Giuleștenii, care au început a doua parte a campionatului de pe locul 17, penultimul, cu doar 11 puncte acumulate într-un tur dezastruos, au adunat 11 puncte în cele 6 etape scurse din retur. Victoriile cu Steaua FCSB, Gaz Metan și Oțelul, dar și rezultatele de egalitate cu Petrolul și Viitorul, au reaprins speranța în rândul suporterilor echipei din Grant.
Jocul arată bine, noile achiziții s-au integrat perfect, echipa câștigă puncte, dar Rapid se află în continuare într-o postură delicată: locul 14, cu 22 de puncte. Giuleștenii mai au de recuperat trei puncte față de locul 12, primul care asigură prezența în sezonul următor al Ligii 1, ocupat Pandurii, deși au avut un traseu excelent, de-a lungul căruia au învins campioana ultimelor sezoane și două dintre contracandidatele la retrogradare, ba chiar au depășit cu un punct obiectivul propus de Cristi Pustai pentru primele 6 meciuri.
„Zece puncte în primele șase meciuri ar fi în graficul pe care ni l-am propus”
Cristi Pustai, înainte de startul returului.
Cauza pentru care echipa din Giulești nu se află și mai aproape de primul loc neretrogradabil este una care nu ține de formația patronată de Valerii Moraru. Astfel, parcursul excelent al contracandidatelor, în special CSMS Iași și Concordia Chiajna, îngreunează misiunea fotbaliștilor antrenați de Cristi Pustai.
Așa arăta a doua parte a clasamentului Ligii 1 la jumătatea competiției
Într-un clasament al returului, CSMS Iași conduce, cu 16 puncte strânse în cele șase meciuri disputate, cu cinci mai multe decât cele aflate în zestrea giuleștenilor. O altă adversară directă a Rapidului, Concordia Chiajna, a strâns nouă puncte, cu două mai puțin decât echipa alb-vișinie, în timp ce FC Brașov, formația de pe locul 10 a acumulat 8 puncte.
Cum arată clasamentul returului între echipele aflate în a doua parte a Ligii 1:
Pe 27 noiembrie, în momentul în care Liga 1 își consumase primele 15 runde, ProSport calcula numărul de puncte necesar Rapidului pentru rămânerea în primul eșalon al fotbalului românesc. Concluzia? Rapid avea atunci nevoie de 30 de puncte în ultimele 19 etape. Cum ultimele două meciuri ale primei părți a campionatului nu au adus niciun punct în Giulești, calculele au rămas aceleași și odată cu venirea profesorului Cristi Pustai.
Înaintea returului, Pustai declara: „Ar trebui undeva la 30 de puncte, adică un parcurs european, aproape de o medie de 1,9 puncte pe meci. Nu este imposibil. În general s-a evitat retrogradarea cu 40, 41, 42 de puncte.„
INFO 1.83 puncte pe meci a obținut Rapid în primele 6 etape ale returului
Clasamentul ultimelor 5 sezoane arată că, pentru a rămâne în Liga 1, o echipă are nevoie, în medie, de minimum 40 de puncte. Iată punctajele obținute de echipele care au terminat pe locul 12 în ultima jumătate de deceniu:
Sezon
Echipă
Puncte
2013/2014
Viitorul Constanța
40
2012/2013
Universitatea Cluj
38
2011/2012
Astra
41
2010/2011
FC Brașov
43
2009/2010
Internațional Curtea de Argeș
36
După 23 de etape, Rapid are 22 de puncte. Practic, pentru a îndeplini obiectivul trasat de Pustai în momentul instalării pe banca tehnică, fotbaliștii din Giulești trebuie să mai strângă 19 puncte în ultimele 11 runde, de-a lungul cărora vor întâlni șapte echipe aflate în zona retrogradării.
Programul Rapidului în ultimele 11 etape:
Cu cinci meciuri pe teren propriu, dintre care două contra contracandidatelor Concordia și Pandurii, și șase deplasări, fotbaliștii au de îndeplinit un obiectiv clar, impus de tehnicianul Pustai în urmă cu câteva zile: „Urmează încă două calupuri de partide, unul de șase, altul de cinci. Avem nevoie de zece puncte din fiecare dintre aceste două serii. Aprilie va fi o lună foarte fierbinte”. Chiar și în măsura în care vor strânge 20 de puncte în ultimele 11 meciuri, așa cum dorește antrenorul de 47 de ani, rapidiștii ar putea avea emoții și ar depinde în mare măsură de parcursul contracandidatelor.
Cum arată programul celorlalte echipe aflate în lupta pentru evitarea retrogradării și în fața Rapidului în clasament:
După cum se poate observa, programul ultimelor 11 etape este unul echilibrat. Sunt multe meciuri directe între formațiile din subsolul clasamentului, iar runda următoare capătă o importanță aparte. În condițiile în care Gaz Metan joacă pe teren propriu cu Steaua, Pandurii se deplasează la Ploiești, Concordia și FC Brașov au meci direct, CSMS Iași merge la Târgu Mureș, iar Viitorul joacă pe terenul Ceahlăului, partida dintre Rapid și Universitatea, de la Cluj, devine esențială. Cum celelalte adversare au meciuri mai dificile, 3 puncte pe terenul lui „U” ar însemna un pas important făcut de echipa lui Cristi Pustai.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER