Mircea Lucescu, dar și olandezii și belgenii propun contopirea campionatelor vecine, ca soluție pentru ieșirea din criză
Într-un deceniu marcat de o criză financiară profundă, cei care conduc fotbalul caută soluții de salvare. Prima inițiativă i-a aparținut lui Michel Platini, care a introdus Legea Fair-Play-ului financiar, o regulă care le impune echipelor să nu plătească mai mult decât produc.
Șefii de federații n-au stat nici ei cu mâna în sân și au căutat soluții pentru ieșirea din criză. Una dintre cele mai interesante a venit din Belgia și Olanda, acolo unde mai multe echipe mari au ajuns la un acord ca cele două campionate să se unească într-unul singur. Asta ar însemna ca Anderlecht, FC Brugees, Standard Liege, Ajax și PSV să evolueze în același campionat. O competiție care ar urma să crească foarte mult în valoare, care ar atrage automat mai mulți bani din drepturile de televizare, dar și de la sponsori.
„Fără crearea Beneliga, fotbalul belgian va muri. Dacă acest proiect nu se va realiza, Standard va solicita aderarea la Ligue 1. Este posibil din punct de vedere al regulamentelor, dacă francezii sunt de acord”, este apelul făcut de Roland Duchatelet, președintele lui Standard Liege.
Mircea Lucescu a venit cu aceeași idee
Interesant este că nu numai în Vest se discută despre un asemenea proiect. Mircea Lucescu, unul dintre cei mai buni cunoscători ai fenomenului, susține că aceasta ar fi salvarea pentru fotbalul mondial. De exemplu, antrenorul lui Șahtior Donețk își dorește ca Ucraina și Rusia să-și reunească întrecerile într-una singură. Pe lângă sumele mai mari care ar urma să fie atrase, Șahtior și Dinamo Kiev ar avea astfel parte și de adversari mai tari, care ar asigura progresul, iar echipele ar reuși să țină pasul cu forțele din Vest.
Mircea Lucescu este de părere că despre un asemenea plan ar trebui să se discute și în România: „Dacă Rusia cu Ucraina fac un campionat comun, va atrage un interes foarte puternic. La fel poate face și Belgia cu Olanda. În țările astea sunt câteva echipe care domină tot sezonul, iar când ies în cupele europene dau de greu pentru că le lipsesc meciurile tari. Și România poate participa într-un campionat balcanic foarte puternic. Eu cred că în felul acesta se poate întoarce lumea la stadion, pot veni sponsori puternici și astfel ne putem bate cu marile echipe”, spunea Mircea Lucescu, într-un interviu eveniment pentru ProSport.
Ar fi benefică ideea pentru fotbalul românesc?
Spre deosebire de exemplele Olanda – Belgia și Ucraina – Rusia, România nu are vecini cu echipe cu o valoarea peste cele din Liga I. În Sud, cluburile din Bulgaria au serioase probleme financiare și, cu excepția granzilor Levski și ȚSKA, celelalte echipe n-ar aduce un plus de valoare. Din Republica Moldova doar Sheriff Tiraspol ar putea concura cu echipele de la noi. Ungaria ne-ar putea propune echipe ca Videoton, MTK Budapesta, Ferencváros sau Debrecen, însă doar prima ar putea însemna ceva pentru o nouă competiție. Din Serbia, doar Partizan și Steaua Roșie Belgrad ar putea conta. Singura variantă pentru această zonă a Europei este înființarea unei compeții care să reunească principalele forțe și branduri din toate țările enumerate mai sus.
Iară cum ar putea arăta o asemenea variantă de competiție, în formula de 14 echipe:
Steaua Dinamo Rapid CFR Cluj FC Vaslui Petrolul Ploiești Steaua Roșie Belgrad Partizan Belgrad ȚSKA Sofia Levski Sofia Sheriff Tiraspol Videoton MTK Budapest Ferencvaros
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER