Steaua – Dinamo, meciul dintre cele mai titrate formații din România a fost unul plăcut ochiului doar din punct de vedere al abnegației și al dăruirii. Pe final, ambele echipe au căzut fizic, lucru de neînțeles pentru momentul actual al sezonului, când toți jucătorii ar trebui să fie proaspeți.
„Eu trag un semnal de alarmă acum, după ce am văzut Steaua – Dinamo, cel mai important meci al sezonului. Suntem la pământ din punct de vedere fizic și trag un semnal de alarmă pentru toate echipele. Suntem la început de sezon și nu putem juca două meciuri pe săptămână.
Mă uitam la Cosmin Matei, care, în repriza a doua, minutul 60, nu mai putea da o pasă de trei metri. Matei, altfel un fotbalist foarte bun, pe care chiar eu l-am promovat la Steaua. Dar, nu mai putea să meargă.
Aduceți-vă aminte cum a jucat Steaua cu Neubert, când nu am mai avut acest complex fizic și am fost peste Ajax. Eu dacă aș fi la un club aș cheltui 300.000 de euro pe sezon cu doi preparatori fizici, de tipul lui Neubert. Unul pentru echipa a doua, pentru jucătorii care sunt de perspectivă, să-i dezvolte într-un sistem sănătos, să-i invețe să alerge, să nu mai am niciun stres când iau un copil de acolo pentru echipa mare„, a explicat Ilie Dumitrescu la DigiSport.
Rădoi respectă doar „rețeta” lui Neubert
Lui Rădoi i-a plăcut condiția fizică pe care echipa a etalat-o în perioada 2012-2013 și care iscase o invidie printre adversarele din Liga 1, care îl suspectau pe Reghecampf că își dopează jucătorii. Rădoi a dorit să obțină aceeași vitaminizare pentru jucătorii săi. Astfel, el a convins clubul să încheie un contract cu Thomas Neubert, fostul preparator fizic al echipei din perioada lui Reghe, pentru aprovizionarea cu produse de vitaminizare, rehidratare și băuturi izotonice.
„Moștenirea” lui Gâlcă
De la Costel Gâlcă, Mirel Rădoi a menținut monitorizarea fotbaliștilor prin aparatele STATSports Viper, dotate cu GPS, pulsometru, soft pentru măsurarea vitezei, a distanței parcurse, activitatea cardiacă și altele. După cum probabil s-a observat, jucătorii steliști poartă în timpul antrenamentelor și chiar a jocurilor amicale bustiere, care furnizează toate datele în timp real și astfel îi permit antrenorului să vadă performanțele individuale ale fotbaliștilor. Dacă vreun jucător nu dă randamentul scontat, cei din staff îi arată fișa și dovada nu mai poate stârni contradicții.
Spaniolul Julian Jimenez a solicitat încă dinaintea cantonamentului din vara anului 2014 acest sistem de monitorizare, dar Gigi Becali i l-a cumpărat abia înaintea cantonamentului din iarna trecută pentru 30.000 de euro. Sistemul a fost conceput inițial pentru rugby, dar s-a adaptat și pentru fotbal, iar Liverpool l-a utilizat încă din 2013.
Chiar și așa, chiar dacă Steaua folosește metode moderne la antrenamente, ceva lipsește: jucătorii nu mai sunt la fel de „legați” ca pe vremea lui Neubert, iar pe final de joc, de cele mai multe ori, nu mai pot duce un efort susținut.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER