Ceapa, ca suporterii!** Interzisă în Ghencea!

La orice echipă profesionistă de fotbal, alimentația este una
foarte importantă. Iar de acest lucru au grijă atât antrenorii, cât
și doctorii formației, pentru că în ziua de azi nu mai merge să
alergi și să faci performanță mâncând carne de porc și bând
bere.
„Puteți consuma doar apă plată, fără Cola sau alte băuturi. Fără
alcool, fără mâncare grasă sau prăjită ori pizza! Cine e prins va
plăti”, cam așa suna un avertisment al lui Panduru atunci când a
venit la echipă. Din acest sezon, jucătorii steliști sunt obligați
să mănânce la club atunci când au două antrenamente pe zi sau când
rămân în cantonament. Ce alimente consumă? Poate v-ați mira să
aflați că ele sunt alese în funcție de anotimp și după tipul de
antrenament comandat de Mihai Stoichiță.

„De exemplu, vara, când e cald afară, jucătorii trebuie să consume
alimente bogate în nutrienți și ușor de digerat. De aceea ei
mănâncă paste. Chiar dacă nu conțin cei mai mulți carbohidrați,
sunt ușor de digerat”, ne-a declarat medicul Radu Paligora. Iarna e
frig, și organismul unui sportiv are nevoie de alte tipuri de
alimente. Acestea sunt alese și în funcție de tipul de antrenament
care urmează a fi efectuat. „Dacă merg la sală, le dau carne. Nu
porc și nu oaie pentru că e greu de digerat. Mâncarea se bazează în
special pe pește, carne de pui și de vită. Ca fapt divers, în ziua
meciului nu se consumă ceapă deoarece provoacă balonarea și, mai
rău, ar putea provoca sufocarea fotbalistului în timpul depunerii
efortului”, a mai precizat Paligora.

Un pahar cu vin roșu la
cina dinaintea meciului

O altă regulă a bucătăriei existente la Steaua este aceea de a se
consuma un pahar cu vin la masa de seară, cu o zi înaintea partidei
care urmează. Întrebarea firească ar fi ce se întâmplă dacă
jucătorii beau mai mult de un pahar. „Dacă bei două pahare cu vin
roșu, e ok, dar mai multe nu. Nici nu se pune problema acestui
lucru la Steaua, pentru că jucătorii sunt serviți la masă, nu li se
lasă sticla de vin și, chiar dacă ar fi fost așa, nu cred că
existau excese”, a afirmat Paligora. De ce vin roșu și nu alb?
„Pentru că se spune că e produsul natural cu cea mai mare
concentrație de vitamine”, a explicat doctorul echipei.

Publicat: 20 11. 2009, 09:47
Actualizat: 20 11. 2009, 09:52