Sorin Cîrțu, noul antrenor al roș-albaștrilor a acceptat ieri să discute cu ProSport timp de aproximativ o oră despre trecutul său fotbalistic, dar și despre planurile sale de viitor cu cea mai titrată grupare din fotbalul românesc. El dezvăluie cum a ratat să intre în echipa de aur a Stelei din ’86, pe care o compară cu Craiova Maxima.
Domnule Cîrțu, sunteți al doilea fost jucător al Craiovei Maxima care antrenează Steaua…
Știu! Îmi aduc aminte că, la începutul anilor 90, Costică Ștefănescu a antrenat o perioadă Steaua. El, la vremea respectivă, avea o cotă, iar în aceste condiții i s-a oferit o șansă. Așa mi se întâmplă și mie acum.
Credeți că veți avea probleme cu fanii Stelei? Sincer, nu cred! Acum ne aflăm într-un fotbal profesionist și nu mai trebuie să avem prejudecăți că o echipă trebuie antrenată doar de jucătorii care au evoluat la formația respectivă.
Totuși, Lăcătuș nu a putut antrena Craiova… De ce? Te referi probabil la episodul neplăcut dintre suporterii Științei și Lăcătuș? Consider că atunci conducerea Universității a cedat prea ușor. Dar, până la urmă, și Lăcătuș cred că a făcut niște greșeli atunci când era fotbalist, iar cei de la Craiova nu au putut trece peste asta.
Sunt chiar atât de mari aceste orgolii? E, nici chiar așa. Păi, Rednic, care jucase o viață la Dinamo, nu a antrenat până la urmă Universitatea Craiova? Așa că e bine, vă repet, să gândim lucrurile profesionist.
„Pe Steaua ’86 o ajută trofeul, noi aveam jucători mai buni”
Revenind la Steaua, ați avut posibilitatea să jucați la această echipă? Sigur că da. Totul s-a petrecut cu un an înainte ca Steaua să câștige Cupa Campionilor. Sincer, ca să-ți spun așa, puteam să joc și eu în echipa Stelei din anul 1986.
Cum ați intrat în vizorul roș‑albaștrilor? Prin ’83-’84 am întâlnit Steaua la Craiova. Am câștigat acel meci cu 5-2, iar eu am dat în partida respectivă patru goluri pentru Știința. Intrasem în vederile lor încă de pe atunci, iar apoi, un an mai târziu, după ce din nou bătusem Steaua, Puiu Iordănescu a venit după joc la mine și mi-a făcut oferta.
Și de ce nu ați ajuns la Steaua? Așa a fost să fie! Nu o să regret niciodată că am rămas la Craiova. Pe atunci încă nu terminasem facultatea, iar părinții mei treceau prin clipe grele după ce sora mea murise la 19 ani. Rămăsesem singurul lor copil și în aceste condiții nu am putut pleca de lângă ei. După ce am refuzat oferta, Steaua l-a transferat pe Radu II.
Lumea fotbalului se tot întreabă cine a fost mai puternică, Craiova Maxima sau Steaua ’86? (oftează) Pe Steaua ’86 o ajută câștigarea marelui trofeu, iar lumea este îndreptățită să spună că steliștii au fost mai buni decât noi. Dar, totuși, îți spun sincer, că dacă ne luați post pe post, noi, cei din Craiova Maxima, am fost mai buni decât ei.
Vă doare faptul că Universitatea nu a putut câștiga un trofeu european? Acest ghinion este unul dintre marile mele regrete. Noi, cei din Craiova Maxima, am fost pionierii fotbalului românesc. Noi am învățat lumea cu meciurile mari din Europa și le-am dat suporterilor speranța că și fotbaliștii români pot face performanță. Nu uitați că în Bănie am bătut marile echipe ale Europei de la vremea respectivă.
Și, totuși, ce v-a împiedicat să câștigați Cupa UEFA? Nu are rost să mai vorbim acum, gata, timpul a trecut și nu-l mai putem întoarce. Totuși, cred că, dacă noi nu am fi întâlnit Italia cu câteva zile înainte de meciul cu Benfica, am fi putut spune că Știința putea câștiga Cupa UEFA.
Ați spus noi, de ce? Păi, cred că am stabilit recordul fotbalului românesc. Eram 12 jucători de la Craiova convocați pentru pregătirea meciului cu Italia. Vă dați și voi seama că ne-a cam dat peste cap acest lucru! După ce am bătut Italia la București, la vreo trei sau patru zile am întâlnit Benfica în Bănie.
„Ne vom folosi de toți jucătorii”
Să ne întoarcem la perioada actuală. Ce vă propuneți cu Steaua? În primul rând, vreau să fac echipa să joace din nou un fotbal plăcut. Asta vrea și Gigi Becali. Apoi, așa cum este normal, trebuie să avem și rezultate.
Apropo de rezultate, Cupa României e un obiectiv pentru Steaua acum, după ce în ultimii ani nu i s-a acordat importanță? Eu îi acord importanță. Mi-ar plăcea să câștig din nou acest trofeu după ce, în anul 1991, am câștigat Cupa României cu Universitatea Craiova. Din păcate, în anii 1995 și 2004 am pierdut finalele acestei competiții cu Rapid, respectiv Oțelul Galați.
Ce sistem joacă de obicei Sorin Cîrțu? Nu este o surpriză pentru nimeni, eu nu mă ascund. La Steaua vor fi două sisteme: 4-2-3-1 sau 4-4-2.
Mulți jucători din actualul lot nu prea au jucat sub comanda lui Marius Lăcătuș… Eu vă spun de la început că absolut toată lumea va primi șanse de la mine. Bine, dacă pierzi mai multe meciuri la rând, atunci este normal să le oferi șansa să joace și altora. Oricum, totul depinde doar de jucătorii respectivi.
„Vreau să readuc spectacolul în jocul Stelei”
Răduț nu prea a jucat cu Marius Lăcătuș. De ce credeți că nu a evoluat? Nu-mi place să discut despre ce a fost înaintea mea la echipă. Oricum, eu am vorbit cu Gigi și am spus că, atât timp cât avem un lot de 26-27 de jucători, atunci e bine să ne folosim de absolut toată lumea.
De ce credeți că Steaua nu a mai câștigat niciun trofeu de aproape cinci ani? O întrebare bună. Cred că Stelei i-a dispărut spectaculozitatea din joc. Steaua este o echipă de posesie și dacă nu are acest tip de jucători, atunci îi este greu să se impună. Asta vreau să fac eu la Steaua acum. Să readuc spectacolul în joc.
Toată lumea spune că sunteți un antrenor defensiv… Am tot auzit și eu asta, dar să știți că mai contează și ce tip de jucători ai la dispoziție, cu ce echipe joci și pe ce fotbaliști te poți baza. Păi, Wenger este un antrenor defensiv? Nu! Dar, totuși, ați văzut și voi că nici el nu a putut face nimic contra Barcelonei.
Cîrțu îl liniștește pe Stanca: „A trecut totul!” Sorin Cîrțu a comentat articolul de ieri din ProSport care semnalase faptul că Răzvan Stanca (foto) avusese un conflict în urmă cu doi ani cu antrenorul oltean, când cei doi erau la Pandurii Tg. Jiu. „Gata, totul a trecut! Răzvan să stea liniștit, că nu am niciun gând să-l pedepsesc. Eu aveam tot dreptul să mă iau de el după ce gafase în acel meci cu Poli Timișoara. Mi se pare că hârtia respectivă, pe care el o semnase, nu era contra mea, ci pentru reprimirea la echipă a lui Florin Stângă”, a încheiat Cîrțu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER