Copos rămâne în închisoare. Decizia de eliberare condiționată va fi luată pe 25 febuarie. Cum își motivează fostul patron al Rapidului cererea de a părăsi Penitenciarul Rahova

George Copos, fostul patron al Rapidului, a sperat să părăsească închisoarea miercuri, în momentul în care s-a prezentat la Judecătoria Sectorului 5 pentru a i se aproba cererea de eliberare condiționată. Totul, după ce Comisia de la Penitenciarul Rahova a aprobat dosarul de eliberare pe numele său, motivele fiind acelea date de vârsta înaintată (62 de ani în luna martie) și de faptul că a scris mai multe cărți pe durata încarcerării sale. Totuși, potrivit sport.ro, decizia magistraților a fost amânată pentru 25 februarie. Indiferent de decizia magistraților de la Judecătoria Sectorului 5, hotărârea va putea fi contestată, sentința definitivă în acest caz urmând să fie dată de Tribunalul București.

Copos are de executat patru ani de închisoare, după ce Tribunalul București a decis să nu fie aplicat un spor de pedeapsă, în urma contopirii condamnărilor primite în dosarele Loteria I și cel privind transferurile de jucători. În 25 august 2014, Tribunalul București l-a condamnat pe George Copos la patru ani de închisoare cu executare în dosarul Loteria I. În momentul în care a primit această pedeapsă, Copos se afla încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde executa pedeapsa de trei ani și opt luni de închisoare primită în dosarul transferurilor de jucători.

De-a lungul ultimelor luni, de la momentul încarcerării sale, veștile despre Copos au fost contradictorii. Presa, citând apropiați ai acestuia, a menționat ba că magnatul plânge continuu, provocându-le stări depresive colegilor de celulă (printre care se număra, la un moment dat, și Gică Popescu), ba că acesta s-ar fi apucat, din plictiseală, să învețe lăcătușerie, pentru a repara clanțe de ușă.

Principala activitate a lui Copos, la fel ca și a celorlalți condamnați, pare să fi fost însă redescoperirea calităților creative și a sensibilității îndelung oprimate de activitățile pe care le-a avut când era liber. „Numitul Copos Gheorghe a avut un comportament exemplar pe durata executării pedepsei, nefiind sancționat disciplinar, a fost recompensat de trei ori, a participat la activități lucrative și programe educaționale, recenzii de carte, dezbateri, cenacluri literare, redactare reviste, activități sportive recreative și moral religioase, a realizat lucrări științifice, a menținut legătura cu familia și nu este cunoscut cu antecedente penale”, s-a scris în dosarul depus la Judecătoria Sectorului 5. În baza acestor referințe, Comisia de la Penitenciarul Rahova i-a scăzut lui Copos 202 zile de pedeapsă.

La fel ca și în cazul celorlalți condamnați evaluați la superlativ de membrii comisiei de la Penitenciarul Rahova, e imposibil de descoperit însă ce „lucrări științifice” au realizat și nici care este valoarea (dacă există vreuna) literară a romanelor scrise după gratii.

Publicat: 11 02. 2015, 11:13
Actualizat: 25 02. 2015, 11:02