CFR – Viitorul 0-1. Hagi îl învinge pe Petrescu! Artean aduce prima Supercupă a României din vitrina constănțenilor

CFR ClujViitorul 0-1 (Artean 86)

Echipele de start:

  • CFR Cluj: Arlauskis – Peteleu, Vinicius, A. Mureșan, Camora – Bordeianu, Djokovic , Itu (Culio 46)- Deac, Omrani (Omrani 76), Costache (Petrila 70)
  • Rezerve: Vâtcă, Burcă, Păun, Susic, Țucudean
  • Viitorul: Tordai – Mladen, Țîru, P. Iacobs, De Nooijer (Kuipers 72) – Houri, Artean, Vînă – Mățan – G. Ganea (Leca 72), G. Iancus(Calcan 60)
  • Rezerve: Cojocaru, Tîrcoveanu, Vl. Achim, Pitu

Minutul 90+4: Final de meci la Ploiești! Viitorul câștigă Supercupa României, grație golului marcat de Artean în finalul partidei.


Minutul 86: GOOOOL Viitorul! Artean, ce execuție! Mijlocașul lui Gică Hagi își încearcă norocul de la distanță, după ce a primit o minge respinsă de Vinicius. Acesta trage cu exteriorul și mingea se oprește în plasa porții lui Arlauskis.

FOTO / Digi Sport


Minutul 84: Ce șansă pentru CFR Cluj! Culio centrează în careu, Tordai iese și respinge, dar mingea ajunge la Petrila. Tânărul mijlocaș trage cu pământul, dar Țîru respinge.


Minutul 70: După ce Itu a fost înlocuit la pauză, Dan Petrescu schimbă și celălalt jucător U21! Costache iese de pe teren și este înlocuit de Claudiu Petrila.


Minutul 66: Tordai își salvează, din nou, echipa! Mureșan centrează în careu către Deac, decarul CFR-ului nu poate relua, dar mingea se duce tot pe spațiul porții. Goalkeeper-ul Viitorul este atent și respinge.


Minutul 57: Ocazie pentru Viitorul! Iancu execută o lovitură liberă de la marginea careului și trimite puțin pe lângă vinclul porții lui Arlauskis. Portarul lituanian, fără replică. Fotbalistul care a evoluat în sezonul precedent la Dunărea Călărași este înlocuit cu Andreas Calcan.


Minutul 50: Bordeianu a atins mingea cu mâna în careu, iar cei de la Viitorul au ceurt henț. Iancu vede cartonașul galben pentru proteste.


Minutul 46: S-a reluat jocul! Dan Petrescu l-a scos din teren pe Itu, iar în locul său a intrat veteranul Culio.


Minutul 45+2: Final de primă repriză! Cele două echipe intră la egalitate la cabine.


Minutul 45: Ce intervenții pentru Tordai! Portarul Viitorul respinge un șut de la distanță, mingea ajunge la Omrani, iar Tordai revine și îl blochează pe atacantul francez. Tabela rămâne intactă.


Minutul 41: Galben și pentru Iacob! Fundașul Viitorul intră cu talpa înainte asupra lui Peteleu și Sebastian Colțescu îl sancționează cu cartonașul galben.


Minutul 39: Ocazie imensă ratată de Omrani! Deac centrează în careu de pe partea stângă, Omrani profită de o gafă în defensiva Viitorului și reia cu capul, dar trimite pe lângă poarta lui Tordai.


Minutul 27: Intrare urâtă a lui Djokovic! Mijlocașul CFR-ului intră prin alunecare la Artean și îl atinge cu talpa pe gambă. Croatul nu scapă nesancționat și scoate cartonașul galben.


Minutul 19: A venit și replica CFR-ului! După o primă parte în care Viitorul a dominat iar formația lui Petrescu nu a putut ieși din propria jumătate de teren, campionii îi dau emoții lui Hagi. Camora trimite o minge în careu pentru Omrani, dar Tordai iese și reține la timp.


Minutul 8: O primă șansă pentru constănțeni! Mățan trimite în careu, pe jos, dar Itu intervine și trimite mingea în afara terenului. Echipa lui Gică Hagi are posesia în acest început, dar ocaziile nu au apărut la poarta lui Arlauskis.


Minutul 1: Fluier de start la Ploiești! Gică Hagi trebuie să-l învingă pe fostul său coleg de la naționala României, Dan Petrescu, pentru a aduce în vitrina Viitorului prima Supercupă a României. În 2017, constănțenii au pierdut trofeul în fața lui FC Voluntari.


19:55 Idolul tribunelor! Fanii Viitorului îi scandează numele lui Gică Hagi, înainte de startul partidei.


