După mai mulți ani în care Steaua s-a putut considera ghinionistă atunci când nu a reușit să învingă Dinamo în cel mai urmărit derby din istoria fotbalului românesc, „câinii” au reușit să întoarcă situația în favoarea lor. Dinamo a câștigat clar, 3-1 pe Național Arena, în fața Stelei la capătul unui meci în care și-au arătat superioritatea față de echipa care încă este pe primul loc în Liga 1. Dincolo, steliștii au făcut o nouă demonstrație de joc inestetic, fără idei tactice, într-o partidă în care limitele lui Laurențiu Reghecampf au fost mai vizibile ca oricând. ProSport comentează cele mai importante cinci momente ale derby-ului de miercuri seară.
1. Reghecampf trebuie să îi ceară notițele lui Andone
Steaua s-a văzut încă din primul minut într-o situație pe care nu o anticipa și pe care a arătat că nu este capabilă să o gestioneze tactic. Golul lui Boldrin din penalty a adus un avantaj neașteptat de rapid, însă reacția Stelei de după gol a dezamăgit fanii. Roș-albaștrii îmbrăcați în… alb-roșu au continuat meciul cu aceeași abordare tactică cu care au început-o, fără să țină cont de context. Cu evidente probleme la construcție și cu o finalizare inexistentă, Reghecampf nu a modificat din mers și a continuat să se expună în zonele în care adversarul îi era vizibil superior. Așa cum au remarcat la final și specialiștii de la posturile TV de sport, în loc ca jocul tactic al Stelei să se transforme în unul de contraatac bazat pe sprinturile lui Popa sau De Amorim, „tactica” lui Reghecampf a rămas minge lungă pe căpitan sau pe Golubovic cu șanse mici de reușită.
De altfel, dovada că Reghecampf a greșit abordarea a fost dată de felul în care a așezat echipa Ioan Andone după pauză, atunci când „câinii” aveau 2-1. Antrenorul dinamovist a lăsat posesia Stelei, bazându-se exact pe problemele de construcție ale vicecampioanei, și a preferat să iasă în viteză prin Lazăr, Hanca sau Nistor utilizând pasa finală pe Nemec abia în situația în care jocul ajungea în preajma careului. „Atitudine și agresivitate”, acestea au fost potrivit lui Andone indicațiile pe care le-a dat în momentul în care știa că Steaua trebuia să atace pentru egalare.
2. Pintilii și Tamaș – atunci când cedezi prin oamenii cu experiență
Două dintre momentele cheie ale meciului i-au avut drept actori principali pe doi dintre cei mai experimentați fotbaliști ai Stelei. Oamenii de la care Reghecampf avea pretenția de luciditate în clipele dificile au clacat decisiv. Pintilii atunci când l-a faultat în careu pe Busuladzic la golul egalizator, apoi Tamaș atunci când a apreciat greșit mișcarea lui Nemec la golul de 3-1. În stilu-i caracteristic din ultima perioadă, Reghecampf nu s-a ferit nici după acest meci să arunce responsabilitatea în cârca fotbaliștilor: „Avem probleme, faptul că nu sărim la cap la minge, că nu câștigăm dueluri unu la unu și, mai deranjant, atitudinea unor jucători în unele momente. Acești băieți trebuie să înțeleagă că ei trebuie să fie fundași, nu ai cum să faci asemenea greșeli”, a spus antrenorul vicecampioanei.
3. Hațegan, cel mai bun arbitru slab al României
De departe cel mai lăudat central din țară, Ovidiu Hațegan a avut și în acest meci probleme mari în judecarea unor faze. A preferat să nu dea penalty Stelei pentru o ținere de wrestling a lui Steliano Filip la Adi Popa, atunci când scorul era 1-0 pentru Steaua, însă a acordat penalty la o ținere asemănătoare a lui Pintilii la Busuladzic. Apoi, arbitrul a închis ochii la o fază în care Nedelcearu îl lovește în figură pe Golubovic, fază la care dinamovistul ar fi putut fi sancționat.
4. Daum o sabotează pe Dinamo
Dinamo nu poate să se plângă că nu este reprezentată la echipa națională, însă poate spune că acolo ajung fotbaliștii nepotriviți. Steliano Filip și Dorin Rotariu se luptă pentru un loc de titular în echipa lui Andone, însă Christoph Daum nu îi lasă deoparte atunci când face convocările. Totuși, prestațiile „câinilor” din acest sezon au scos în evidență faptul că cei mai în formă fotbaliști din lotul lui Andone sunt alții. Sergiu Hanca, unul dintre cei mai buni pasatori ai lui Dinamo și marcator neașteptat în multe ocazii, dar și Vali Lazăr continuă să nu fie pe radarul neamțului în ciuda evoluțiilor care îi entuziasmează pe fanii dinamoviști.
5. „Coregrafie” frumoasă într-un moment prost
Dincolo de noua reușită a galeriei dinamoviste, cea care a arătat ce se poate face într-o peluză organizată ireproșabil, momentul ales de organizatorii meciului a fost cum nu se poate mai prost. Imediat după ce cei 22 de fotbaliști au ieșit pe teren pentru începerea meciului, organizatorii au stins complet nocturna de pe Național Arena pentru punerea în scenă a momentului pregătit de PCH. Astfel, jucătorii au rămas nemișcați pe teren timp de aproape 20 de minute până la terminarea demonstrației galeriei spre vizibila nemulțumire a oficialilor echipei. Dincolo de acest aspect, stingerea luminilor pe un stadion în care erau prezente două galerii rivale este un act de inconștiență din partea organizatorilor, într-un fotbal în care nu au fost rare momentele în care huliganii au intrat pe teren pentru a agresa fotbaliști ai echipei rivale.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER