Călit de Steaua: „După ce plec de aici, voi fi principal!” Ce va face Edi Iordănescu dacă tatăl său va deveni managerul Stelei
Cine are impresia că Steaua este în vacanță la Săcele ar trebui să vorbească cu Edi Iordănescu. Antrenorul secund al roș-albaștrilor este un om scump la vedere, în special în pauza dintre cele două antrenamente zilnice. Dacă fotbaliștii dorm, Edi și restul antrenorilor lucrează non-stop la planuri, scheme și idei pe care să le pună în practică pe teren. Este conștient că este privilegiat având șansa să lucreze la Steaua, dar spune că va pleca dacă tatăl său va veni la club.
Edi, ce e schimbat la Steaua față de precedentul tău mandat și ce e schimbat la antrenorul Edi Iordănescu?
Am găsit o echipă apăsată care a obținut niște rezultate slabe, un grup la care trebuie să se lucreze la capitolul mental. Eu, am avut o perioadă în care am acumulat din punct de vedere teoretic, am participat la multe cursuri și am încercat să mă perfecționez în meseria asta.
Ce te-a determinat să te întorci?
Chiar înainte să revin la Steaua îmi dădusem acordul pentru a antrena un club din liga a doua. Înainte de asta au mai fost două discuții, cu Gigi Becali și Roni Levi, în care mi-au propus să mă întorc. Însă Ilie Stan a fost cel care a avut cele mai bune argumente. A contat și prietenia dintre noi, desigur. Totuși, mandatul meu la Steaua va fi ultimul în care voi fi secund.
Trecând la echipă, s-a observat o schimbare bruscă de atitudine la fotbaliști, dar și o îmbunătățire a atmosferei din cadrul echipei. Cum o explici?
Nu este întâmplător. Încă din prima zi la Steaua, împreună cu Ilie Stan și întregul staff am încercat să responsabilizăm jucătorii și să îi facem să înțeleagă ce reprezintă Steaua. În ultimii ani, să fim sinceri, numele „Steaua” și-a pierdut din răsunet. Asta trebuie să se schimbe urgent și vrem ca tricoul roș-albastru să însemne din nou ceva.
Cum ar trebui să arate echipa după cantonamentul de la munte?
Vrem ca toți componenții lotului să fie la același nivel fizic. Spun asta pentru că este evident că sunt anumite carențe, unii dintre ei au revenit după accidentări, iar alții nu au făcut pregătirea de vară cu Steaua. Alte echipe au preferat să lase jucătorii liberi, noi am vrut să profităm și să închegăm relații, atât de joc cât și pe plan personal.
Vorbim de transferurile noi. Ce le spui celor care cred că Steaua nu se poate bate la titlu cu achiziții de la echipe retrogradate sau de subsolul clasamentului?
Sigur, ideal ar fi să ai la echipă numai fotbaliști care sunt obișnuiți să câștige trofee. Totuși, spuneam mai devreme că lucrăm la capitolul psihic. Jucătorii despre care vorbim sunt, fără îndoială, de calitate. Dacă noi reușim să îi facem să înțeleagă pretențiile Stelei nu văd ce importanță ar mai avea locul din care au venit aici.
În meciul cu Oțelul s-a putut vedea că ați schimbat de patru ori așezarea în teren pe parcursul celor 90 de minute. A fost o strategie sau o mișcare disperată?
E adevărat, dar prefer să nu discut foarte multe despre acest capitol pentru că adversarii trebuie să aibă surprize. Ceea ce pot spune este că noi am terminat jocul cu 4 atacanți în teren. Asta arată că nu ne-am fi mulțumit cu egalul, ne-am asumat riscuri pentru că acel meci trebuia câștigat.
Întrebarea la modă: revine Steaua în Ghencea? Aveți nevoie de acel stadion, așa cum spune tatăl tău?
Chiar din momentul în care echipa a plecat de acolo, Anghel Iordănescu a făcut tot ce a depins de el pentru a putea facilita întoarcerea. Sigur, noi vrem acasă! Vrem suporterii Stelei aproape, vrem stabilitate, însă depinde de conducere.
Apropo, vine Anghel Iordănescu într-o funcție de conducere la club?
Nu am apucat să vorbesc cu el prea mult despre asta. Ce e sigur este că tatăl meu este o persoană cu care se negociază greu, și un mă refer la partea financiară. Ar fi important pentru Steaua să vină, dar în momentul în care el va semna eu voi pleca! Am muncit și am studiat prea mult pentru meseria asta și un vreau să se apară interpretări și speculații care să-mi afecteze viitorul.
Cum îl vezi pe Ilie Stan? Multe voci au spus că este un antrenor prea mic pentru Steaua.
Nu sunt de acord. Tocmai, este de apreciat că a început de jos și a parcurs etapele așa cum trebuie. El are un mare atuu, este stelist, cunoaște spiritul Stelei și poate imprima asta jucătorilor.
Patronul v-a fixat o dată la care așteaptă să vadă îmbunătățiri semnificative la echipă?
Nu, el ne-a asigurat că vom avea liniște. Cert e că la Steaua trebuie rezultate încă din primul moment. Noi am început bine cu Oțelul, sper să continuăm așa.
„Patronul ne-a asigurat că vom avea liniște, dar cert e că la Steaua trebuie rezultate din primul moment. Noi am început bine cu Oțelul”, Edi Iordănescu, secund Steaua
„Vrem ca toți jucătorii să ajungă la același nivel fizic. Există diferențe și carențe, trebuie să le rezolvăm”, Edi Iordănescu, secund Steaua
„Ilie Stan nu e un antrenor mic pentru Steaua! Din contră, e și mai de apreciat, pentru că a plecat de jos. E stelist, are spiritul Stelei în sânge și acest lucru poate să-l imprime și jucătorilor”, Edi Iordănescu, secund Steaua
2 meciuri a fost Edi Iordănescu în funcția de antrenor principal al Stelei, în 2010. Victoria din Cupă cu Gaz Metan CFR Craiova (1-0) și înfrângerea de la Galați (0-1) cu Oțelul
MORAL
Florin Costea, cel mai activ
Golul marcat în ultima secundă a partidei cu Oțelul, reușită care a adus Stelei cele trei puncte, a schimbat atitudinea lui Costea cel mare. Olteanul a fost unul dintre cei mai activi fotbaliști ai Stelei la antrenament, șeptarul afișând o mină extrem de fericită. Altfel, fotbaliștii au avut parte de un cadou din partea lui Ilie Stan, acesta permițându-le să înceapă sesiunea de antrenament cu mai multe jocuri cu mingea.