Cronologia unui sezon de coșmar sau cum să retrogradezi în 5 pași. Motivele pentru care Rapid a luat drumul Ligii 2: de la demiterea lui Ganea la Dinu Gheorghe și rezultatele surprinzătoare ale rivalelor

  • Rapid a retrogradat matematic din Liga 1, după înfrângerea de sâmbătă seara în fața CFR-ului, scor 1-2
  • Este pentru a șasea oară când giuleștenii părăsesc pe plan sportiv elita fotbalului românesc, după sezoanele după cele din 1951, 1954, 1974, 1977, 1989
  • Patru antrenori au stat pe banca Rapidului în sezonul 2014-2015: Ionel Ganea, Marian Rada, Cristi Pustai și Cristiano Bergodi
  • 11 puncte a strâns Rapid în prima parte a sezonului, cu Ganea și Rada pe banca tehnică și 22 în cele 16 etape jucate din retur

Un tur de coșmar și un retur dătător de speranțe. O echipă demnă de compasiune în prima parte și o metamorfoză frumoasă în a doua. O cursă de urmărire infernală și un finish dezamăgitor. Prin toate acestea a trecut Rapidul în sezonul în care a retrogradat pe teren, la 26 de ani distanță de la precedenta contraperformanță. Un sezon de coșmar pentru jucători, suporteri și conducători, în care l-au pierdut pe Nae Manea și au luat pentru a doua oară în doi ani drumul ligii secunde, după retrogradarea la masa verde din 2013.

La Cluj, pe terenul CFR-ului, aflat pe val după primirea veștii că TAS i-a înapoiat punctele, soarta Rapidului a fost scrisă de golul lui Petrucci, venit după o gafă a lui Buchta, și un penalty transformat de Tade, golgheterul Ligii 1, care în acest sezon a marcat aproape la fel de mult cât întreaga echipă giuleșteană, 18 goluri față de 21. Retrogradată matematic cu o etapă înaintea finalului de sezon, Rapid se întoarce în Liga 2, iar cauzele dezastrului își au originea, în egală măsură poate, atât în prima jumătate a sezonului, cât și în pauza dintre tur și retur și partea finală a campionatului.

„Cum să retrogradezi în cinci pași” nu e un titlu de carte, ci un rezumat al deciziilor greșite, conflictelor din club și neșansei, care, cumulate, au făcut ca una dintre puținele echipe din România care încă poate umple un stadion să ajungă din nou în străfundurile fotbalului românesc.

Pasul 1, vara anului 2014. Reuniți târziu, nepregătiți fizic și cu un lot slab

O incursiune în timp ne aduce în vara anului 2014, cu puțin timp înaintea începerii actualei stagiuni. Pe 30 iunie, Rapid afla de la TAS că poate participa în Liga 1. Mai erau doar două săptămâni până la meciul cu CS U Craiova, primul oficial al noului sezon, din Cupa Ligii, iar jucătorii abia terminaseră o campanile de anduranță  în Liga 2.

Cu puțin timp la dispoziție, giuleștenii au încercat să se regrupeze rapid, dar tot nu a fost destul. A venit un întreg lot de jucători, cu toții liberi de contract, fotbaliști care nu și-au găsit locul la alte echipe cu pretenții din Liga 1, ieftini, dar care nu aveau valoarea și nici pregătirea necesară pentru a lupta într-o ediție de campionat dură, în care șase formații aveau să retrogradeze. În zilele în care celelalte echipe românești făceau o pregătire adecvată, Rapid, sub conducerea veșnicului Marian Rada, abia strângea jucători și mergea în cantonament la Mogoșoaia, unde juca meciuri amicale cu adversari din ligile inferioare.


Bornescu – Savin, Mera, Iacob, Mendy – Dică, Negru – Coman, Balint, Buș – Roșu e echipa de start a Rapidului în meciul cu Universitatea Cluj (2-1), una dintre cele două victorii ale giuleștenilor din tur

Evident, timpul a fost mult prea scurt. Sezonul a început peste doar două săptămâni, iar fotbaliștii au intrat direct în focurile meciurilor tari, cu Steaua , Petrolul și Astra, pretendentele la titlu de la acea vreme. Lotul? Unul încropit pe fugă și, probabil, cel mai slab din Liga 1. Cojocnean, Roșu, Balint, Mera, Dică, Mendy, Milinceanu și Savin sunt câțiva dintre jucătorii care li se alăturau celor rămași din Liga 2 în încercarea disperată de a evita retrogradarea.

Cu acești jucători, antrenorul Ionel Ganea, adus la echipă pe 24 iulie, în urma unui concurs de CV-uri, începea campionatul cu opt puncte în primele 10 etape. Lipsa valorii jucătorilor, pregătirea de vară făcută pe repede-înainte și lotul neomogen aveau să fie problema care va urmări echipa pentru tot restul sezonului.

Pasul 2. Conflicte la nivelul conducerii. Neînțelegeri pe axa Moraru-Andronache-Manea

Venit la Rapid într-o situație dificilă pentru club, Valerii Moraru trebuia să aducă liniștea financiară în Giulești. Doar că, odată cu trecerea timpului, achizițiile nu soseau, investițiile se lăsau așteptate, iar tensiunea din cadrul clubului creștea. Nu a trecut multă vreme, iar noul finanțator a intrat în conflict deschis cu Cristina Andronache, administratorul judiciar, și Nicolae Manea, președintele echipei. Cei doi l-au acuzat pe omul de afaceri moldovean că nu investește bani promiși, iar Ionel Ganea a fost prins la mijloc în acest conflict. Susținut de Andronache, el nu a mai fost dorit la echipă de noul om cu bani din Grant.


Suporterii au luat atitudine în conflictul dintre oamenii care conduceau echipa în toamna anului 2014

Moraru a reacționat rapid. A acuzat-o pe Andronache că dorește falimentul Rapidului, apoi a profitat de plecarea ei și l-a adus pe postul de administrator judiciar pe Dragoș Frățilă. În acest timp, Nicolae Manea, cel care avea să părăsească definitiv familia Rapidului doar câteva luni mai târziu, intra în preaviz de 30 de zile și era înlocuit cu Nae Stanciu.

Conflictul deschis de la nivelul conducerii administrative a avut consecințe evidente asupra jucătorilor, care au rămas neplătiți cu lunile. După o victorie în Cupa României cu FC Botoșani, Alexandru Coman rezuma, în doar câteva cuvinte, situația din acel moment: „Noi suntem informați de la birouri că sunt certuri și nu intră niciun ban. Eu am nouă salarii restante„.

Pasul 3. Demiterea lui Ganea

Adus la echipă pe 24 iulie, cu doar două zile înaintea începerii campionatului, antrenorul Ionel Ganea a avut, în primă fază, un obiectiv clar: 17 puncte în primele 10 etape ale Ligii 1. „Ganezului ” i s-a schimbat, însă, clauza din contract, noua condiție pentru a rămâne pe banca tehnică a Rapidului fiind clasarea echipei între primele 10 la sfârșitul turului.

Cunoscută pentru devotamentul arătat jucătorilor, dar și pentru reacțiile dure în momentele în care lucrurile nu merg bine, galeria Rapidului nu l-a menajat nici pe Ganea. Încă din etapa secundă, la meciul de la Chiajna, câștigat de rapidiști în fața Viitorului, scor 2-1, o parte a suporterilor giuleșteni a contestat prezența în echipă a lui Mircea Bornescu în detrimentul lui Virgil Drăghia, portarul care a dus greul în sezonul trecut de Liga 2. Conflictul a devenit și mai serios după gafa lui Bornescu din meciul cu Gaz Metan, terminat la egalitate, scor 1-1, și decizia lui Ganea de a renunța la Martin, Seleagea și Păun, jucători care au pus umărul la promovarea în Liga 1.

Înfrângerile cu Astra (0-2) și Oțelul Galați (0-2) au dus la ruperea definitivă a relațiilor dintre Ganea și galeria Rapidului. La meciul cu Universitatea Cluj, câștigat cu 2-1 chiar pe teren propriu, fanii giuleșteni i-au cerut demisia lui Ganea și nici măcar decizia tehnicianului de a-l titulariza și de a-i acorda banderola lui  Drăghia în meciul din Cupa României, cu FC Botoșani, nu a avut rolul de a risipi tensiunile.

La meciul cu Dinamo,  pierdut pe Giulești, scor 0-3, fanii rapidiști l-au înjurat din nou pe Ganea și i-au cerut în mod repetat demisia, tehnicianul replicând dur după partidă: „Nivelul meu este mult peste ei și nu trebuie să mă cobor la nivelul lor”.


După un început bun, Ionel Ganea s-a despărțit de Rapid în etapa a 9-a

Ganea a părăsit apoi tabăra giuleșteană. Ce a făcut, mai precis, Moraru? La presiunea tribunei l-a înlocuit pe un antrenor tânăr, recunoscut pentru exigența sa, care în primele nouă etape obținuse opt puncte cu un lot șubred, slab pregătit fizic, cu Marian Rada, omul care a răspuns prezent ori de câte ori a fost nevoie. De data aceasta, mandatul lui Rada avea să fie un fiasco. Trei puncte în restul returului și o echipă fără niciun orizont, condamnată practice la retrogradare.

