Craiova – Academica Clinceni 3-2. Final NEBUN pe „Oblemenco”. Papură a fost salvat de un puști aflat la debut. Goluri senzaționale în prelungiri

După victoria Azerbaidjan, Craiova adus peste 10 mii de spectatori la debutul în noul campionat, chiar dacă adversarul n-a fost unul atrăgător: o debutantă în Liga I, Clinceni. Iar  galeria a avertizat din start: „Craiova vrea campionatul!”, pretențiile fiind pe măsura susținerii.

Papură s-a lovit din start de problema „under” și a fost nevoit să debuteze un jucător de 16 ani, Ștefan Baiaram, pe postul rezervat lui Mihăilă, accidentat, și pe care la Baku a evoluat Vătăjelu. Celălalt junior a fost un alt debutant, Marian Șerban, readus după un împrumut la Mioveni. Alături de cei doi puști, Qaka și Ivanov se aflau și ei la primul meci în alb-albastru pe „Ion Oblemenco”, nu aceeași ocazie având și Alex Ioniță, lăsat în afara lotului la primul meci din campionat. Despre echipa ilfoveană, oltenii știau doar că făcuse egal în pregătire cu Sabail, rivala din Europa League, echipa lui Ilie Poenaru fiind cea care nu avea presiune la duelul din prima etapă.  

13 minute au rezistat oaspeții pe „Ion Oblemenco”, presiunea Craiovei din teren și din tribună forțându-i să-și marcheze în propria poartă. A făcut-o Răuță, la centrarea, aparent inofensivă, a lui Bancu. Clinceniul a înțeles apoi că nu ai ce pierde înseamnă că poți risca, iar amfitrionii nu sunt pe măsura renumelui și a avut inițiativa în Bănie, împingând liniile. Și egalarea a venit la primul corner, la care craiovenii s-au încurcat reciproc, iar Șut, scăpat de Bancu, și-a onorat numele cu o reușită istorică pentru Clinceni, Pigliacelli fiind la fel de neinspirat ca la cele două goluri primite la Baku. Papură a reacționat imediat, înlocuind unul dintre juniori, Șerban, care până atunci parcă jucase pe gheață, nu pe iarbă, alunecând permanent, copleșit total de debut. Băieții lui Papură au fost extrem de frustrați, deoarece jocul n-a mers cum fanii se așteptau, dar au intrat totuși în avantaj la pauză. Ca și la primul gol, Bancu a centrat, iar Calancea a scăpat mingea, prilejuindu-i fostului coechipier, Ivan Martic, o reluare simplă din careu, chiar dacă a folosit stângul, piciorul „de rezervă”.

Puștiul Baiaram a conceput prima șansă de gol a Craiovei din partea secundă, acțiunea sa individuală încheindu-se cu mingea în prima bară. N-a existat însă coerență în jocul oltenilor, ba chiar pe finala fost debandadă. În treimea adversă s-a resimțit crunt lipsa inspirației pe care în anii trecuți venea de la Mitriță, Băluță, Gustavo sau Koljic. Dintre cei de acum, Baiaram promite, dar e prea crud, Bărbuț dispare din joc când ai mai mare nevoie de el, Roman coboară prea mult pentru a mai apărea în fața porții, iar Qaka și Ivanov alerargă și cară mingea, dar au numai pasă scurtă și deloc finalizare. În atare condiții, oltenii s-au chinuit și au tremurat pe final, când ilfovenii au sperat la un punct și-l puteau obține, meritat, atât dar șutul lui Pațurcă, cât și lovitura de cap a lui Nsiah au lovit barele laterale ale lui Pigliacelli.

Până la urmă, inevitabilul s-a produs, iar Nsiah a adus egalarea, de la bara a doua. Fanii, care tremurau deja de frustrare de minute bune, au explodat la adresa băncii tehnice. Când tot stadionul luase foc și îi cerea demisia lui Papură, un alt puști introdus pe final, Vali Constantin, a prins șutul vieții, unul fenomenal, și a păstrat toate punctele în Bănie. Publicul s-a extaziat, dar n-a tolerat umilința, cerându-i în continuare demisia lui Papură, antrenorul pentru care patronul Rotaru a garantat.

Craiova – Academica Clinceni 3-2 (Răuță 12-aut., Martic 41, V. Constantin 90+4 / Șut 29, Nsiah 90+3)
Arbitru:
Marian Barbu (Făgăraș). Asistenți: Marius Nicoară (Drobeta Turnu Severin) și Marius Badea (Râmnicu Vâlcea)

Craiova: Pigliacelli – Martic, Kelics, Acka, Bancu – Marian Șerban (Mateiu 30), Qaka, Ivanov – Baiaram (V. Constantin 84), Roman (Fortes 77), Bărbuț
Rezerve: L. Popescu – Borța, Hreniuc, Vătăjelu
Antrenor: Corneliu Papură

Clinceni: Calancea – Achim, Răuță, Patriches, Dobrescu – Șut, Barbu (Jakub VojtuÅ¡ 71) – Bogdan Ilie (Pîrvulescu 46), Olariu (Pațurcă 57), Nsiah – Buziuc
Rezerve: O. Vâlceanu – Okan Chatziterzoglou, E. Cebotaru, C. Găină
Antrenor: Ilie Poenaru

Minutul 90+5: Fluier final! Craiova câștigă cu 3-2, după un final de-a dreptul nebun de meci.


Minutul 90+4: GOOOOOOOL Craiova! Puștiul Vasile Constantin înscrie un gol de generic, la doar câteva secunde de la reușita lui Nsiah. Puștiul introdus în minutul 86 a pătruns în centru, a șutat la colțul lung, iar mingea s-a oprit în vinclu.


Minutul 90+3: GOOOL Academica Clinceni! Lovitură de teatru la Craiova. Nsiah egalează cu un șut violent din șase metri.  Dobrescu a centrat din lateral, iar Nsiah a înscris pentru 2-2.


Minutul 90+2: Bară! Nsiah a reluat cu capul din apropiere, dar balonul a nimerit bara din stânga lui Pigliacelli și s-a scurs în afara terenului. Craiova tremură serios pe final și suporterii fluieră copios în aceste momente. Se anunță o nouă seară grea pentru Corneliu Papură, indiferent cum se va termina jocul.


Minutul 86: Bară! Paul Pațurcă a șutat pe jos, de la 16 metri, iar mingea a izbit stâlpul din dreapta lui Pigliacelli. Portarul italian fusese depășit de balon, dar bara l-a salvat. Rămâne 2-1 pentru Craiova.


Minutul 68: Bară! Puștiul Ștefan Baiaram, în vârstă de 16 ani, a nimerit bara porții apărate de Calancea. Rămâne 2-1 pentru Craiova.


Minutul 46: S-a reluat partida. Ilie Poenaru a mutat la pauză și l-a introdus pe experimentatul Paul Pîrvulescu, fost jucător la FCSB.


Minutul 45: Pauză la Craiova.


Minutul 41: GOOOL Craiova! Calancea a scăpat mingea în propriul careu, iar Martic a trimis cu mult calm în poarta goală. Oltenii revin la conducerea partidei: 2-1.


Minutul 30: Papură reacționează. Iese Marian Șerban, jucător eligibil pentru regula U21, iar în locul său intră Mateiu. Craiova pierde practic o schimbare, așa cum au tot spus voci din fotbalul românesc că se va întâmpla.


Minutul 29: GOOOL Academica Clinceni! Șut egalează în urma unui corner. Mijlocașul a reluat din cădere, balonul a trecut la limită de linia porții, dar centralul Marian Barbu a fost pe fază și a validat reușita. E primul gol marcat de Clinceni în Liga 1.


Minutul 12: GOOOL Craiova! Bancu a centrat în șase metri, Andrei Răuță a deviat defectuos, iar mingea s-a scurs în plasa porții. Calancea a fost păcălit de internveția lui Răuță, astfel că n-a mai putut face nimic. Craiova deschide scorul, iar noi putem consemna primul autogol al sezonului 2019/2020, în Liga 1.


Minutul 1: A început partida dintre Craiova și Academica Clinceni.


17:37 Avem echipele de start! Alexandru Ioniță a fost lăsat de Papură și Schumacher în afara lotului, deși a prins ultimele minute ale jocului cu Sabail. Vătăjelu e de asemenea rezervă. Puștii Baiaram și Marian Șerban se încadrează la regula U21. De partea cealaltă, Clinceniul debutează în Liga 1.


Antrenorul Universității Craiova, Cornel Papură, a prefațat meciul de debut în campionat, cu Academica Clinceni, programat duminică, de la ora 18, pe „Ion Oblemenco”. Papură spune că presiunea este la acest joc pe jucătorii săi și speră ca aceștia să fie concentrați în fața unei echipe nou-promovate, plină de entuziasm.

„Sunt convins ca ne așteaptă un meci dificil, este vorba de debutul în campionat, cu o echipă nou-promovată, care are entuziasm, care nu are ce pierde, iar presiunea este pe noi, trebuie să ne concentrăm la maxim pentru a câștiga acest meci. Sper să fim mai inspirați la finalizare când avem ocazii. Cel mai important meci pentru noi este primul, cu Clinceni. Nu e un lucru rău că jucăm din 3 în 3 zile, asta ne-am dorit, să ne calificăm în cupele europene și să jucăm mai des, dar important este să avem jucătorii valizi și să ne recuperăm repede. Nu mă gândesc la câte puncte vom face în nu știu câte etape. Dacă meciul următor e ușor pe hârtie, nu va fi ușor pe teren, vă spun din proprie experiență. Dacă intri relaxat pe teren e foarte greu să bați și echipe de liga a treia, așa că sper ca jucătorii care intră pe teren să fie foarte concentrați. În ultimele meciuri în care am jucat am dat câte 3 goluri, cu Legia, amical, și la Sabail, dar am și primit 5 în aceste jocuri. Problema este alegerea jucătorilor under 21, sunt nevoit să folosesc altă echipă față de meciul câștigat în Azerbaidjan. Și două dintre variantele under 21, poate cele de bază, Mihăilă și Baicu, nu pot  evolua. Mihăilă ar fi jucat și dacă nu era jucător under” a spus antrenorul Craiovei.

Papură speră ca publicul să treacă peste adversitatea față de el și să-și încurajeze echipa în număr mare: „Nu știu dacă va veni multă lume, este și perioada concediilor. Important este să practicăm un joc ofensiv și rezultatele să fie pozitive, asta face publicul să vină la stadion, la Craiova când ești agresiv și presezi adversarul ești aplaudat. Cel mai important este ca suporterii să fie alături de echipă, indiferent dacă le convine sau nu antrenorul sau un anumit jucător”

Papură  are concurență serioasă în banda stângă, unde fundași sunt Bancu și Vătăjelu. Al doilea a fost avansat extremă, dar asta pentru că a lipsit Mihăilă principala variantă de jucător „under” a Craiovei. „Avem titularul echipei naționale ca fundaș stânga și va juca Bancu fundaș stânga. Mihăilă ar fi jucat și dacă nu era jucător under. Nu știu ce voi face, poate vor juca ambii, și Vătăjelu și Bancu, iar jucătorul under va evolua în altă parte, să vedem ce voi face” a spus Papură.

Cicâldău nu este în lot pentru meciul cu Clinceni, ca de altfel și Gardoș, Mihăilă, Baicu și Briceag. „Cicâldău are nevoie de pauză, a început pregătirea separat pentru a realua campionatul, trebuie să revină la parametri mai buni. Nu este în lot pentru acest meci, nu a făcut niciun antrenament cu echipa, aceeași situație este și cu Gardoș, care are doar 2 antrenamente cu noi” a explicat tehnicianul oltean.

Cornel Papură mai așteaptă transferuri: „Noi sperăm să aducem jucători titulari, nu de dragul de a transfera, sperăm să fim inspirați să găsim jucătorii care ne trebuie. Astăzi am văzut trei meciuri azi, dar să vedem dacă vom reuși să-i aducem pe cei care îi dorim”.

Papură s-a referit și la portarul Pigliacelli, care a început sezonul cu o greșeală, în meciul de la Baku: „La portar orice greșeală se vede, dar Mirko este un jucător important, puternic mental și un caracter frumos. Chiar dacă a greșit, avem un spirit de echipă și nu îl punem la zid pe cel care ratează sau care ia un gol, drept dovadă am dat mai multe goluri și am reparat greșeala, am trecut peste erori. Am revăzut meciul de la Baku și încercăm să nu repetăm greșelile. Pe faze fixe e o problemă de concentrare, întreruperile provoacă aceste momente de lipsă de focus”.

Antrenorul oltean și-a ales favoriții pentru executarea penalty-urilor, faze-problemă pentru Craiova în campionatul trecut: „Pentru mine atacanții sunt primii pe listă la lovituri de pedeapsă, ei sunt mereu în fața porții, plus că vor căpăta și moral dacă marchează de la 11 metri. Și la aceste faze e vorba de mental, la antrenamente poți înscrie cât mai multe goluri, în meci e altceva”.

Bărbuț: „Suntem un grup unit, iar asta poate face diferența”

Atacantul Cristi Bărbuț a prefațat și el meciul cu Academica Clinceni: „Trebuie să intrăm montați pe teren, să ne facem jocul și să luăm cele 3 puncte. Când câștigi primul meci din sezon ai moral bun, dar trebuie să ne păstrăm concentrarea. Este important și să avem susținere numeroasă din tribune. Sper să nu mai pățim ca anul trecut, când am avut program ușor și nu am câștigat primele 3 meciuri acasă. Concurența cu Ioniță este benefică, fiecare post e bine acoperit la Craiova, asta ne motivează și antrenament și la jocuri. Suntem uniți și pe teren și în afară și asta poate face diferența. Sper să obținem un trofeu anul acesta”

Publicat: 14 07. 2019, 19:57
Actualizat: 14 07. 2019, 20:13