Craiova 2019: „Laser, frate!” Șase concluzii după U Craiova – CFR. Plusurile oltenilor și problemele campioanei în noua luptă la titlu
Mangia și oltenii și-au jucat duminică seara șansele la titlu. Cu o înfrângere s-ar fi făcut o „prăpastie” de 11 puncte între U Craiova și lider, care ar fi fost cam mare chiar și după înjumătățirea punctelor. Dar „leii” au refuzat să fie doar spectatori în lupta la titlu și au arătat că s-au schimbat multe lucruri în bine față de sezonul trecut, chiar și fără Mitriță. Meciul din Bănie a scos în evidență plusurile echipei lui Mangia și lacunele CFR-ului, într-o luptă la titlu care se va duce în 3, nu doar la nivelul declarațiilor sau al aștepărilor unor suporteri însetați de glorie. Craiova a arătat forță și prin atmosfera pe care o produce. Una cunoscută, dar alimentată bine prin momente precum cel al cedării banderolei de la Mitriță spre Bancu. Chiar și laserele, marea problemă a lui Hațegan, au dat impresia de meci cu mare importanță, în care suporterii sunt parte activă a serii.
Craiova a învățat să joace meciuri mari
Echipa lui Mangia a arătat o altă față la meciul cu CFR. Din formația avântată, focusată pe atac și spectacol, dar instabilă defensiv, din sezonul trecut, s-a transformat într-o formație care și-a urmărit scopul. În sfârșit, latura italiană a lui Mangia a ieșit la iveală. U Craiova a „suferit” minute bune, urmărind un scop precis. A fost șireată și nu visătoare, a punctat când a avut șansa și s-a organizat defensiv aproape exemplar. În sezonul trecut, oltenii au ieșit din bătălia cu CFR și FCSB tocmai în meciurile directe. Au punctat deseori la capitolul estetic, dar au rămas cu doar 5 puncte din 8 meciuri cu cele mai importante rivale. În actualul sezon, U Craiova are deja 7 puncte din 3 meciuri cu CFR și FCSB, iar asta anunță că echipa lui Mangia a învățat să gestioneze meciurile mari.
Fazele fixe, câștigate de Mangia
Un alt factor important al victoriei de duminică a fost organizarea oltenilor la fazele fixe. Sunt genul de acțiuni unde CFR și-a câștigat, de regulă, duelurile cu adversarele directe. Alb-albaștri au fost mai mult decât pregătiți pentru ce avea să se întâmple și asta se vede și pe statitică. Pe lângă loviturile libere, clujenii au avut 11 cornere, dar niciun nu i-a creat emoții lui Pigliacelli, portarul italian fiind și el un plus pe care Craiova îl are față de sezonul trecut.
De asemenea, Devis Mangia arată că este genul de antrenor care caută soluții și nu scuze, când îi pleacă vedeta echipei. U Craiova a schimbat sistemul și a arătat că poate juca și în 4-4-2 și în 4-2-3-1, cu Andrei Cristea coborât în spatele lui Koljic.
Mihăilă poate fi noul Mitriță
O altă veste bună pentru olteni vine de la înlocuitorul lui Mitriță în flancul stâng. La 19 ani, Mihăilă a fost unul dintre oamenii meciului și i-a arătat lui Devis Mangia că se poate umple golul lăsat de jucătorul lui New York City FC, chiar și fără transferul lui Tandia. Mihăilă nu are tehnica și finalizarea lui Mitriță, dar se apropie de el la viteză și la felul în care poate destabiliza defensive. Deac și Manea pot confirma acest lucru.
CFR, un gol din 34 de ocazii
Campioana și-a pierdut eficiența în 2019. Tocmai capitolul la care clujenii excelau în anii trecuți a devenit o problemă. Echipa lui Conceicao a dominat clar meciul cu Hermannstadt și prima repriză a derby-ului cu U Craiova. S-a apropiat de 60 la sută la nivelul posesiei, dar a ratat prea mult. A avut 26 de șuturi spre poarta echipei lui Miriuță și 8 șuturi spre poarta lui Pigliacelli, dar s-a ales cu un singur gol, din aceste oportunități.
Conceicao, fără soluții în atac
Supărarea antrenorului portughez, legată de campania inexistentă de achizii în iarnă, are acoperire. CFR s-a trezit înaintea meciului cu U Craiova că nu-l are pe Țucudean valid. Asta i-a dat peste cap ideea de joc lui Conceicao. A fost nevoit să-l titularizeze pe Omrani pe postul de „vârf” și a jucat cu Păun în stanga. Asta pentru că CFR nu are, practic, o rezervă pentru George Țucudean, după ce Tambe și Urko Vera au fost cedați în această iarnă. Faptul că banca de rezerve nu este foarte ofertantă, cel puțin în privința atacului, reiese și din decizia lui Conceicao de a face doar două schimbări la meciul de duminică. A intrat puștiul Petrila și Costache, soluții mai degrabă „de avarie”.
Lang, punct nevralgic în defensivă
Cea mai bună apărare din campionat, în ultimele două sezoane, prin numărul redus de goluri primite, pare să aibă probleme în 2019. Adam Lang, opțiunea lui Conceicao pentru colegul lui Vinicius, a greșit destul de grav la golul doi al Craiovei. Fără un închizător clasic, defensiva clujenilor a părut mult mai expusă decât în alte partide cu miză.