Dacă nu a performat în Europa, pentru a-şi completa bugetul cu bani din grupele competiţiilor continentale, Craiova s-a consacrat în ultimii ani drept campioana transferurilor peste hotare, vânzând cel mai mult şi cel mai scump din Liga 1.
De câteva sezoane, gruparea olteană nu numai că se autofinanţează, ba chiar a făcut profit, iar anual este publicată pe site-ul oficial situaţia financiară a clubului, într-o transparenţă unică în România. Dacă în primii trei ani şi jumătate Mihai Rotaru şi asociaţii săi doar au investit, iar suma vărsată în club a depăşit 10 milioane de euro, în următoarele sezoane au existat şi încasări importante din transferurile de jucători. Totul a debutat cu vânzarea lui Bogdan Vătăjelu la Sparta Praga şi nivelul a crescut treptat, acum Craiova luptându-se cu recordurile proprii.
Mitriţă şi Mihăilă sunt pe primele două poziţii, Universitatea alegându-se cu 16 milioane de euro de pe urma plecării celor doi atacanţi stânga. De altfel, când a plecat în State, Alex Mitriţă a prezis că Mihăilă îi va călca pe urme. „Plec de la Craiova pentru că nu mai am loc de Mihăilă” dixit „Mitri” atunci când a fost cedat la FC New York City.
Şi Mihai Rotaru a fost foarte aproape de un alt mare „tun”, dacă bosniacul Elvir Koljic nu se accidenta grav, vârful de 25 de ani având o ofertă pe masă de la Dinamo Kiev, de 7 milioane de euro.
În ultimii 4 ani, Universitatea Craiova a vândut 7 jucători şi a încasat nu mai puţin de 26 de milioane de euro. Sumele de transfer nu au intrat însă integral în conturile clubului. Iar în cazul câtorva dintre jucători Craiova a renunţat la ratele finale pentru a-i repatria. Astfel, din vânzarea lui Bogdan Vătăjelu în Cehia, un procent a avut de încasat Cătălin Rufă, de la Metalul Reşiţa (următorul FC Snagov). De la Andrei Ivan, o sumă importantă s-a dus către Nicolae Badea, deţinătorul Sporting Piteşti, clubul de la care a fost adus, pentru 100.000 de euro. De la Vladimir Screciu şi Valentin Mihăilă, un sfert din sumele de transfer au mers către Silviu Bogdan, cel care a convenit cu Mihai Rotaru să primească acest procent important. În cazul lui Mitriţă, peste 1 milion de euro a primit Pescara, formaţia italiană de la care Craiova l-a cumpărat pe jucător cu 700.000 de euro. În acelaşi timp, pentru că i-a repatriat pe Screciu şi Ivan, Mihai Rotaru a renunţat la 500.000 de euro în cazul primului şi la 1,5 milioane de euro în cazul lui Ivan. Finanţatorul speră să-i revândă pe cei doi, dacă se poate cu o sumă şi mai mare, Ivan având 23 de ani, iar Screciu, numai 20, însă forma şi implicit cota lor a scăzut deja dramatic.
Dar cea mai dezamăgitoare întoarcere a fost a lui Bogdan Vătăjelu, care nu a reuşit să-şi recâştige postul de titular, deşi s-a întors acasă de un an de zile. Brazilianul Gustavo a avut cel mai mic preţ, mai puţin de un milion de euro, dar el a fost vândut de două ori, iar prima dată se afla aproape de finalul contractului. Următoarele produse de export ale Universităţii ar putea fi Alex Cicâldău, urmărit deja de multe cluburi de afară, Elvir Koljic, după ce va fi recuperat şi dacă va reveni la forma obişnuită, şi Ştefan Baiaram, puştiul de 17 ani care va evolua chiar în locul lui Valentin Mihăilă.
Bogdan Vătăjelu, la Sparta Praga – 1,3 milioane de euro
Andrei Ivan, la FC Krasnodar – 3,5 milioane de euro
Alexandru Băluţă, la Slavia Praga – 2,4 milioane de euro
Gustavo Vagenin, la Liaonig Whowin – 800.000 de euro
Vladimir Screciu, la Genk – 2 milioane de euro
Alexandru Mitriţă, a FC New York City – 7,5 milioane de euro
Valentin Mihăilă, la AC Parma – 8,5 milioane de euro
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER