În aprilie 2019, președintele LPF Gino Iorgulescu anunța că vrea să introducă sistemul de arbitraj video în Liga 1, dar costurile uriașe, aproximativ 1.5 milioane de euro, împiedică adoptarea VAR-ului în prima ligă din România. Totuși, azi, marți, 1 octombrie, LPF a făcut marele anunț, totul urmând a se aplica din sezonul următor, 2020 – 2021.
„1. Începând cu sezonul competițional 2020-2021, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la meciurile disputate în cadrul competiției Casa Liga I. În urma articolelor apărute de-a lungul timpului în mass-media, am constatat cu surprindere că publicul iubitor de fotbal nu este la curent cu demersurile întreprinse de LPF pentru implementarea sistemului de arbitraj video la meciurile de fotbal din cadrul competiției Casa Liga I. Pentru corecta informare a publicului, inclusiv a unora dintre reprezentanții cluburilor membre, aducem la cunoștință faptul că încă de la implementarea arbitrajului video în campionatele disputate in vestul Europei am întreprins demersuri pentru implementarea acestui sistem la nivelul competiției Casa Liga I.
Vom avea arbitraj video în Liga 1, după ce un articol ProSport a deblocat dosarul VAR și a provocat reacția FIFA! Anunțurile făcute de FRF și LPF + cât va costa arbitrajul video
În acest sens am inițiat contacte atât cu furnizorii interni și externi de soluții tehnice pentru arbitrajul video, cât și cu FIFA și FRF, responsabil pentru asigurarea specializării arbitrilor pentru acest sistem de arbitraj. În urma demersurilor efectuate, ne face plăcere să vă informăm că, începând cu viitorul sezon competițional, LPF va implementa sistemul de arbitraj video la nivelul competiției Casa Liga I. Facem precizarea că acest demers nu va implica niciun cost suplimentar din partea cluburilor membre LPF, cu excepția costurilor aferente baremurilor arbitrilor VAR. În situația în care sistemul tehnic va fi funcțional, conform reglementărilor FIFA în vigoare, precum și în funcție de disponibilitate de resurse umane specializate pregătite de FRF, intenționăm să testăm sistemul de arbitraj video la unele meciuri din cadrul play-off-ului actualei ediții a campionatului Casa Liga I.
Comunicatul LPF continuă:
2. Revizuirea conduitei unor arbitri față de jucătorii și antrenorii echipelor de fotbal Constatând escaladarea unor conflicte între arbitri și reprezentanții unor cluburi din liga 1, solicităm public FRF să ia toate măsurile pentru a asigura instruirea corespunzătoare a arbitrilor, astfel încât aceștia să asigure o mai bună gestionare a situațiilor potențial conflictuale din timpul meciurilor de fotbal.
Reamintim pe această cale că principalii protagoniști ai jocului de fotbal trebuie să rămână jucătorii și antrenorii, iar publicul trebuie să se bucure de spectacolul sportiv oferit de aceștia, și nu de polemicile generate de conflictele tot mai dese dintre arbitri și antrenori, petrecute atât pe terenul de joc și la marginea spațiului tehnic, cât și pe tunelurile stadioanelor. De altfel, aceste din urmă dispute verbale, purtate departe de camerele de filmare, nu permit în niciun caz transparența și verificarea susținerilor părților implicate, motiv pentru care soluțiile pronunțate de comisiile federale ajung să fie puse la îndoială, poate chiar în mod nejustificat. Solicităm așadar ca gestionarea acestor conflicte să se facă în mod civilizat și profesionist, fără a se pierde din vedere faptul că miza jocului poate crea stări tensionate, pe care arbitrii ar trebui să le dezamorseze în loc să le alimenteze. Suntem convinși că în virtutea relațiilor de bună colaborare dintre LPF și FRF, vom îmbunătăți în continuare spectacolul fotbalistic oferit iubitorilor de fotbal din România”, se arată pe siteul Ligii Profesioniste de Fotbal.
Unul dintre conducătorii din Liga 1, Valeriu Iftime (patronul celor de la FC Botoșani), cerea schimbarea lui Gino Iorgulescu tocmai pentru că nu se introduce VAR-ul.
VAR (Video Assistent Referee): tehnologie care permite ca asistentul video (echipa e formată dintr-un arbitru asistent video şi trei adjuncţi) să-l alerteze pe arbitrul central, iar acesta, pe un monitor, poate observa exact ce s-a întâmplat într-o fază controversată.
Se apelează la VAR pentru penalty-uri, goluri, cartonașe roșii și cazuri de identitate greșită (când e acordat un gol altui jucător sau un autogol e creditat ca gol). Oficialii din încăperea VAR au la dispoziție 33 de unghiuri ale camerelor tv, 8 slow motion și 4 ultra slow motion.
VAR, pro și contra. Ne ajută sau ne încurcă? Opiniile lui Balaj și Crăciunescu
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER