Cinci momente care au rămas în istoria „Unicului Derby”. De la semne obscene adresate lui Ceaușescu, la incendiul din ’97. Dinamo – Steaua, episodul 160, de la 20:30
În această seară se joacă cel mai important meci al primului eșalon românesc. Dinamo – Steaua este meciul care împarte întreaga suflare fotbalistică în două tabere. Orgolii mari, ambiții, dorință, dar și o pasiune imensă. Acesta este amalgamul de sentimente care sunt închegate în inimile suporterilor.
Pentru prima dată după patru ani, meciul se va juca din nou pe stadionul din Ștefan cel Mare, iar dinamoviștii speră că vor reuși să încheie seria de 12 partide fără victorie în fața marilor rivali. Ultimul derby jucat în Groapă s-a încheiat cu victoria „roș-albaștrilor”, scor 3-1. Până la acea partidă, Steaua nu mai câștigase pe terenul lui Dinamo de șapte ani. Înaintea derby-ului, situațiile celor două echipe sunt echilibrate, atât din punct de vedere financiar, cât și sportiv. Steaua ocupă locul 3, cu 30 de puncte în 17 etape scurse din campionat. „Câinii” se situează pe locul 5, cu 27 de puncte.
12 meciuri s-au înregistrat între cele două echipe de la ultima victorie a dinamoviștilor. Bilanțul este net în favoarea echipei lui Mirel Rădoi: 9 victorii și doar 3 egaluri.
ProSport va prezintă cinci momente care au intrat în istoria derby-ului
1. „PIROMANIA” DINAMOVISTĂ‚
În urmă cu 18 ani, pe 10 mai 1997, fanii dinamoviști au pătruns pe Ghencea cu multe doze de suc. Doar că în locul lichidului au fost strategic amplasate substanțe incendiare. Până au venit pompierii, sute de scaune de pe stadionul din Ghencea au fost carbonizate. Suporterii „câinilor” sunt tare mândri de isprava lor, pe care o celebrează anual. Steaua a învins cu 3-1. De-o parte, dinamoviștii susțin că a fost un lucru premeditat și dau acestui gest un titlu de noblețe, pe de altă parte steliștii consideră că a fost o întâmplare pe care alb-roșii au întors-o în favoarea lor.
2. „DEDICAȚIA” LUI ANDONE PENTRU VALENTIN CEAUȘESCU
Eliminările ușoare dictate de Ion Crăciunescu în partida din martie 1989, Vaișcovici și Cămătaru fiind „executați” de arbitrul partidei, i-au înfuriat pe dinamoviști. Ioan Andone a fugit la finalul partidei spre tribuna oficială, aplaudându-l ironic pe Valentin Ceaușescu. Apoi, i-a arătat degetul mijlociu, gest care l-a costat excluderea din viața sportivă pentru trei ani. Intervenția lui Lăcătuș i-a salvat pielea lui Ando, căruia i-a fost redusă suspendarea la doar trei luni. Steaua a câștigat acel meci cu 2-1.
3. TROFEUL CARE A RĂ‚MAS ÎN AER ȘI ACUM
Finala de Cupă a României între Steaua și Dinamo, din 1988, s-a încheiat cu un imens scandal, în care Ceaușescu și-a băgat coada. Faza care avea să marcheze meciul și competiția a venit în minutul 90, la scorul de 1-1. Hagi a centrat în diagonală, Moraru a respins defectuos, iar Balint, pe fază, a împins mingea în poartă. Golul a fost anulat pe motiv de ofsaid, iar jucătorii Stelei au părăsit terenul în semn de protest. Trofeul a fost acaparat de dinamoviști, dar, mai târziu, la ordinul lui Ceaușescu, golul a fost validat, iar Cupa României i-a fost oferită Stelei. După Revoluție, steliștii au vrut să returneze trofeul lui Dinamo, aceștia l-au refuzat, iar cupa a rămas fără stăpân.
4. 2-4 ÎN OGLINDĂ‚
De două ori s-a întâmplat ca oaspeții să câștige cu 4-2 pe terenul marii rivale. În sezonul 2002-2003, steliștii le-au stins lumina „câinilor”, învingând la primul meci în care în „Groapă” s-a jucat în nocturnă. În 2007, scenariul s-a repetat în oglindă, Dinamo câștigând cu 4-2 pe terenul marii rivale, antrenori la vremea respectivă fiind Mircea Rednic și Cosmin Olăroiu. Dănciulescu a marcat atunci unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria derby-ului, cu o reluare pe spate. Culmea, Dănciulescu are mai multe goluri marcate în tricoul Stelei contra lui Dinamo, decât invers, raportul fiind de 8 la 5.
5. HEGEMONIA STELEI, STOPATĂ‚ DE LUCESCU
Peste 100 de meciuri jucase Steaua în campionat fără să fie învinsă. Dar în septembrie 1989 s-a produs transferul de putere, Mircea Lucescu fiind creatorul unei echipe senzaționale în Ștefan cel Mare. „Dacă nu venea Revoluția, câștigam trei Cupe ale Campionilor cu acea echipă”, spunea Il Luce despre formația care-i avea în componență pe Mateuț, Sabău, Lupu, Lupescu, Răducioiu, Andone, Rednic, Klein. „Câinii” s-au impus cu un 3-0 de poveste, cu golurile lui Mateuț, Daniel Timofte și Cezar Zamfir, ultimii doi intrând pe teren în repriza a doua a meciului.
159 de meciuri s-au jucat între cele două formații. 57 de victorii are Steaua, 48 de partide sau terminat la egalitate, în timp ce Dinamo are 54 de victorii.
articol publicat de Andrei Pal