Cercetătorii elvețieni ne arată adevărul despre noi: codași la promovarea juniorilor, pe primul loc la jucători transferați. Cifrele prin care fotbalul românesc se face „remarcat” în lume

Cluburile din Liga 1 continuă să ignore sectorul juvenil, deși banii sunt tot mai puțini în Liga 1. Într-un studiu făcut de CIES Football Observatory la nivel european, fotbalul din România stă foarte prost la acest capitol. CIES este o fundație privată afiliată pe lângă Universitatea din Neuchatel, Elveția.

România este printre ultimele țări la numărul de jucători promovați din propria curte în acest sezon. În medie, Liga 1 are în componență doar 14,5% jucători formați în propriile centre de copii și juniori. Doar Italia, Anglia, Cipru, Germania, Grecia, Portugalia, Belarus și Turcia stau mai prost decât noi. Însă în cele mai multe cazuri este vorba despre campionate care-și permit să plătească pentru transferuri de jucători valoroși.

Deși în fotbalul românesc sunt tot mai puțini bani, cluburile din Liga 1 sunt fruntașe la transferuri, preferând astfel să plătească pentru jucători decât să promoveze din propria pepinieră. Cluburile din România sunt pe primul loc la numărul de transferuri realizate de la 1 ianuarie 2015 și până în prezent. În medie, fiecare echipă de la noi a transferat în această perioadă în jur de 14% din componența acutalului lot. La polul opus se află Suedia, cu 7,4%. Clubul din Europa care a transferat cei mai mulți jucători este Bologna, 23, în timp ce Metalurg Zaporoje și Karpat Lvov au transferat doar câte un jucător.


Sursa: football-observatory.com

În același studiu se arată că cea mai „bătrână” ligă este cea a Turciei, cu o medie de vârstă de 27,3 ani. Campionatul cu cea mai mică medie de vârstă este cel al Croației, 23,9 ani. Chievo are cel mai în vârstă lot din Europa, media de 30,6 ani, în timp ce Hajduk Split și Zenica au cele mai tinere echipe, cu o medie de 22,1 ani.

  • Campionatele cu cea mai mare medie de înălțime: Germania și Croația – medie de 183,3 centimetri
  • Campionatul cu cea mai mică medie de înălțime: Israel: 180,1 centimetri
  • Cea mai „înaltă” echipă: Wolfsburg – 187 centimetri
  • Cea mai scundă echipă: Ludogoreț – 178 centimetri
  • Cea mai stabilă ligă: Premier League – jucătorii stau în medie la un club 2,82 ani
  • Cea mai instabilă ligă: Serbia – 1,71 ani
  • Cel mai stabil club: ȚSKA Moscova – jucătorii stau în medie 5,7 ani
  • Cel mai instabil club: Cernomoreț Odessa – 1,2 ani
  • Campionatul cu cei mai mulți jucători debutanți: Ucraina – 2,29 jucători/club
  • Campionatul cu cei mai puțini debutanți: Grecia – 0,13/club
  • Clubul care a promovat cei mai mulți jucători: Metalurg Zaporoje – 11 jucători
  • Campionatul cu cei mai mulți jucători străini: Cipru – în medie 66,4% din componența fiecărei echipe
  • Campionatul cu cei mai puțini jucători străini: Serbia – 15,7%
  • Clubul cu cei mai mulți jucători străini: NK Zavrc – 88% din echipă
  • Doar trei echipe din primile ligi din Europa nu au niciun jucător străin în lot: HIFK Helsinki (Finlanda), FC Gomel (Belarus) și FC Pribram (Cehia)
  • Campionatul care dă cei mai mulți jucători la națională: Anglia – 41,4% din jucători sunt internaționali
  • Campionatul cu cei mai puțini jucători de națională: Slovenia – 2%
  • Clubul care dă cei mai mulți jucători la naționale: Manchester United – 72%

Aruncăm banii pe străini deși avem un fotbal sărac

O lecție pe care cluburile românești n-au învățat-o nici măcar după criza din ultimii ani este cea a investițiilor în propriile centre de copii. La nivel european, România nu are nici măcar o echipă care să aibă în componență peste 50% jucători formați la nivel local. Nici măcar Viitorul, clubul cu singura academie din România, nu se poate mândri cu așa ceva. După cum puteți observa în grafic, cluburile mici din Europa au înțeles că șansa lor de a supraviețui este să promoveze jucătorii din propriile centre de juniori.


Niciun club din Liga 1 nu are în componență peste 50% jucători formați la nivel local

În schimb, există un club în Liga 1 care nu are în lot nici măcar un jucător format în propriul centru de juniori. Este vorba despre ASA Târgu Mureș, explicabil într-o oarecare măsură, deoarece este un club înființat abia în 2004, fără să aibă ca scop promovarea de jucători.


ASA Târgu Mureș, printre cluburile din Europa care nu au în lot niciun jucător format în propria curte

Partizan Belgrad, lecție de supraviețuire pentru cluburile mici

Partizan Belgrad, echipa care a eliminat-o pe Steaua în turul III preliminar al Ligii Campionilor are cea mai puternică academie de fotbal din Europa, peste cele ale Ajax și Barcelona. În total, în Serbia joacă 78 de fotbaliști formați de Partizan Belgrad. 13 dintre aceștia încă sunt legitimați la campioana Serbiei.


Topul celor mai bune academii din Europa

Publicat: 08 12. 2015, 12:59
Actualizat: 08 12. 2015, 14:52