali la Registrul Comerțului a fost anulată.
Pe 7 decembrie 2014, FCSB disputa primul meci de la decizia ÎCCJ care îi lua definitiv marca. CSM Poli Iași s-a deplasat în Ghencea pentru un meci din Liga 1 Betano. Stema de pe tricourile formației antrenate de Gâlcă a fost acoperită atunci, iar pe tabela stadionului a apărut un chenar alb, sub care era scris „gazde”. Invocând faptul că nu pot să încheie sezonul în cupele europene fără numele Steaua, reprezentanții lui Becali s-au rugat de conducerea MApN, la vremea respectivă, să îi lase să joace până la finalul campionatului, provizoriu, sub aceeași denumire. Numai că, ulterior, Becali a refuzat să mai schimbe numele și a redevenit agresiv. Susținut de Răzvan Burleanu, președintele FRF, și Gino Iorgulescu, șeful LPF, el a continuat să joace sub denumirea Steaua.
Așa s-a ajuns ca, în 2015, CSA Steaua, prin colonelul Talpan, să inițieze un nou proces, prin care se solicita, în instanță, ca lui Becali să îi fie impusă schimbarea numelui. În decembrie 2016, Curtea de Apel a pronunțat o sentință definitivă, interzicându-i latifundiarului să mai uzeze de numele Steaua. Avocații lui Becali au făcut o ultimă încercare disperată la Înalta Curte, acolo unde au contestat calitatea de reprezentant al CSA Steaua pe care o avea, acum doi ani, comandantul clubului, colonelul George Boroi. În paralel, cu ajutorul direct al acelorași Burleanu și Iorgulescu, Gigi Becali a amânat punerea în aplicare a sentinței din decembrie 2016 timp de 6 luni, până la 1 iunie 2017, când numele clubului a fost schimbat oficial, în documente, din SC FC Steaua București SA în SC FC FCSB SA.
Vineri, ICCJ a pus capăt și ultimelor speranțe ale latifundiarului. „S-a respins ca nefondat recursul intentat de pârâtul Fotbal Club FCSB SA”, se arată în soluția judecătorilor ÎCCJ.
Cu câteva ore înainte de judecată, Becali era sigur că va câștiga procesul: „Câștigăm 100%. De mâine, toată lumea va spune Steaua. S-a terminat cu FCSB. Așa e legea! Nu mai e Oprea, ca să se bage el, nu mai e nici Coldea, nici Dumbravă. Câștigăm 100% marca”, trâmbița fostul patron al FCSB pentru DigiSport.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER