COMPARAȚIE | Efectul play-off-ului: s-au inversat polii de putere în Liga 1.Cum arăta anul trecut lupta în vârful clasamentului la sfârșitul turului, ce echipe și-au depus candidatura la titlu și formațiile în picaj
Efectul sistemului cu play-off și play-out este tot mai bine conturat printre echipele din Liga 1. Lupta devine din ce în ce mai dură, iar între primele șase formații din ierarhia competiției și-au făcut loc, pe lângă echipe cu tradiție precum Steaua, Dinamo și Astra, și new-entry-uri precum Viitorul, Pandurii și ASA Tg. Mureș.
În aceeași perioadă a sezonului trecut, clasamentul primei ligi arăta diferit. Unele dintre formațiile care sezonul trecut se băteau la Cupele Europene își joacă acum șansele în lupta pentru evitarea retrogradării.
- Față de aceeași perioadă a anului trecut, echipe precum Dinamo, Viitorul, Pandurii și CSMS Iași și-au ridicat mult nivelul de joc, spre deosebire de cei de la Petrolul, CFR Cluj și CSU Craiova, care arată o evidentă scădere de formă. Dinamo termina sezonul trecut pe locul 7 și se confrunta cu probleme financiare. Astăzi, la jumătatea sezonului, formația lui Mircea Rednic se află pe podiumul Ligii 1. Pandurii de pe locul 9 a ajuns pe 5, iar Viitorul, de pe locul 11 se situează pe 2.
Așa arăta, anul trecut, clasamentul întrecerii interne din România la sfârșitul turului. Sezonul precedent a fost unul de tranziție. S-a trecut de la 18 echipe la 14, cu play-off și play-out
Steaua, cu Costantin Gâlcă pe bancă și, încă, fără problemele cu Armata, domina autoritar campionatul, având 14 victorii din 17 posibile. Formația campioană se afla la 9 puncte distanță de CFR Cluj, echipă care urma să fie depunctată de FRF. Cu Sânmărtean, Szukala și Keșeru în echipă, steliștii treceau de majoritatea echipelor din primul eșalon ca printre jaloanele de la antrenament. Declinul avea să înceapă abia după ce patronul Gigi Becali decidea să vândă, practic, coloana vertebrală a echipei, iar decizia ICCJ avea să strivească precum un buldozer tot ce construise tehnicianul de 43 de ani.
CFR Cluj și Petrolul, grupările care sezonul trecut luptau pentru Cupele Europene, se află astăzi în pragul disperării, încercând să supraviețuiască. Dacă la Cluj situația nu este chiar atât de gravă, la Ploiești, „Lupii galbeni” se scufundă încet, dar sigur spre subsolurile ligii secunde, din pricina problemelor financiare. Depunctate de FRF la începutul campionatului, cu 6 puncte, din aceeași cauză, cele două formații ocupă în acest moment locurile 10 (CFR), respectiv 14 (Petrolul, lanterna roșie).
Au trecut vremurile când Adi Mutu era prezentat oficial, pe un „Ilie Oană” care gemea de speranță
Astra este singura dintre echipele care încă face față cu brio pe locurile fruntașe ale clasamentului. Sosirea lui Marius Șumudică la Giurgiu pare să fi fost cea mai inspirată mutare a oficialilor de la Sud de Dunăre. Fostul jucător emblematic al Rapidului reușește, într-un mod aparte, ca la toate echipele pe unde merge să-și apropie extrem de mult vestiarul. Pe lângă acest fapt, tehnicianul de 44 de ani a reușit să reinventeze fotbaliștii care în zilele noastre formează un „cuplu” de succes. Constantin Budescu și Denis Alibec.
Față de sezonul anterior, când Astra era doar pe locul 4, în acest an, formația giurgiuveană ocupă prima poziție a ierarhiei, dar problemele cu banii par să spulbere orice speranță de titlu a formației patronate de Ioan Niculae. Finanțatorul Astrei trece printr-o perioadă extrem de grea, iar Șumudică nu va putea decât să privească felul cum unii dintre jucătorii săi de valoare vor fii nevoiți să părăsească echipa pentru a aduce banii necesari supraviețurii.