19:50 Este clar! Nu vom avea parte de un stadion plin la Ploiești, în primul meci oficial al sezonului. O mare parte dintre fanii celor două echipe au intrat deja în stadion.

FOTO Alexandru Stănilă / ProSport


18:38 Campionii de la CFR Cluj vor purta tricouri speciale pentru partida de la Ploiești, cu Viitorul!


Supercupa României, meci între CFR Cluj, campioana Ligii 1, și Viitorul, câștigătoarea Cupei României, va fi arbitrat de Sebastian Colțescu. El îi va avea ca asistenți pe Ovidiu Artene (Vaslui) și Daniel Mitruți (Craiova). Cel de-al patrulea oficial al partidei a fost desemnat George Găman (Craiova), iar observator Aron Huzu.

Supercupa României 2019 | CFR – Viitorul. Totul despre Supercupă

  • # S-au disputat 20 ediții de Supercupă
  • # Au fost 5 situații în care în același sezon campioana a câștigat și cupa, astfel încât n-a mai fost necesară disputarea supercupei. Din 2010 însă, chiar și în cazul unui event, Supercupa se dispută, câștigătoarea celor două trofee întâlnind ocupanta locului 2 în clasament.
  • # Steaua a câștigat de cele mai multe ori trofeul, în 6 rânduri, urmată de Rapid în 4, CFR Cluj în 3, Astra și Dinamo în câte 2, Oțelul, Ardeal și FC Voluntari câte o dată.
  • # De cele mai multe ori, în câte trei rânduri, finala s-a disputat între Steaua – Rapid și Rapid – Dinamo. Urmează de câte două ori Steaua – Dinamo, CFR Cluj – Unirea Urziceni și Steaua – Petrolul. 
  • # Va fi a 6-a finală provincială. Celelalte 5: Unirea Urziceni – CFR Cluj în două rânduri, Astra – CFR Cluj, FC Voluntari – Viitorul Constanța și CFR Cluj – U Craiova 1948 CS.
  • # CFR Cluj a devenit prima câștigătoare din Provincie.
  • # Ploiești va deveni a 7-a localitate care găzduiește competiția. Până acum, 14 finale s-au disputat la București (8 pe fostul stadion Național, 3 pe Național Arena și câte una în Regie, pe Cotroceni și în Giulești), 2 la Cluj (câte una pe CFR-„Dr. Constantin Rădulescu” și Cluj Arena) și câte una la Piatra Neamț, Constanța, Botoșani și Craiova.
  • # 13 dintre finale s-au decis după 90 de minute, 5 după lovituri de departajare și 2 în urma golului de aur. # Scoruri: de 8 ori – 1-0; de 3 ori – 1-1; de 2 ori – 2-1, 2-2; o dată – 5-0, 4-0, 3-0, 2-0, 3-2.
  • # Marius Lăcătuș (numai cu Steaua), Vasile Maftei (de 2 ori cu Rapid, o dată cu FC Voluntari), Ciprian Deac și Emmanuel Culio (ambii numai cu CFR Cluj) sunt fotbaliștii care au câștigat de cele mai multe ori trofeul, în câte 3 rânduri.
  • # Sergiu Radu a marcat cele mai multe goluri, 3.
  • # Florin Bratu și Claudiu Niculescu sunt singurii care au marcat în două finale, iar primul dintre ei e unicul care a înscris pentru două echipe (Rapid și Dinamo).
  • # Tot Sergiu Radu a marcat cel mai rapid gol, în min. 3, în a 4-a finală, cea din 1999.
  • # S-a marcat un singur gol din penalty, cel al lui Culio în finala din 2018.
  • # Dominique Kivuvu (CFR Cluj) a fost singurul care și-a dat autogol.
  • # La un număr de 7 finale s-au dat cartonașe roșii, primindu-le tot atâția jucători: S. Ilie (Steaua) la finala a 2-a (1995), Onuț (Dinamo) la finala a 6-a (2002), Cl. Niculescu (Dinamo) la finala a 8-a (2005), C. Deac (CFR Cluj) la finala a 11-a (2009), Cadú (CFR Cluj) la finala a 14-a (2012), Enza-Yamissi (Petrolul) la finala a 15-a (2013), Vînă (Viitorul) la finala a 19-a (2017).
  • # Belgianul Manuel Godfroid a fost primul jucător străin care și-a adjudecat trofeul. L-au mai urmat alți 58.
  • # Portughezul Cadú a fost primul jucător străin care a marcat. L-au urmat alți 7.
  • # Dumitru Dumitriu și Mircea Rednic sunt antrenorii care și-au adjudecat de cele mai multe ori trofeul, de câte 2 ori.
  • # Cristiano Bergodi a fost primul antrenor străin care l-a câștigat, urmat de „Toni” António da Conceição Silva Oliveira, Andrea Mandorlini și Dario Bonetti.
  • # Laurențiu Reghecampf și Claudiu Niculescu și-au adjudecat trofeul atât ca jucători, cât și ca antrenori.
  • # Alexandru Tudor a condus cele mai multe finale, 3.
  • # Iar Cristian Nica s-a aflat de cele mai multe ori la linie, în 6 rânduri.
  • # La 4 finale au fost și arbitri adiționali.
  • # La finala a 19-a, cea din 2017, ambii arbitri asistenți au fost femei, Petruța Iugulescu și Mihaela Țepușă.
  • # Arbitrul acestei finale va fi Sebastian Colțescu, care va conduce a doua sa finală de Supercupă, după cea din 2017, FC Voluntari – Viitorul Constanța. Unul dintre asistenți, vasluianul Ovidiu Artene, este la a doua finală consecutivă, după cea de anul trecut, dintre CFR Cluj și U Craiova 1948 CS. În schimb, celălalt, Daniel Mitruți, concitadinul lui Colțescu, este la prima.
  • # Finala din ediția a 5-a, Steaua – Dinamo 2-1, a avut cea mai mare asistență, 45.000, în timp ce aceea din ediția a 11-a, CFR Cluj – Unirea Urziceni, a înregistrat-o pe cea mai scăzută, 2.000.
  • # Trofeul a fost cucerit de 12 ori de campioană, de 7 ori de câștigătoarea cupei și o dată de ocupanta locului 2. # Finala din 2015 a fost primul meci din România în care s-a folosit spray-ul de marcat pentru loviturile libere.

