Dumitru Dragomir spunea că o să fie jale din punct de vedere financiar în Liga I, urmând să se lase chiar și cu dispariții de echipe. Dacă ar fi să raportăm declarația sa la studiul ProSport asupra datoriilor cluburilor din Liga I, ar însemna că vom rămâne chiar și fără unul sau doi granzi!
Rapid – nu mai miră pe nimeni – e lider în topul datornicilor Ligii I. Pare, cu 14 milioane de euro, imposibil de salvat, mai devreme sau mai târziu, de un moment delicat. Cu Copos însă, imposibilul e relativ, ca și datoriile. Dinamo e și ea într-o situație gravă, cu mai mult de 10 milioane de euro trecuți cu minus, iar situația pare mai sumbră ca oricând, pentru că acționarii sunt vlăguiți din punct de vedere al resurselor financiare. În fine, la polul celălalt, al bunăstării în timp de criză, Vasluiul stă cel mai bine, cocoțată fiind pe imperiul agrar al lui Porumboiu.
CFR CLUJ
Clubul lui Arpad Paszkany e în proces cu „Transilvania ConsÂtrucții”, care solicită 3,8 milioane lei plus penalizări pentru lucrările de la stadion. Clujul a redus la minim cheltuielile în 2009. A alocat numai 1,5 milioane de euro pentru transferuri și a scăpat de unii jucători cu salarii mari. În plus, Pereira a fost vândut pentru 4,5 milioane de euro. Bugetul clubului pentru 2009 a fost undeva la 9.000.000 de euro, același fiind preconizat și pentru 2010.
Situația financiară: mediocră
Datorii: 20.000 de euro (restanțe către Miclăuș și Toma, câte 10.000 de euro de jucător)
UNIREA URZICENI
Parcursul bun realizat de formația ialomițeană l-a scăpat pe Dumitru Bucșaru de toate datoriile existente, singurii care nu au fost plătiți fiind jucătorii, care au de primit împreună între 1,5 și 2 milioane de euro. Chiar dacă suma pare mare, venitul de 13,5 milioane de euro provenit din Champions League nu poate pune în pericol clubul din Bărăgan, mai ales că nu are datorii către stat.
Situație financiară: bună
Datorii: 1,5-2 milioane de euro
RAPID
Giuleștenii au în fiecare pauză competițională probleme cu obținerea licenței de funcționare pentru sezonul viitor. În acest an Rapid trebuie să achite nu mai puțin de șase milioane de euro către anumite firme, furnizori de servicii și către statul român, pentru a primi dreptul de a juca și la anul în Liga I. La toate aceste datorii se adaugă și celebrele opt milioane de euro datorate iordanianului Fathi Taher, care mai devreme sau mai târziu vor trebui să fie achitate. Se adaugă la datorii și restanțele față de jucători.
Situație financiară: precară
Datorii: 14 milioane de euro
FC VASLUI
Echipa finanțată de Adrian Porumboiu este una dintre puținele formații de primă ligă la care jucătorii sunt cu salariile și primele la zi, situația nedând semne de schimbare în viitorul apropiat.
Situație financiară: excelentă
Datorii: –
STEAUA
Afectat de criza financiară, care a lovit rău exact în sectorul imobiliarelor, acolo unde și-a desfășurat o bună parte a afacerilor, Gigi Becali nu a prevăzut pentru această iarnă un buget pentru transferuri și, drept urmare, Steaua a ratat mai multe din transferurile pe care și le-a propus. La capitolul datorii, clubul din Ghencea nu are o situație dramatică. Mai are de achitat 700.000 de euro, ultima tranșă din transferul lui Tănase de la FC Argeș, dar și în jur de 400.000 de euro, salariile restante ale jucătorilor pentru o lună.
Datorii: 1,1-1,5 milioane de euro
DINAMO
Din cei cinci acționari ai SC Dinamo 1948, doar unul mai investește, Cristi Borcea. Mai mult, Florian Walter trebuie să-și primească banii înapoi, aproximativ 4 milioane de euro. Mai sunt datorii la CS Dinamo pentru folosirea stadionului, la diferite firme de prestări servicii, la o parte dintre jucători și o impunătoare restanță la bugetul de stat.
Datorii: 10-12 milioane de euro
FC TIMIȘOARA
În acest moment conducerea Timișoarei are de achitat salariile de pe luna noiembrie și decembrie către jucători și angajați (aproximativ 800.000 de euro) plus unele rate scadente pentru transferuri în viitorul imediat (417.000 euro pentru Bourceanu și 250.000 euro pentru Goga). Cu toate că există unele restanțe, Timișoara are de încasat bani din drepturile TV pentru Liga I, are de primit bonusurile de performanță de la UEFA pentru participarea în Europa League și are de încasat încă 2,7 milioane de lei, aproximativ 600.000 de euro, de la Primărie, în baza contractului de sponsorizare pe anul 2009. De asemenea, o altă sursă de venit este transferul lui Gigel Bucur la Kuban Krasnodar.
Situația financiară: bună
Datorii: 1,5 milioane de euro
FC BRAȘOV
Salvarea echipei de sub Tâmpa poate veni doar de la Consiliul Județean, în condițiile în care patronul Ioan Neculaie a micșorat substanțial suma alocată grupării de fotbal. Președintele Dinu Gheorghe speră să scape de datorii prin drepturile TV venite de la Ligă, aproximativ 700.000 de euro.
Situația financiară: precară
Datorii: 600.000 de euro
UNIVERSITATEA CRAIOVA
Din punct de vedere financiar, clubul Universitatea Craiova trece prin cel mai greu moment de la preluarea lui de către Adrian Mititelu. Finanțatorul Științei are însă mai mulți ași în mânecă: vânzarea lui Florin Costea, pentru care prețul este de minim 4 milioane de euro, și disponibilizarea jucătorilor cu salarii mari (rezultă o economie de un milion de euro pe an). De asemenea, clubul poate scăpa de cei 620.000 de lei datorați firmei SC Euro Expo dacă va câștiga procesul aflat pe rol la Brașov.
Datorii: 600.000 lei către Direcția de Taxe și Impozite Dolj; 2,1 milioane lei către bugetul de stat; 620.000 lei către SC Euro Expo TG Mureș, 2,5 milioane lei salarii restante către jucători
CEAHLĂ‚UL
Formația pregătită de Gheorghe Mulțescu are un buget limitat pentru transferuri, însă nu se confruntă cu probleme financiare, având alături și autoritățile locale, unde Gheorghe Ștefan este primarul orașului.
PANDURII
Condescu așteaptă un venit consistent care provine din mai multe părți, suma ajungând la 2,5 milioane de euro. Martinovic, Cardoso și Păcurar pot majora bugetul echipei din Târgu Jiu, dacă se vor transfera.
ASTRA PLOIEȘTI
Singura problemă a patronului Ioan Niculae este către stat, dar clubul ploieștean se judecă în instanță pentru a demonstra că Astra nu trebuie să dea acești bani Ministerului de Finanțe.
Datorii: 500.000 de euro
POLI IAȘI
Deși a reușit să achite datoria de 150.000 de euro către Ioan Zapodeanu, Poli nu o duce pe roze. Bani de transferuri, ca de obicei, nu prea sunt, iar conducerea a recunoscut deschis că are de gând să micșoreze o serie de contracte, urmând să mărească în schimb primele de joc. Ca de obicei, fondul de transferuri va fi asigurat de drepturile TV. Alarmant e însă nivelul restanțelor către bugetul de stat: 500.000 de euro.
INTRE CURTEA DE ARGEȘ
Salariile jucătorilor sunt achitate la zi, datoria de 40.000 fiind către Ministerul de Finanțe.
Datorii: 40.000 de euro
UNIREA ALBA IULIA
Clubul are conturile aproape goale, însă în perioada următoare va trebui să încaseze 400.000 de euro din drepturile TV. Autoritățile locale au oferit echipei, în 2009, aproximativ 900.000 de euro, însă sunt semne că în 2010 nu ar mai da bani. Unirea încearcă să îl vândă pe Gicu Grozav sau pe Călin Cristea pentru 500.000 de euro, pentru a fi sigură că nu va falimenta în acest an.
GLORIA BISTRIȚA
Pădureanu a declarat pentru ProSport zilele trecute că mai multe echipe din Liga I vor falimenta în 2010. Situația Gloriei este dificilă, aceasta având un buget undeva la 2,5 milioane de euro pe sezon. Tranferurile lui Sepsi și Tătărușanu au salvat în ultimul timp clubul, care este finanțat în mare parte de autoritățile locale. Pădureanu vrea ca în 2010 să reducă salariile jucătorilor.
GAZ METAN MEDIAȘ
Nu vor avea probleme financiare în retur. Mediașul a încasat peste două milioane de euro în anul 2009 din transferuri, după ce l-a cedat pe Curtean la Timișoara și pe Bud la CFR Cluj. Clubul ar putea să îi mai vândă pe Eric, Pârvulescu sau Markovic în cazul în care va mai avea nevoie de bani.
Datorii: 80.000 de euro (prime restante către jucători)
OȚELUL GALAȚI
Greva jucătorilor și dorința acestora de a pleca s-a stins odată cu achitarea salariilor de către Marius Stan. Clubul de la malul Dunării nu a avut niciodată o situație bună din punct de vedere financiar, însă întotdeauna a reușit să scape de datorii. În plus, luna aceasta, Timișoara trebuie să livreze a doua rată din transferul lui Bourceanu, aproximativ 350.000 de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER