Cel mai strâns sezon din istorie!** Dinamo, CFR, Rapid, Vaslui și Steaua se află într-o situație UNICĂ‚: sunt despărțite de echivalentul unei singure victorii

Niciodată în cei 31 de ani în care prima ligă a avut 18 echipe în componență n-a mai existat o situație asemănătoare celei din acest sezon, când cinci formații sunt despărțite, la vârf, de numai trei puncte după 27 de etape. Din acest punct de vedere, se poate spune fără echivoc că ediția 2011-2012 a Ligii I este cea mai echilibrată din istoria fotbalului românesc. Tocmai unicitatea acestei situații face impredictibil finalul sezonului în care Dinamo, CFR, Rapid, Vaslui și Steaua luptă, cu șanse aproape egale, pentru titlu.

Ediția 1973-1974 a campionatului României, prima în care acesta s-a desfășurat în formula cu 18 echipe, a fost câștigată de Universitatea Craiova la mare luptă cu Dinamo. Ca și acum, în urmă cu 38 de ani s-a dus o intensă bătălie nu numai pe teren, ci și în culise. Titlul s-a decis în ultima etapă, când oltenii au smuls punctul salvator la Ploiești, făcând inutil blatul Dinamo-FC Argeș 7-0 (în cazul unei victorii a Petrolului, „roș-albii” luau campionatul la golaveraj). Însă în acel an, spre deosebire de 2012, lupta s-a dat în doi, între Craiova și Dinamo, celelalte echipe nefiind capabile să țină pasul.

În 1978, cinci echipe pe patru puncte

În intervalele 1973-2000 și 2006-2011 (între 2000 și 2006, Liga I a numărat 16 echipe), doar două ediții se apropie de circumstanțele actualului sezon. În campionatul 1977-1978, cu opt etape înaintea finalului, cinci echipe păstrau, teoretic, șanse reale la titlu. Steaua, Poli Timișoara, FC Argeș, Sportul și ASA Tg. Mureș erau despărțite de patru puncte, ceea ce însemna însă, pe atunci, două victorii, pentru că se acordau doar două puncte la succes.

În acel an, titlul a fost luat de Steaua după o cursă cap la cap cu FC Argeș și decisă, practic, în etapele 31-32, când „roș-albaștrii” au învins Craiova acasă (3-1) și Dinamo în deplasare (1-0). Timișoara a mers cap la cap cu adversarele până în etapa 32, când a pierdut la Târgoviște (cunoscută ca subsidiară a Stelei).

„Problemă de interne” la meciul secolului

Cel de-al doilea caz s-a consemnat chiar în ediția următoare. 1978-1979 a fost anul fenomenalului Dinamo-FC Argeș 3-4 (1-2), când Dobrin a făcut spectacol în Șos. Ștefan cel Mare chiar în ultima etapă, trimițând titlul în Trivale. Despre acel joc de poveste, rămas în istoria fotbalului nostru, circulă și acum diverse zvonuri și variante. S-a spus că dinamoviștii avuseseră grijă să-și asigure bunăvoința arbitrului de centru Otto Anderco. În același timp, prin mediile fotbalistice s-a vehiculat intens ideea că oaspeții (cu Florin Halagian pe bancă) ar fi „umblat” chiar la câțiva dintre jucătorii dinamoviști!

Mulți ani mai târziu, profesorul Tănase Dima, pe atunci fotbalist venit în „Groapă” tocmai de la FC Argeș, povestea enigmatic, în EVZ: „N-am să uit niciodată acel 3-4 din Ștefan cel Mare. Tot ce pot să spun e că meciul l-au pierdut alții, nu echipa… Au fost probleme interne, sau, mai bine zis, probleme «de interne»…”.

Ultimii trei ani, cei mai echilibrați

În cele cinci ediții epuizate după 2006, când s-a revenit la sistemul cu 18 echipe, se poate constata însă un fenomen foarte interesant: în fiecare an, lupta pentru titlu a devenit din ce în ce mai strânsă și a angrenat din ce în ce mai multe echipe. Situația din acest sezon nu e decât finalul unei serii de campionate tot mai acerb disputate. În 2007, Dinamo a mărșăluit de una singură spre titlu. În 2008, în luptă s-au aflat CFR și Steaua, iar campionatul s-a decis în favoarea ardelenilor în ultima etapă, după celebrul scandal „valiza”. În 2009, etapa 27 găsea trei echipe care sperau: Timișoara, Dinamo și Urziceni. La final s-au bucurat ialomițenii. În 2010, cu șapte etape înaintea finalului, primele cinci clasate erau înșirate pe distanța a opt puncte și trăgeau nădejde. CFR a reușit să-și păstreze însă poziția de lider din etapa 27 până la final. Anul trecut, situația la vârf s-a repetat, de data aceasta cu Oțelul în prim-plan atât în etapa 27, cât și în etapa 34.

