Cazul Bornescu, între „cheia succesului” și „lucrarea Satanei”! De unde a pornit totul și ce este de făcut

Tensiunea finalului de campionat nu poate fi suportată usor de oricine și cu atât mai puțin de fotbaliștii și antrenorii unei echipe implicată în lupta pentru un obiectiv important. Chiar și așa, Petrolul este un caz aparte. Formația prahoveană a prins la limită un loc de cupă europeană după remiza 1-1 cu Gaz Metan, dar desfășurarea partidei lasă o mare umbră asupra performanței „lupilor”. Și asta în special din cauza atitudinii lipsite de fair-play a jucătorilor și a antrenorului Cosmin Contra, care miercuri seara au părut disperați în tentativa de a atinge obiectivul impus, uitând complet că astfel pot sacrifica unul și mai important, Cupa României, astfel că Petrolul va fi lipsită sâmbătă, contra CFR-ului, de doi dintre oamenii ei de bază.
 
Ce a condus însă la incidentele din minutul 64 al meciului cu Gaz Metan? Conduși cu 1-0, petroliștii au dovedit o agresivitate excesivă izvorâtă din nervozitatea creată de scorul de pe tabelă, asezonată cu câteva decizii controversate ale arbitrului Colțescu și dată în clocot de presupusa tragere de timp a lui Bawab. Ațâțat de colegi, Bornescu cel cu o mare apetență pentru astfel de momente conflictuale, a venit lângă medieșean si l-a bruscat pe acesta, după care l-a mușcat. Bawab s-a apărat cu pumnii, iar portarul a părut imun la lovituri, probabil din cauza adrenalinei care îi pompa în vene. Explicația pentru gestul lui Bornescu o oferă psihologii. La fel ca și în cazul lui Luis Suarez, fotbalist care i-a avut ca victime pe Bakkal și Ivanovic, goalkeeperul petrolist face dovada că este încă un om imatur, care nu știe să piardă. Specialiștii susțin că astfel de comportamente deviaționale se nasc în copilărie, atunci când părinții își gratulează copiii fără să fie cazul, după care aceștia experimentează frustrarea când ies în lumea reală și încep să piardă în competițiile care se desfășoară „pe bune”. Necorectată la timp, această trăsătură comportamentală poate degenera și poate produce episoade precum cel de la meciul de miercuri seara.
 
Bornescu nu este la prima abatere
 
Portarul Petrolului a mai fost implicat în câteva altercații de-a lungul timpului. Cea mai recentă este cea de la meciul dintre Universitatea Cluj și CFR, din finalul stagiunii precedente, când Bornescu, pe atunci în poarta „șepcilor”, și-a pierdut controlul după un penalty transformat de căpitanul celor din Gruia, Ricardo Cadu. Goalkeeperul și-a vărsat întâi nervii pe bară, după care s-a abținut cu greu să nu-l lovească pe Sougou, care pleca să se bucure alături de colegi. În cele din urmă, Bornescu și-a găsit o țintă, pe Cadu, și s-a îndreptat spre acesta pentru a se răfui cu el. A fost oprit cu greu de colegi, după care arbitrul l-a eliminat, bătaia a continuat la vestiare, iar meciul a fost suspendat. După joc, portarul a explicat că i-a cerut socoteală portughezului pentru că se dusese să se bucure în dreptul galeriei lui „U”, dar dorința sa de a agresa pe cineva, indiferent de motiv, era prea evidentă pentru a păcăli pe cineva.
 
Recent, la meciul de pomina cu FC Brasov (6-4), același Bornescu și-a rupt tricoul de furie după ce ardelenii au egalat la 3. El a jucat minute bune cu echipamentul sfâșiat, până a fost observat de arbitru și rugat să se schimbe
 
Ce masuri au fost luate in Vest
 
Marile echipe ale Europei nici nu mai concep ca în zilele noastre să nu aibă pe lângă echipă și un psiholog de renume, specializat în pregătirea mentală a sportivilor. Mai mulți antrenori au constatat că un fotbalist împăcat cu el din toate punctele de vedere dă un randament mult mai bun pe teren, astfel că în ultimii ani astfel de experți și-au făcut apariția la echipe precum Real Madrid, Barcelona, Bayern sau Manchester United. Spre exemplu, Jose Mourinho considera că acest aspect este vital în viața echipelor pe care le conduce: „Psihicul este amănuntul care face diferența într-un meci”. Înainte de a-l avea pe portughez pe bancă, Real Madrid încercase sa-l angajeze la club pe Kerry Spackman, psihologul care îl pregatise mental pe pilotul de Formula 1, Lewis Hamilton, pe care mulți considerau în 2007 ca „l-a transformat în timp record dintr-un începător într-un veteran”.
 
Care este situatia în România
 
Și în Liga I au existat din partea anumitor echipe tentative de colaborare cu psihologi care să ajute la ieșirea jucătorilor din impasul mental în care se aflau în anumite momente. Dorinel Munteanu a adus în Ghencea două specialiste în acest domeniu, dar cum mandatul său la Steaua, din 2009, a fost unul foarte scurt, femeile și-au pierdut și ele locul de muncă. Rămâne memorabilă o informație „răsuflată” din vestiarul Stelei despre atitudinea patronului Gigi Becali atunci când a văzut metodele folosite de cele două:  „Ce e aici? Echipă de fotbal sau sectă? Steaua n-are nevoie de ajutorul Satanei! Singurul psiholog de la această echipă este Gigi Becali!” 
 
Ilie Stan s-a folosit și el de un psiholog la instalarea sa pe banca Stelei, în toamna anului 2011, într-un moment de criză al echipei. Tehnicianul a redresat echipa, dar mai apoi a fost demis din cauza unei serii de rezultate mai puțin bune. Psihologul a părăsit Ghencea în vară, când Laurențiu Reghecampf a decis că nu are nevoie de ajutor și el poate fi cel mai bun sprijin moral pentru elevii lui. Până acum, timpul a dovedit că a avut dreptate, însă tehnicianul care a readus titlul în Ghencea dupa 7 ani este doar o excepție într-o lume în care antrenorii nu posedă întotdeauna și calități de psiholog.
Publicat: 30 05. 2013, 13:33
Actualizat: 30 05. 2013, 13:34