Cine stă în picioare?** Steaua și Dinamo au ales metode diferite de pregătire: unii la soare, alții în zăpadă! Analiză, comparație cu granzii Europei și concluzii

„Trecut” versus „Prezent” în materie de cantonament de iarnă. Cine procedează corect? Reghecampf și Țălnar au ales metode total diferite pentru pregătirea de iarnă

Cele mai titrate echipe din Liga I sunt în cantonament. Steaua a ales un stagiu de pregătire la Marbella, la 20 de grade Celsius. Dinamo a urcat în Poiana Brașov și se luptă cu nămeții, la zero grade. Mulți susțin strategia lui Țălnar pentru că a dat roade atâția ani în sportul românesc, în timp ce alții cred că e nevoie de ceva nou și aplaudă metodele lui Reghecampf și ale preparatorului său fizic, Thomas Neubert. ProSport a decis să pună față în față aceste metode și să explice pe cât posibil cu ce „bagaj” vor reveni cele două echipe din cantonamente. Care sunt punctele forte și care sunt cele slabe. „Fotbalul s-a schimbat și punem mai mult accent pe centrul de greutate. În fotbal nu e ca la atletism, nu alergi tot timpul. Eu vreau sprinturi scurte și intense pentru că așa e în timpul unui meci”, spunea Thomas Neubert la începutul sezonului. În același timp, Cornel Țălnar este genul conservator: „De 25 de ani sunt antrenor și știu că asta e metoda care mă ajută. Așa am reușit să am rezultate foarte bune la Dinamo”. Nicolae Mărășescu, fostul antrenor al Doinei Melinte, a acceptat să explice pentru ProSport care sunt plusurile și minusurile cantonamentelor pe care Steaua și Dinamo le fac.

Articulații, benzile TRX, mingea medicinală
Musculatura
Stretching, TRX, refacere cu gheață
Centrul de greutate
TRX, mingea medicinală, streching, exerciții de mobilitate
Coapse alergări într-un ritm fragmentat
Gambe
Alergări într-un ritm fragmentat

Concluzia lui Mărășescu
„Este o echipă care poate controla jocul, care are posesia și dictează tempo-ul. Laurențiu Reghecampf face o treabă excelentă și preparatorul său a dovedit că este un profesionist. Steaua să nu uităm că vine deja cu un bagaj de pregătire din vară, care nu se pierde așa ușor”.

Anduranță
Alergări în pantă și pe zăpadă, bazin
Musculatura
Sala de forță, înot, stretching
Coapse și gambe
Alergări în pantă și pe zăpadă, sală de forță

Concluzia lui Mărășescu
„Dinamo nu mai este genul de echipă care să domine. Au avut multe meciuri în turul campionatului în care nu se mai puteau ține pe picioare. Pentru jocul pe care îl are acum, Țălnar a ales bine muntele pentru mărirea capacității de efort, dar cred că ar fi trebuit să urce la cota 2000, nu la 1000 de metri, unde e acum”.

Cum se pregătesc granzii Europei
Departe de fotbalul din România, probabil cea mai bună echipă din istoria fotbalului, FC Barcelona, nu știe ce sunt alergările în pantă, ci preferă metoda modernă. Încă de la venirea lui Pep Guardiola la echipă, catalanii au ales un stil care seamănă izbitor cu cel pe care Laurențiu Reghecampf l-a implementat la Steaua. Același lucru e valabil și pentru naționala Spaniei sau a Germaniei: „După «Mondialul» din 2002, Federația Germană de Fotbal a decis că e nevoie de o schimbare. Au apărut noile metode care pun foarte mult accent pe echilibru, viteză și forță. Adică, pe centrul de greutate. La Ajax sunt aparate speciale, care măsoară exact mobilitatea fotbaliștilor și în funcție de nevoile lor, ei se adaptează. Sunt foarte puțini preparatori care mai pun accent pe o încărcătură fizică mare în cantonamentele de iarnă”, a spus Neubert, preparatorul Stelei.

Publicat: 19 01. 2013, 08:43
Actualizat: 19 01. 2013, 08:44