„Craiova poate câștiga. Nu e obligatoriu să mergi la TAS!” Precedentul care îi dă speranțe lui Mititelu

Procesul intentat de echipa Gil Vicente împotriva Federației din Portugalia apare în rezoluția întocmită de procurorii DNA în urma căreia s-a pornit urmărirea penală împotriva membrilor Comitetului Executiv și a lui Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. Cazul e prezentat ca o susținere a situației Universității Craiova.

ProSport a vorbit cu Pedro Macieirinha, avocatul care a reprezentat clubul lusitan în cei cinci ani de judecată. Tribunalul Administrativ din Lisabona a anulat hotărârea luată de Consiliul de Justiție al Federației Portugheze de Fotbal care o suspenda pe Gil Vicente.

Domnule Macieirinha, ce știți despre cazul Universității Craiova și în ce măsură acesta se aseamănă cu cel în care sunteți implicat?
Am fost contactat de oamenii de la Craiova și pot spune că, în mare, sunt informat despre acest caz. Problema e aceeași și la noi, și la ei. Doar că pedeapsa a fost diferită. Gil Vicente a fost retrogradată, în timp ce echipa din România a fost exclusă.

Cazul lui Gil Vicente apare în rezoluția întocmită de procurori și în baza căreia s-a început urmărirea penală împotriva oamenilor care au votat dezafilierea Craiovei…
E un lucru normal, pentru că, așa cum v-am spus, cele două cazuri sunt asemănătoare. Nu mă surprinde acest lucru, ci e foarte bine că s-a luat în seamă cazul nostru. Gil Vicente e prima echipă din Europa implicată într-un astfel de proces și mai avem puțin și ni se va da dreptate.

„Ne-am chinuit cinci ani!”

Concret, cât de aproape e Gil Vicente de a primi un verdict favorabil din partea instanței?
Destul de aproape, sunt convins. Dar lumea trebuie să știe că noi ne judecăm de cinci ani! Nu am câștigat în instanțele sportive, așa că ne-am adresat celor civile! Nu e ușor ca o echipă să ducă un proces atât de lung. Craiova și oamenii de acolo trebuie să aibă foarte multă răbdare!

Dar după acești cinci ani, vă apropiați de rezolvarea procesului…
Acum așteptăm decizia unei ultime instanțe. Avem două verdicte favorabile și acum urmează cel definitiv și irevocabil. În mod normal, nu am avea cum să pierdem. Cred că, în sfârșit, ni se va face dreptate.

Revenind la cazul de la Craiova, Federația din România spune că, înainte de a se adresa instanțelor civile, Universitatea ar fi trebuit să meargă la TAS.
Nu e un lucru obligatoriu să duci procesul la Tribunalul de Arbitraj Sportiv și nimeni nu te poate forța să faci acest lucru!

Atunci…
Eu cred că oamenii de la Craiova au procedat corect, dar acum trebuie să fie răbdători și mai cred că li se poate da dreptate. Nu știu în cât
timp, pentru că nu cunosc modul în care acționează justiția română. Se poate da un verdict mai repede decât în Portugalia sau mai târziu. Rămâne de văzut.

Despre ce este vorba în cazul „Gil Vicente”

În ianuarie 2005-2006, Gil Vicente l-a transferat pe atacantul angolez Mateus de la Lixa, o grupare din divizia a treia, echipă cu care jucătorul avea un contract de amator. Pentru a afla dacă pot semna un contract profesionist cu Mateus, cei de la Gil Vicente au chestionat o instanță civilă, care ulterior le-a dat dreptate. La finalul sezonului, Gil Vicente s-a salvat de la retrogradare, dar Belenenses, prima sub linie, i-a atacat tocmai pe cazul „Mateus”. Au afirmat că, potrivit regulamentelor sportive, cei de la Gil nu se puteau adresa unei curți civile în legătură cu transferul unui jucător, ci doar instanțelor sportive. După o lungă bătălie între cele două echipe, forurile de judecată ale federației portugheze au retrogradat-o pe Gil Vicente, iar Belenenses și-a păstrat locul în prima ligă.

Pasajul din rezoluția DNA în care este menționat cazul „Gil Vicente”

„În practica europeană există un precedent asemănător speței prezente, anume judecarea de către Tribunalul Administrativ din Lisabona, referitor la nulitatea deliberării Direcției Federative Portugheze de Fotbal și Clubul de Fotbal Gil Vicente.

Tribunalul, prin hotărârea din 1.06.2010, a anulat hotărârea luată la 2.11.2006 de Consiliul de Justiție al Federației Portugheze de Fotbal, care a condamnat clubul sportiv la o epocă sportivă de suspendare la Cupa Portugaliei 2006-2007 și la Campionatul Național de Juniori A și C din 2006-2007

S-a motivat:

1. Tuturor le este asigurat accesul la dreptate și la tribunale pentru apărarea drepturilor și intereselor legale protejate

2. Garantarea accesului la tribunale constituie un principiu structural al Statului de Drept Democratic și constă în ideea Statului de Drept

3. Puterea de autoreglementare a FRF și LPF derivă din natura asociativă a federației, prin urmare se dezvoltă doar la materiile care constituie chestiuni strict sportive”

„Cazul din România e mai dificil din cauză că Universitatea a pierdut toți jucătorii, iar prejudiciul este mult mai mare”, Pedro Macieirinha, avocat Gil Vicente

Știu că oamenii de la Craiova au cerut informații despre alte cazuri similare din Europa și noi am fost bucuroși să îi ajutăm”, Pedro Macieirinha, avocat

Publicat: 29 10. 2011, 03:00
Actualizat: 29 10. 2011, 09:57