Supercupa României 2019 | CFR – Viitorul

  • CFR Cluj a câștigat de 3 ori trofeul și alte 2 finale le-a pierdut. Viitorul a jucat o singură finală, pierdută.
  • Dintre cele două echipe și-au adjudecat trofeul 13 jucători de la CFR Cluj și doar unul de la Viitorul. Mai exact, Culio și C. Deac câte 3, toate cu CFR Cluj, cei doi având și câteun gol marcat, apoi Țucudean 2, unul cu Dinamo, celălalt cu CFR Cluj, având și 2 goluri marcate, iar Arlauskis, Peteleu, Paulo Vinicius, A. Mureșan, Camora, Hoban, ÐokoviÇ, Costache, Mailat și Omrani, câte 1. Cel de la Viitorul este G. Iancu, pe vremea când juca la Steaua. De asemenea, Dan Petrescu a mai câștigat ca antrenor trofeul, în 2015, în foarte scurtul său mandat de la Ardeal Târgu Mureș. Gheorghe Hagi a fost prezentă la finala de-acum doi ani, pierdută.
  • Transferurile de până acum ale celor două finaliste
  • CFR Cluj
  • Au venit: Sylla (Strømsgodset IF / Norvegia), Luis Aurélio, Rondón, Mailat (toți Gaz Metan), SuÅ¡iÇ (Sheriff Tiraspol), Burcă (FC Botoșani), Radu (Concordia), Pereira (Malatyaspor), Vâtcă (FC Voluntari). Au plecat: Al. Ioniță II (U Craiova 1948 CS), Lang (Omonoia / Cipru), Bud (Turris Oltul Turnu Măgurele), Cr.Manea (Apollōn Limassol), MaleÅ¡, Thierry Coutinho.
  • Viitorul
  • Au venit: G. Iancu, S. Filip, Keyta (toți Dunărea Călărași), P. Petre (CSMP Iași), Dulca (Swansea City / Anglia). A plecat: T. Băluță (Brighton & Hove Albion / Anglia).

Supercupa României 2019 | Toate supercupele de până acum

Ediția 1994 (1)
17.08.1994, București (Național, ora 18.00): STEAUA BUCUREȘTI   GLORIA BISTRIȚA 1 0 (0 0, 0 0)
Marcator: M. Popa (108 g.a.).
Ediția 1995 (2)
05.08.1995, București (Sportul Studențesc, ora 18.00): STEAUA BUCUREȘTI   PETROLUL PLOIEȘTI 2 0 (1 0)
Marcatori: Militaru (25), Vlădoiu (56)

Edițiile 1996 și 1997 nu s-au disputat deoarece în ambele situații, Steaua cucerise atât titlul, cât și cupa

Ediția 1998 (3)
09.09.1998, București (Național, ora 19.30): STEAUA BUCUREȘTI   RAPID BUCUREȘTI 4 0 (2 0)
Marcatori: D. Șerban (19), L. Roșu (27, 69), I. Dumitrescu (87).
Ediția 1999 (4)
06.10.1999, București (Național, ora 20.45): RAPID BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 5 0 (2 0)
Marcatori: Sg. Radu (3, 66, 69), Măldărășanu (25, 88).

Ediția 2000 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât și cupa

Ediția 2001 (5)
02.03.2002, București (Național, ora 18.00): STEAUA BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 2-1 (1-0)
Marcatori: Trică (30, 85) – Cl. Niculescu (70).
Ediția 2002 (6)
10.08.2002, București (Național, ora 21.00): RAPID BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 2-1 (1-1)
Marcatori: Fl. Bratu (18), Perjă (65) – Vl. Munteanu (40).
Ediția 2003 (7)
02.08.2003, București (Național, ora 21.00): RAPID BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-0 (0-0, 0-0)
Marcator: R. Niță (92 g.a.).

Ediția 2004 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât și cupa

Ediția 2005 (8)
31.07.2005, București (Cotroceni, ora 21.00): DINAMO BUCUREȘTI – STEAUA BUCUREȘTI 3-2 (1-2)
Marcatori: Fl. Bratu (38), Bălțoi (69), Cl. Niculescu (84) – N. Dică (15), V. Iacob (44).
Ediția 2006 (9)
22.07.2006, București (Național, ora 21.00): STEAUA BUCUREȘTI – RAPID BUCUREȘTI 1-0 (0-0)
Marcator: Oprița (89).
Ediția 2007 (10)
25.07.2007, București (Național, ora 20.45): RAPID BUCUREȘTI – DINAMO BUCUREȘTI 1-1 (0-0, 1-1) / 6-5 d.l.dep.
Marcatori: Burdujan (109) – Dănciulescu (116).

Ediția 2008 nu s-a disputat, deoarece CFR Cluj a cucerit atât titlul, cât și cupa

Ediția 2009 (11)
26.07.2009, București (Giulești „Valentin Stănescu”, ora 21.00): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 1-1 (1-0, 1-1), 3-2 d.l.dep.
Marcatori: Cadú (40) – Frunză (49).
Ediția 2010 (12)
18.07.2010, Cluj (CFR-„dr. Constantin Rădulescu”, ora 20.30): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 2-2 (1-1, 2-2), 2-0 d.l.dep.
Marcatori: Kivuvu (12), Deac (105) – Kivuvu (53a), La. Marinescu (98).
Ediția 2011 (13)
17.07.2011, Piatra Neamț (Ceahlăul, ora 20.45): OȚELUL GALAȚI – STEAUA BUCUREȘTI 1-0 (1-0)
Marcator: L. Buș (14).
Ediția 2012 (14)
14.07.2012, București (Arena Națională, ora 21.00): DINAMO BUCUREȘTI – CFR CLUJ 2-2 (1-0, 1-1), 4-2 d.l.dep.
Marcatori: Țucudean (61, 100) – Diogo Valente (35), Kapetanos (102).
Ediția 2013 (15)
10.07.2013, București (Arena Națională, ora 20.45): STEAUA BUCUREȘTI – PETROLUL PLOIEȘTI 3-0 (3-0)
Marcatori: NikoliÇ (21), SzukaÅ‚a (32), Pintilii (41).
Ediția 2014 (16)
11.07.2014, București (Arena Națională, ora 21.00): ASTRA GIURGIU – STEAUA BUCUREȘTI 1-1 (0-1, 1-1), 5-3 d.l.dep.
Marcatori: G. Enache (75) – Chipciu (45).
Ediția 2015 (17)
08.07.2015, Constanța (Farul, ora 21.00): ARDEAL TÂRGU MUREȘ – STEAUA BUCUREȘTI 1-0 (0-0)
Marcator: Axente (63)
Ediția 2016 (18)
16.07.2016, Cluj (Cluj Arena, ora 21.45): ASTRA GIURGIU – CFR CLUJ 1-0 (0-0)
Marcator: William Amorim (86)
Ediția 2017 (19)
09.07.2017, Botoșani (Municipal, ora 21.00): FC VOLUNTARI – VIITORUL CONSTANȚA 1-0 (1-0)
Marcator: C. Lazăr (12)
Ediția 2018 (20)
14.07.2018, Craiova („Ion Oblemenco” nou, ora 20.30): CFR CLUJ – U CRAIOVA 1948 CS 1-0 (0-0)
Marcator: Culio (79p)

Câștigătoare (20 ediții, 8 echipe): 6 – Steaua; 4 – Rapid; 3 – CFR Cluj; 2 – Astra, Dinamo; 1 – Ardeal, Oțelul, FC Voluntari
Finale pierdute: 5 – Steaua; 4 – Dinamo; 2 – CFR Cluj, Petrolul, Rapid, Unirea Urziceni; 1 – Astra, Gloria Bistrița, U Craiova 1948 CS
5 ediții nu s-au disputat

 

Publicat: 06 07. 2019, 21:55
Actualizat: 06 07. 2019, 22:15