ProSport a încercat să-i contureze un portret puștiului dinamovist, licean care a declarat pentru site-ul oficial că dorește să urmeze cursurile Facultății de Drept. Interesant este faptul că Andrei Radu a început fotbalul la Steaua, actualul „câine” fiind unul dintre cei mai talentați puști ai academiei din Ghencea. Între timp, conducerea roș-albaștrilor a renunțat să mai finanțeze acest proiect, iar Radu a plecat de la Steaua, la fel cum au făcut-o zeci de puști talentați.
L-a vrut Hagi, dar a ajuns la Dinamo. Povestește tatăl său, Marian Radu: „După ce a plecat de la Steaua l-au vrut Hagi și Șiman. Cu Șiman chiar m-am întâlnit și a spus că-l face de 30 de milioane de euro. Am ales Dinamo pentru că în „Ștefan cel Mare” ajunsese antrenorul lui de la Steaua, Lucian Mezei. Domnul Badea s-a implicat și cred că am făcut alegerea cea mai bună”.
Înainte să semneze cu Dinamo, tatăl jucătorului l-a dus pe Andrei la mai multe cluburi din Europa. Fulham, Genoa sau AS Roma au vrut să-l legitimeze, însă când a trebuit să aleagă, puștiul a dat un răspuns ferm. Andrei mi-a zis clar: >, explică părintele jucătorului.
CITEȘTE ȘI: Cum arată primul „11” U21 al lui Dinamo
Olăroiu l-a dus în vestiarul Stelei la 12 ani Cât timp a stat la Steaua, Andrei Radu a fost văzut ca unul dintre cei mai talentați puști. ProSport a aflat despre o întâmplare pe care tânărul dinamovist nu o va uita foarte ușor. La vârsta de 12 ani, Cosmin Olăroiu l-a luat de mână și l-a dus în vestiarul echipei mari. A fost prezentat de Oli, iar apoi a dat mâna cu Rădoi, Dică, Bănel Nicoliță. „Dânsul venea destul de des la meciurile de juniori și cred că i-a plăcut evoluția mea și probabil a vrut să mă încurajeze”, explică elevul lui Stoican. Iar Olăroiu a rămas cu ochii pe el. La un moment dat, când puștiul s-a accidentat, Radu a fost luat la echipa mare și a făcut recuperarea cu medicul primei formații. Un alt semn de apreciere, o întâmplare care l-a învățat o primă lecție a vieții: la 12 ani, Radu a driblat trufia și a rămas cu picioarele pe pământ.
Vărul cu același nume de la Inter Milano Un alt lucru interesant despre Andrei Radu este că tânărul fotbalist are un văr cu un an mai mic, ce, la rândul său, joacă fotbal. Și îl cheamă tot Andrei, Andrei Radu, portarul. Portar la Internazionale Milano, echipă la care verișorul dinamovistului s-a transferat în 2012. Până să ajungă în Italia, cei doi Andrei Radu au avut același traseu, de la Steaua la Dinamo. Dacă la 12 ani, fundașul era luat în vestiar de Cosmin Olăroiu, la 14 ani verișorul său se antrena cu echipa mare a lui Dinamo. Gigi Nițu, tehnicianul care l-a pregătit pe Lobonț, l-a remarcat pe goalkeeper și l-a chemat la prima echipă. „Câinii” au ezitat însă, iar puștiul a fost suflat de Inter, echipă pentru care acum să se pregătească cu Primavera. „Talentat și harnic. Nu am nevoie de mai multe cuvinte pentru a-l caracteriza”, a declarat Nițu pentru ProSport.
„Tații noștri sunt veri, iar noi suntem veri de gradul doi. Am jucat în aceeași echipă, la un turneu în Malta, la lotul național”
Andrei Radu- fundaș Dinamo
Asemănat cu Radu Ștefan ProSport a discutat cu unii dintre antrenorii care l-au pregătit pe Andrei Radu la juniori, iar aceștia i-au făcut o scurtă caracterizare, seriozitate fiind cuvântul care a apărut în discursul celor citați. „Un copil educat, cuminte și foarte serios”. Cornel Țălnar, omul care l-a promovat în prima ligă pe Radu a făcut o comparație foarte interesantă. „Radu seamănă cu Radu. Cu Fane Radu. Când era la Dinamo II, Ștefan juca fundaș stânga, apoi a fost trecut fundaș central și uite unde a ajuns. Au același stil, sunt la fel de determinați și cred că Radu Andrei îi poate călca pe urmele celui de la Lazio”, a spus tehnicanul. Tatăl fotbalistului completează ideea „Țânțarului”: „ La juniori a evoluat stoper, la fel la loturile naționale, iar la înălțimea lui 1.79 m se poate descurca pe acest post”.
„E un băiat la Dinamo II care o să ajungă mare. Nu vă spun despre cine este vorba, dar o să vedeți voi”
Dumitru Dragomir – despre Andrei Radu
9 meciuri a jucat Andrei Radu la Dinamo 2, în turul campionatului. Fundașul a strâns același număr de jocuri și sezonul trecut, atunci când satelitul „câinilor” evolua la „matineu”
Citește și:
Povestea lui Ionuț Nedelcearu. 17 ani, 500 de lei și o comparație
Povestea lui Raul Krausz. Viața la cușetă
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER