Ce au în comun Arsenal, Udinese și „U” Cluj?** Ionuț Badea a dezvăluit cele mai noi metode de scouting ajutându-se de Football Manager

Antrenorul de azi umblă mereu cu laptopul sau cu iPad-ul la el. Așa e și Ionuț Badea, un tip din noul val de tehnicieni din Liga I.

Omul de pe banca lui „U” Cluj a fost de acord să își arunce o privire în cea mai nouă versiune de Football Manager, după ce i-a fost adus la cunoștință că marile cluburi ale Europei folosesc baza de date a jocului pentru scouting. .

Antrenorul lui „U” Cluj apare la întâlnirea cu reporterii ProSport îmbrăcat lejer, în treningul echipei, și cu un iPad pe care îl așează grijuliu în dreapta laptopului pe care deja rulează Football Manager (FM). E curios: „Spuneai că Arsenal ia baza de date a jocului pentru scouting? Interesant…”. Datorită modului în care caracteristicile jucătorilor sunt prezentate în FM, mai multe cluburi din Europa cer baza de date a jocului pentru a descoperi noi talente. Un mijloc în plus de informare, fie și un joc video, contează în fotbalul mare. Lucru cu care și Ionuț Badea e de acord: „Informarea e totul!”.

Laboratorul de la Udinese și psihicul lui Boștină
Antrenorul se apropie de ecranul laptopului, apoi are o revelație. Se depărtează brusc: „Să știi că, pentru mine, cel mai eficient departament de scouting e al celor de la Udinese. Dacă te uiți pe statistică, o să vezi că ei au câștigat cel mai mult din transferuri”. Revine lângă laptop și analizează atributele căpitanului său, Gabi Boștină. Nu îi atrag atenția cele tehnice, ci mai degrabă cele în care e detaliat mentalul jucătorului: „Uite, asta e o scară de valori ochiometrică, să zic așa. Măsurătoarea asta nu este una exactă sau eficientă. Eu, la nivel mental, urmăresc șapte mari domenii și fiecare dintre ele are trei-patru subpuncte.”

Iubirea de sine în fotbal
Se apropie de iPad-ul său și ne arată o analiză psihologică a jucătorilor săi făcută în timpul unui meci din turul campionatului: „Ce e aici e doar crema, lucrurile esențiale”, avertizează el. Studiul e sub forma unui tabel cu plusuri și minusuri. Ne aruncăm ochii asupra unuia dintre fundași: „La plusuri are «Comportament care denotă siguranță de sine și stimă de sine la un nivel ridicat». Stima de sine este relația ta cu tine însuți. Aici apare stima de sine, iubirea de sine și așa mai departe. Mai departe… «Jucătorul a fost centrat pe soluții în special pe finalul partidei»”.
Se simte nevoia unui dicționar de termeni, iar Badea sesizează acest lucru și explică imediat cum termină propoziția: „Un jucător e centrat pe soluții atunci când îl vezi că e hotărât, că găsește mereu rezolvarea corectă, că e direct pe poartă și nu e demonstrativ”.

Tehnicianul lui „U” Cluj dă un exemplu la modă în ceea ce privește tipul de jucător demonstrativ: „Compară-i tu, te rog, pe Cristiano Ronaldo și Messi din punct de vedere psihologic”. „Probabil că Messi e mai bun…”, vine replica nesigură a reporterului. Antrenorul intervine: „Messi e mereu centrat pe soluții, iar Ronaldo e demonstrativ. Cristiano face multe fente doar pentru a ridica tribunele în picioare. Jucătorul Barcelonei face aceleași fente, dar centrat pe poartă, cu scopul de a ajunge cât mai repede în careul advers. Vezi diferența? E vorba de eficiență”.

„Ambiție? Abia acum…”
„Hai să revenim la Football Manager!”, comandă Ionuț Badea. „Dar vorbim la modul general!” Intrăm la profilul lui Claudiu Niculescu, trecut de creatorii FM antrenor-jucător la „U” Cluj, iar tehnicianul începe să înșire criteriile: „Marking, crossing, free-kick…Vezi, în mintea unui antrenor sunt mult mai multe elemente de care trebuie să ții cont, nu doar cele expuse aici”.

Urmează profilul lui Grozav, unul dintre puștii promițători din lotul lui „U”. Personalitate: destul de ambițios. „Abia de acum..”, scapă antrenorul printre dinți. Dă click pentru a vedea posturile pe care poate juca Grozav, în opinia celor de la Football Manager: „Uite, pozițiile sunt corecte!”, spune arătând spre linia celor trei posturi de mijlocaș ofensiv – stânga, dreapta și central. „Aici e greșit însă, pentru că nu poate evolua ca unic vârf”, completează antrenorul.

„Hai să mai vedem ce detalii au băgat aici. Ce înseamnă favored personnel? Aaaa, oamenii care îi plac din fotbal!”. Tehnicianul trage și concluzia: „Cred că jocul poate fi util. Un antrenor urmărește criteriile expuse aici, dar și mult mai mult. Statisticile oferite aici te fac să te gândeși la un jucător și apoi să continui să-l monitorizezi”.


Valorile cele mai mari sunt scoase în evidență în Football Manager, iar de aici pot fi introduse în baza de date a unui club mare anumite nume care să fie monitorizate ulterior

Football Manager este un joc de strategie, care simulează managementul unui club de fotbal

Publicat: 06 02. 2012, 08:43
Actualizat: 06 02. 2012, 08:44