Budescu, De Amorim și Alibec sunt principalele produse de export ale trupei din Giurgiu. Cei trei se află deja pe lista Stelei
ASA Tg. Mureș este și ea una dintre echipele care s-au menținut, cu greu, printre primele șase. Trupa antrenată până de curând de Cristiano Bergodi a reprezentat una dintre surprizele plăcute ale sezonului trecut, fiind la un pas de a cuceri titlul de campioană. Mureșenii au încheiat stagiunea trecută pe locul secund, la 3 puncte în spatele Stelei. La sfârșitul turului, nimic nu anunța un astfel de salt al formației lui N’Doye șI Mureșan, dar performanțele reușite de formația din Tg. Mureș au fost bine scoase în evidență cu ajutorul celor două victorii împotriva Stelei (1-0, tur / retur).
Ultima echipă care făcea parte din cele 6 de anul trecut este CS U Craiova. Oltenii nu trec printr-o perioadă fastă din pricina ultimelor rezultate, dar și din cauza problemelor cu legea cu care se confruntă principalul finanțator, Mihai Rotaru. Până de curând, formația pregătită de Emil Săndoi ocupa un loc de care asigura prezența în play-off, dar cu 4 înfrângeri în ultimele 5 partide, aceștia au căzut pe locul 8.
Pe lângă echipele care se află într-o scădere evidentă de formă față de anul trecut, în primele șase clasate ale sezonului 2015/2016 se află și formații care tind să devină contracandidate serioase în lupta pentru coroana de campioană. Dinamo, Pandurii și Viitorul sunt echipele care alături de Steaua, ASA Tg. Mureș și Astra ocupă locurile de play-off.
La Dinamo, odată cu venirea lui Mircea Rednic lucrurile au intrat pe un făgaș normal, „câinii” făcând un salt remarcabil în acest sezon. De pe locul 7, poziția pe care termina sezonul trecut, echipa patronată de Ionuț Negoiță se află acum pe ultima treaptă a podiumului, pe locul 3. Ieșiți din insolvență, dinamoviștii speră la măcar un trofeu în acest sezon, aflându-se deja în semifinalele Cupei României.
De la sosirea lui Rednic, Dinamo arată o forță de grup și o unitate incredibilă
- Dacă la Dinamo un reviriment era, într-un fel, de așteptat, surpriza vine de la Tg. Jiu, acolo unde Edi Iordănescu face o treabă excelentă la Pandurii, dar și de la Ovidiu, unde are reședința echipa lui Gheorghe Hagi, FC Viitorul.
După ce sezoanele trecute constănțenii aveau mari emoții în privința rămânerii în primul eșalon, în vara lui 2015 Hagi a decis să scape definitiv de acestea. Transferuri precum cele ale lui Cernat, Aganovic, Filip și Achim au ajutat echipa să arate mult mai bine, iar lucrul acesta este confirmat de locul ocupat în clasament. În acest moment, FC Viitorul ocupă locul secund, la trei puncte în spatele Astrei. Speranțele la o Cupă europeană sunt scoase, clar, în evidență de faptul că Hagi a refuzat o ofertă bănoasă de la Rubin Kazan, doar pentru a rămâne alături de proiectul său până la capăt.
De partea cealaltă, la Pandurii, de la instalarea lui Edi Iordpnescu pe banca tehnică, gorjenii practică un fotbal mult mai bun. La rândul lor, e destul de greu să nu fie remarcați datorită saltului pe care l-au făcut în clasament. Dacă anul trecut terminau pe locul 9, având emoții chiar și în privința unei posibile retrogradări, în această stagiune elevii lui Iordănescu ocupă locul 5, fiind una dintre surprizele acestui campionat. Cu transferuri precum Cristi Săpunaru, Dan Nistor și Ioan Hora, gorjenii par să dețină capacitatea de a duce lupta la nivel înalt. Pandurii dau și golgheterul campionatului, pe Ioan Hora, cel care a reușit deja 12 goluri în acest sezon.
PUTEȚI VEDEA CLASAMENTUL LIGII 1, SEZONUL 2015/2016