Coboară cu picioarele pe pământ! Apel la normalitate: de ce Reghecampf nu poate fi încă arogant așa cum își permite în prezent

Titlurile problemelor lui Reghe: suspiciuni de dopaj, conflicte cu presa, Piți Talent și Adi Minune, ignorarea tinerilor, conflicte cu peluza și greșeli în gestionarea relațiilor cu fostele glorii

Laurențiu Reghecampf a reușit, în puțin mai mult de un an, să scoată Steaua din conul de umbră în care intrase în ultimele sezoane. A reușit să câștige titlul după șapte ani de o manieră categorică, a adus Supercupa României în Ghencea, a eliminat pe Ajax și a bătut Chelsea în Europa League. Acum, în startul sezonului, echipa pe care o antrenează pare candidata cu cele mai mari șanse la un nou titlu. Chiar și așa, Reghecampf nu reușește să obțină liniștea care ar trebui să se instaleze firesc în condiții de performanță. Fostele glorii, suporterii, presa și rivalele din Liga I au fost, la un moment dat, în conflict cu tânărul antrenor, om pe care alăturarea cu managerul huligan Mihai Stoica l-a debusolat. Reghe are în continuare multe probleme de remediat înainte să fie credibil atunci când, prin atitudine, dorește să lase impresia că este demn de prima pagină în cartea cu superlativele care au marcat istoria celui mai titrat club al României.

Suspiciuni de dopaj

Evidentele plusuri în condiția fizică a jucătorilor antrenați de Reghecampf, unele vizibile încă din startul mandatului său, au trezit suspiciuni legate de metodele folosite de antrenor. Opt fotbaliști ai Stelei au dat probe de urină și sânge pentru Agenția Națională Antidoping în octombrie 2012, în toiul discuțiilor legate de lichidele pe care preparatorul fizic, neamțul Thomas Neubert, le administra jucătorilor. Rezultatele testelor au fost negative, însă suspiciunile au continuat să planeze, alimentate în special de rivala Dinamo. Ionuț Negoiță a cerut în primăvara acestui an control anti-doping înainte de derby, iar în startul acestui sezon, Gigi Mulțescu a făcut trimiteri în același sens. „Au o potență fizică peste limitele normalului, mi-e teamă să nu aflăm peste ani ce s-a aflat și despre alții”, a spus fostul antrenor al „câinilor”.

Record de conflicte cu presa

În era Gigi Becali, relația Steaua-presă nu a fost niciodată perfectă. Totuși, de la venirea lui Reghecampf lucrurile au căpătat nuanțe periculoase. Încă de la instalare, antrenorul a avut un conflict violent cu reporterul Gazetei Sporturilor în cantonamentul din Austria. Au urmat amenințări către fotoreporterul ProSport, înaintea meciului cu Spartak Trnava, gesturi indecente în fața Alexandrei Tănăsescu, reporter ProTV, tot într-un cantonament, totul culminând cu reacția lui Mihai Stoica din Macedonia, atunci când a fost judecat și amendat de către un tribunal pentru violență la adresa unei femei.

Gestionarea imaginii: Salam, Adi Minune și Piți Talent

Sobrietatea afișată deseori de cel care s-a autoporeclit RegheMeister contrastează dur cu imaginea pe care antrenorul și-o întreține în timpul liber. Petrecerile „animate” de prezențele lui Florin Salam sau ale lui Adrian Minune, dar și includerea lui Piți Talent pe lista oficialilor Stelei prezenți la meciurile din Liga I i-au adus lui Reghe critici dure din partea galeriei. „Piți Talent, dăm cu tine de ciment”, a fost bannerul prin care cei de la Peluza Sud au protestat împotriva prietenilor antrenorului.

Conflict cu ultrașii în condiții de rezultate bune

Lipsa de diplomație cu care Reghecampf a tratat, în unele cazuri, relația cu ultrașii Stelei i-a adus probleme cu care niciun antrenor al roș-albaștrilor nu s-a confruntat în perioadele cu rezultate bune. „Sunt dezamăgit de suporterii de la Peluza Sud, scandările lor nu sunt normale, fanii sunt pe un drum greșit”, a spus acesta după ce galeria l-a contestat pe el și pe manager în timpul meciului cu ACS Poli Timișoara.

Interes zero pentru tineri

Steaua se află acum într-o situație fără precedent în ultimii ani. Dacă antrenorii pe care i-a avut Steaua în ultimii ani au promovat des tineri în prima echipă, Reghecampf a neglijat complet acest sector, iar rezultatele se văd în UEFA Youth League. De când a venit la Steaua, de la club au plecat definitiv sau împrumutați Valeriu Lupu, Ionuț Năstăsie, Iulian Roșu, Alecsandru Stanciu sau Cristi Pușcaș, toți tineri de perspectivă. Experimentul cu tineri din meciul cu Avântul Bârsana, din Cupă, s-a datorat numai nevoii de odihnire a jucătorilor de la echipa mare.

Nu are performanțe în Europa

Imaginea bună lăsată de Steaua în sezonul trecut al Europa League nu compensează faptul că Reghecampf este depășit net la acest capitol de alți antrenori pe care i-a avut clubul. Cei cu care se află sau s-a aflat în conflict, Anghel Iordănescu și Emerich Ienei, au în palmaresul de antrenor Cupa Campionilor, Supercupa Europei sau o altă finală de Cupa Campionilor. Și Cosmin Olăroiu a reușit, deși a antrenat Steaua în mai puține partide europene decât Reghe, să atingă semifinalele Cupei UEFA. Reghecampf se mândrește, până acum, doar cu optimile de finală ale Europa League.

Credeți că marii antrenori din Europa se comportă precum Reghecampf? El are rezultate foarte bune cu Steaua, dar mai are până să intre în elită, trebuie să fie mai modest
Mircea Sandu, președinte FRF

Nu suntem cu nasul pe sus, suntem valoroși, iar când ai valoare și ai curajul să spui anumite lucruri, oamenii spun că ești arogant
Laurențiu Reghecampf, antrenor Steaua


 

Publicat: 08 10. 2013, 08:22
Actualizat: 08 10. 2013, 08:23