Pasul 4. Joaca de-a președintele. Plecarea lui Dinu Gheorghe și lipsa unui conducător în club

În iarnă, după ce a așteptat câteva luni pentru a obține controlul pe deplin, Valerii Moraru anunța revenirea Rapidului. Transferuri pe bandă rulantă, printre care Daniel Niculae și Cristi Săpunaru, doi dintre cei mai iubiți rapidiști. Pe 5 ianuarie, „Vamă”, unul dintre cei mai experimentați oameni din fotbalul românesc, își anunța venirea la echipă într-un moment greu, aproape disperat pentru Rapid, care începea returul de pe ultimul loc al clasamentului, cu doar 11 puncte adunate în primele 17 etape.

La scurt timp, relațiile s-au stricat. Dinu Gheorghe a apucat să aducă jucători la echipă, dar a renunțat rapid, invocând faptul că nu accept să se facă lucruri peste capul lui. Violeta Moraru declara la acea vreme: „Noi suntem adepții unui stil mai participativ de conducere, domnul Dinu al unui stil mai autoritar”. Nemulțumit, Dinu Gheorghe a abandonat ideea de a ajuta Rapidul într-o situație critică și s-a refugiat în studiourile Digi Sport, înainte de a semna, pe finalul campionatului, cu Dinamo.


Dinu Gheorghe putea fi salvatorul echipei, dar neînțelegerile cu familia Moraru l-au făcut să renunțe

Lipsa unui creier limpede, unui om uns cu toate alifiile, bine înfipt în fotbalul românesc, cu cunoștințe și relații s-a simțit din plin. În locul lui Vamă, Rapid nu a adus un alt conducător. Dezavantajată de greșeli de arbitraj în partea a doua a campionatului, gruparea giuleșteană nu a avut un personaj capabil să pună presiune, să iasă în public după meciurile grele. A fost una dintre greșelile conducerii, pe care Dănuț Perjă a ținut să o scoată în evidență chiar înaintea meciului cu CFR Cluj, decisiv în lupta pentru supraviețuire.

Pasul 5, ghinion și ironie. Printre cele mai bune echipe din retur, Rapid a retrogradat din cauza rezultatelor surprinzător de bune ale contracandidatelor

Pe teren, valoarea jucătorilor aduși în iarnă a avut un cuvânt greu de spus. Săpunaru, Cmovs, Borda, Gecov, Garai sau Daniel Niculae,jucători cu experiență în campionate puternice, mult peste media Ligii 1, au pus pe picioare echipa inertă din tur. Au obținut victorii importante în debutul sezonului și au redat speranța suporterilor, care s-au strâns în jurul echipei în cele mai grele momente.

A urmat un parcurs bun, în care echipa a strâns 22 de puncte, dublu față de prima parte a campionatului, sincopele numindu-se înfrângerile cu U Cluj (0-1), ASA (1-2) și Dinamo (0-2), care au dus la înlocuirea lui Pustai cu Bergodi. Totuși, de fiecare dată când lega meciuri bune și era aproape de a ieși din zona retrogradării, Rapid primea, ca niște lovituri de topor în vârful capului, vești proaste din partea contracandidatelor, care obțineau victorii surprinzătoare în meciurile cu echipele considerate bune ale campionatului.


Rapidiștii au terminat campionatul în genunchi

În etapa a 28-a, Rapid câștiga la Brașov un meci capital, dar victoria uriașă era anulată de succesul lui Gat Metan pe terenul Astrei, scor 2-1, și de egalul Concordiei cu CS U Craiova, 2-2. În etapa următoare, Rapid scotea un punct pe teren propriu cu FC Botoșani, dar Brașovul câștiga aproape neverosimil la Craiova, după un meci în care gazdele au jucat cu un om în plus mai bine de o oră. În runda a 31, Bergodi și elevii săi câștigau la Piatra Neamț, dar Gazul învingea pe ASA, iar Chiajna scotea un punct pe Național Arena cu Steaua, urmând ca, la câteva zile distanță, medieșenii să egaleze pe Dinamo în prelungirile partidei, iar ilfovenii să învingă fără probleme, 2-0, Viitorul, o echipă rămasă fără obiectiv pe final de sezon.

Coroborate cum nu se poate mai prost, conflictele interne din club, deciziile greșite ale conducerii în momentele cheie, dar și neșansa unui sezon plin de surprize pe final au condamnat Rapidul la un nou sejur în Liga 2, unde derby-urile cu Steaua și Dinamo vor fi înlocuite cu deplasări la Tărlungeni sau Vâlcea.

Publicat: 26 05. 2015, 10:55
Actualizat: 26 05. 2015, 13:29