Ce coincidență! Firma lui Mitică a luat bani de la RCS

Trustul RCS-RDS, care deține majoritatea drepturilor TV din Liga I, a plătit 1,7 milioane de euro unei firme a lui Dumitru Dragomir pentru beneficii ridicole

Fotbalul românesc s-a ales cu încă un scandal. În timp ce Liga I se îndreaptă spre faliment, se dovedește că afacerile celui care o conduce prosperă.
Ieri, Grupul de Investigații Politice (GIP) a publicat un contract prin care se arată că, în anul 2009, o firmă a lui Dumitru Dragomir a fost finanțată cu 1,7 milioane de euro de către grupul RCS&RDS, ca o coincidență uluitoare fix trustul care cu un an înainte cumpărase, în asociere cu Intact, de la Liga lui Dragomir drepturile TV pentru meciurile de fotbal. Semnele de întrebare curg în continuare simultan cu informațiile din contractul dezvăluit. Consorțiul RCS – Intact cumpărase drepturile TV ale Ligii I pe trei sezoane cu aproximativ 100 de milioane de euro în 2008. Ulterior s-a semnat și contractul prin care compania de cablu se angajează să finanțeze cu 1,7 milioane de euro Crystal Palace Ballrooms, un complex aflat în proprietatea firmei SC BODU SRL , deținută de Dumitru Dragomir.

Obligații derizorii în contract
Obligațiile firmei șefului LPF sunt cel puțin caraghioase: „să folosească banii primiți de la RCS & RDS pentru modificarea și reamenajarea unui imobil aflat în proprietatea  BODU SRL, în sensul transformării acestuia într-o unitate de alimentație public㔄să permită promovarea RCS & RDS atât în perioada realizării modificărilor imobilului”, „să plătească timp de trei ani RCS&RDS 5% din profitul net obținut din exploatarea imobilului amenajat” și „Să pună o dată pe an imobilul la dispoziția RCS & RDS și să le permită organizarea de evenimente în cele mai avantajoase condiții comerciale”. Cu alte cuvinte, RCS a cumpărat cu 1,7 milioane de euro drepturi derizorii. Ce nevoie avea RCS de publicitate la nunți și botezuri?
Mai mult, acel 5% returnat din profit e iluzoriu, în 2010 și 2011 Bodu SRL neavând profit. Iar folosirea o dată pe an a sălii costă infim față de investiție.
GIP a dezăvluit și că există chiar mai multe contracte, ale căror sume n-au fost făcute publice însă, informație confirmată și de Dumitru Dragomir.

Dragomir neagă conflictul de interese
Sigur că acestea sunt doar semne de întrebare legate de un contract între două societăți comerciale. Întrebarea e cât de mult crede lumea fotbalului în coincidențe. Cât este dispusă să creadă că acei bani nu le puteau reveni poate cluburilor, care astăzi se luptă cu falimentul. Din primele informații, cluburile sunt interesate puțin spre deloc dacă există ceva suspect în relațiile comerciale Dragomir – RCS. Se mulțumesc cu banii obținuți de LPF, nebănuind că puteau fi mai mulți. Dragomir suține la rându-i inexistența conflictului de interese. Ulterior, a vândut din nou șapte pachete din drepturile TV ale Ligii I tot către grupul RCS&RDS , pentru sezoanele 2011-2012, 2012-2013 și 2013-2014, contra sumei de 69 de milioane.
Cazul face parte dintr-un dosar de șantaj. Ieri, Direcția Națională Anticorupție l-a reținut pe șeful Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, urmărit penal pentru șantaj. Acesta ar fi acuzat că a amenințat compania RCS chiar cu publicarea acestor documente în cazul în care nu obține un contract avantajos firmei pe care o reprezintă. Plângerea ar fi fost făcută de grupul RCS&RDS. Dumitru Dragomir susține că știe și cum a apărut public acest contract chiar acum: „Cei de la Garda Financiară l-au dat celor de la Antene și de aici îl are și Grupul de Investigații”.


Eu m-am certat cu ei ca la ușa cortului. Contractul dintre firma mea și RCS & RDS e 100% legal!
Dumitru Dragomir,  președinte LPF

Să dea Dumnezeu să poată obține și la următoa­rea negociere la fel
Eugen Pârvulescu, președinte Pandurii

Dumitru Dragomir a obținut maxim. Toate cluburile au fost mulțumite pentru că a fost obținut un contract foarte bun pe timp de criză
Ioan Horoba,  președinte Gaz Metan

Publicat: 31 05. 2013, 03:00
Actualizat: 31 05. 2013, 03:00