CONCEDIERI** la federație
Efectele recesiunii economice mondiale combinate cu slabele performanțe ale echipei naționale de fotbal au lovit în plin și la Casa Fotbalului, acolo unde Mircea Sandu taie în carne vie pentru a reduce costurile.
Măsurile sunt drastice, pe măsura recesiunii economice devastatoare care a lovit economia României: 11 dintre cei 75 de angajați ai FRF (aproape 15 la sută din întregul personal!) vor fi disponibilizați.
„Kaiserul“ și „Bebiță“, arși la bani
Mai mult decât atât, luând ca model operațiunile de ajustare în minus a veniturilor de la alte firme, FRF a decis să micșoreze salariile angajaților. Pentru că nemulțumirea celor rămași cu carte de muncă la federație a crescut, iar cârtelile și-au făcut apariția pe holuri și la bufetul de la etaj, „Nașul“ a decis să se dea pe sine exemplu, reducându-și salariul cu 1.000 de lei. Ținând cont că bossul de la Casa Fotbalului ridică lunar de la casierie 3.300 de euro (aproximativ 14.000 de lei), reducerea este mai degrabă simbolică. Vrând-nevrând, gestul șefului va fi, cel mai probabil, urmat și de colaboratorii apropiați: „Kaiserul“ Lupescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Adalbert „Bebiță“ Kassai, Dumitru „Meke“ Mihalache și Vasile Filimon.
Pauperitatea se simte și în activitatea de zi cu zi la FRF. S-au redus și alte tipuri de cheltuieli, inclusiv consumabilele.
Pentru moment, în pofida acestor măsuri severe, Mircea Sandu susține că lucrurile sunt stabile, chiar dacă falimentul va mai da târcoale încă doi trei-ani.
Primii „debarcați“, vârstnicii
„Momentan stăm bine din punct de vedere financiar la nivelul FRF, dar efectele crizei este posibil să se vadă în viitorul apropiat. Până în 2012-2013 avem contracte stabile cu sponsorii noștri, care ne asigură o liniște financiară“, susține Mircea Sandu, dornic să risipească temerile subordonaților. Motive de îngrijorare există însă, iar acest lucru devine evident când președintele își continuă discursul: „O socoteală simplă spune că, dacă tăiem câte 1.000 de lei din salariile noastre, economisim 6.000-7.000 de lei pe lună. Dacă înmulțim cu 12 luni, rezultă că banii strânși din salarii sunt suficienți pentru a putea ține o grupă de copii sau de juniori“.
Primii aruncați peste bord vor fi angajații vârstnici. Sandu a încercat să pună puțină zaharină în cupa cu mătrăgună dată angajaților: „Suntem nevoiți să ne despărțim de cei de peste 70 de ani, în număr de 11, care lucrează la FRF. Le vom organiza o petrecere frumoasă de despărțire“.
Ratarea calificării la Mondiale agravează situația
Motivele severei recesiuni de la Casa Fotbalului sunt diverse și nu rezidă doar în contextul economic general. Scăderea performanțelor obținute de echipa națională a contribuit, de asemenea, la regresul financiar al FRF. Anul trecut, datorită calificării la Euro 2008 și a banilor primiți de la UEFA pentru participarea la turneul din Austria și Elveția, bugetul federației a fost de 19 milioane de euro. În acest an, din cauza faptului că e sezon fără Mondiale sau Europene, cifra nu depășește 10 milioane. Mai îngrijorător e însă că șansele de redresare în 2010 sunt minuscule, la fel ca și posibilitățile tricolorilor de a ajunge la Cupa Mondială din Africa de Sud. Odată cu ratarea calificării, scade și cota naționalei, interesul sponsorilor și al suporterilor, precum și încasările din publicitate.
14,7 procente din personalul FRF au peste 70 de ani și vor fi primele disponibilizate
7,1 la sută din salariu își sacrifică Mircea Sandu pentru bunăstarea juniorilor
"Le vom organiza o petrecere de despărțire frumoasă celor la care renunțăm" – Mircea Sandu, președinte la FRF
Â