Blat „pe invers” la titlu!

Cazul titlului câștigat de Steaua în 1978 e unul de-a dreptul neobișnuit. În etapa a 33-a, după o serie de victorii spectaculoase, „roș-albaștrii” au pierdut șocant la FC Constanța (scor 1-3), echipă care se lupta să scape de retrogradare. În urmă cu un an, într-un interviu acordat ProSport, Liță Dumitru (liderul steliștilor în acel moment) a vorbit despre un blat cu Constanța, fără să precizeze anul, dar conjunctura pare să se potrivească perfect: „Eu, la viața mea, am luat o singură dată bani pentru un joc, iar celelalte, încă vreo patru, le-am făcut mai mult pe prietenie. Pe bani a fost o dată, cu Farul. Atât! (…) La ei acasă… Am mâncat bătaie. Dar eu cu Iordănescu n-am fost cei mai proști de pe teren! Farul, dacă bătea, se salva de la retrogradare”. În aceeași etapă, FC Argeș a pierdut însă la FC Bihor (de asemenea club apropiat de Steaua) cu 2-1, iar titlul a mers în Ghencea.

Cine poate anticipa finalul? ProSport vă provoacă să încercați să ghiciți rezultatele până la final. Nouă ne-a ieșit Rapid cu cele mai mari șanse la titlu

Mai sunt șapte etape până la finalul sezonului în Liga I, iar 31 de meciuri vor implica și cele cinci echipe care trag la titlu, fiind acum despărțite de doar trei puncte. Între ele, patru meciuri directe între candidatele la primul loc! Încercați să anticipați finalul!

Fiecare are o părere despre cine va lua titlul, cine îl merită sau măcar își dorește pe cineva câștigător. Nu întotdeauna însă când se pun pe hârtie calculele și coincid cu gândurile. Un exercițiu relevant este să luați meciurile rămase ale echipelor care trag la titlu, să puneți pronosticuri și să calculați rezultatul. Zece redactori ProSport au făcut ieri acest test. CFR a ieșit pe primul loc în patru cazuri, Vaslui în trei, Dinamo în două, iar Rapid o dată. Steaua n-a prins niciodată mai sus de locul patru! Diferența între primele două clasate nu este însă în nici un caz mai mare de patru puncte, iar în trei cazuri e chiar egalitate. O dată fiind vorba de Dinamo și Rapid, care la meciuri directe au egalitate perfectă, nici nu poate fi anticipată o câștigătoare.

Mergând mai departe, am extras la fiecare meci pronosticul majoritar. Am marcat cu verde cele care au o pondere de cel puțin 80%, cu galben cele care au între 60 și 70%, iar cu roșu cele de 40-50% pondere. Câștigătoarea, cu un singur punct avans, a ieșit Rapid, urmată de CFR, iar apoi, la egalitate, Vaslui și Steaua. Sunt destul de multe partide cu pronosticuri contradictorii, astfel încât sigur că rezultatul final este contestabil. Vă propunem să faceți același exercițiu, cât mai obiectiv posibil, și să analizați rezultatul.

La egalitate în cinci, Rapid câștigă

Nu este exclusă în acest caz nici ca Liga I să se termine cu cel puțin două echipe la egalitate. Dacă, prin absurd, chiar toate cinci echipele termină cu același număr de puncte, deocamdată Rapidul e pe primul loc în clasamentul în cinci, însă nu s-au jucat toate partidele directe. În duelurile câte două, sunt decise deja mai multe posibile egalități. CFR are avantaj cu Vaslui, dar nu cu Rapid. Rapid are avantaj cu CFR și Vaslui, respectiv egalitate perfectă cu Dinamo (două 0-0). Dinamo e egală cu Rapid și pe minus cu Vaslui. Vaslui e dezavantajă cu CFR și Rapid, dar în avantaj cu Steaua. Iar Steaua are doar dezavantaj cu Vaslui.

Publicat: 24 04. 2012, 03:00
Actualizat: 24 04. 2012, 08:29