Deși susțin că perioada de recesiune a avut efecte minime asupra lor și a afacerilor pe care le dețin și că pot păstra în continuare pe linia de plutire cluburile pe care le administrează, patronii din Liga I au serioase probleme financiare.
Cluburile mari și cu pretenții la titlu și cupe europene și-au canalizat atenția în această iarnă către jucători liberi de contract sau au impus un anumit plafon salarial, aceste măsuri nefăcând altceva decât să întărească ideea că finanțatorii echipelor traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere financiar.
Conform unei analize realizate de ziarul Click, patronii formațiilor din primul eșalon se confruntă cu grave probleme în afaceri.
Chiar dacă Unirea Urziceni a reușit performanțe cu adevărat notabile în Liga Campionilor, fapt ce a adus în conturile clubului aproximativ 14 milioane de euro, patronul clubului ialomițean, Dumitru Bucșaru, resimte din plin criza de piața imobiliară. Acesta a luat hotărârea ca în acest an să micșoreze prețurile caselor din complexul Green City cu sume între 27.000 și 40.000 de euro. De asemenea pentru a reduce numărul de case rămase neocupate, acesta le-a oferit locuințe jucătorilor Unirii urmând ca banii să le fie reținuți din contracte.
Acționarul lui Dinamo, Cristi Borcea, a fost și el afectat de perioada de recesiune fiind nevoit să vândă o fabrică de mezeluri din Alba Iulia pe care o deținea împreună cu antrenorul „Câinilor”, Cornel Țălnar. În urma tranzacției Borcea a încasat aproximativ două milioane de euro.
Deși își propuse să revitalizeze centrul de copii și juniori al Stelei prin înființarea unei Academii, patronul din Ghencea s-a răzgândit și a demis jumătate din staff-ul tehnic care se ocupa de pregătirea tinerilor jucători. În ceea ce privește prima echipă, este binecunoscut faptul că Gigi Becali a impus un plan fix de salarizare și a încercat să transfere jucători ieftini sau liberi de contract. Criza imobiliară nu l-a ocolit nici pe Becali, acesta falimentând firma de construcții Arcom pentru care plătise în 2007, 25 de milioane de euro.
Expresia „Rapid are probleme financiare” a devenit o construcție pleonastică în ultimele sezoane. Patronul George Copos anunță în fiecare pauză competițională că gruparea giuleșteană are probleme cu banii, sezonul acesta trupa alb-vișinie fiind nevoită să plătească cinci milioane de euro pentru a obține licența. În încercarea de a acoperi această cheltuială, dar și pe cele din sectorul hotelier acolo unde Copos a investit masiv, patronul Rapidului a contractat de la bancă un credit în valoare de 25 de milioane de euro.
O dată cu izbucnirea scandalului legat de „transferul” Științei de la Craiova la Turnu Severin, contestatarii lui Adrian Mititelu au acuzat faptul că finanțatorul echipei oltene ar avea grave probleme financiare. Și nu au fost departe de adevăr. Se pare că din pricina datoriilor pe care clubul le-a acumulat către Fisc, oficialitățile din Craiova au scos la vânzare un teren și o mașină aflate în proprietatea lui Adrian Mititelu.
Arpad Paszkany, patronul echipei aflate în acest moment pe prima poziție a clasamentului, CFR Cluj, a renuțat să mai investească într-un proiect imobiliar ce prevedea construcția a 6.000 de locuințe, invocând drept scuză faptul că băncile au tergiversat acordarea unor împrumuturi.
Ioan Neculaie, catolagat drept unul dintre cei mai potenți oameni din Liga I, din punct de vedere financiar, trece de asemenea printr-o perioadă nefastă. Neculaie a fost nevoit să scoată la vânzare un hotel și a postat pe un site de vânzări auto oferte de vânzare a trei mașini.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER