Cum a DISTRUS Becali Steaua!** TOP 10 erori care au dus Steaua în colaps

Steaua n-a mai câștigat titlul în Liga I de 5 ani și trece printr-o criză profundă care pare să-și fi atins apogeul în acest sezon. După o vară cu transferuri în masă lăudate de majoritatea oamenilor de fotbal, Steaua gâfâie în campionat și se pregătește de o iarnă extrem de „friguroasă”, în prezent fiind la -11 puncte în spatele rivalilor de la Dinamo.

Gigi Becali caută răspunsuri pentru situația aproape dramatică prin care trece echipa și anunță că a rămas fără „vinovați”. Spune că nu poate da vina nici pe jucători, nici pe antrenori, și întreabă în stânga și în dreapta „ce e de făcut”.

www.prosport.ro a găsit 10 cauze pentru care Steaua a ajuns în acest punct, toate legate de managementul defectuos al patronului stelist.

1. Transferuri la întâmplare, după „ureche”

Gigi Becali a obișnuit în ultimele sezoane să transfere la „kilogram”, fără să conteze dacă Steaua are sau nu nevoie de jucători pe anumite posturi. În acest sezon s-a încercat o acoperire eficientă a zonelor, s-au adus 12 fotbaliști, dar chiar și așa Roni Levi sau Ilie Stan s-au văzut puși în situația de a improviza, odată cu apariția accidentărilor. Steaua a jucat aproape tot turul cu o bandă dreaptă improvizată, în timp ce jolly-joker-ul Brandan a fost mutat pe cel puțin trei posturi pentru a acoperi găurile apărute în echipă.

Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în sezoanele trecute, situația pare și mai gravă. De exemplu, anul trecut, Victor Pițurcă a încercat să-și contureze un lot echilibrat, cu toate posturile acoperite, însă plecarea acestuia a adus haosul. Jucătorii care nu au fost pe placul patronului au fost „expulzați” imediat și a venit „lotul” Urziceni, din care făceau parte jucători ce evoluau pe cu totul alte posturi.

2. Jucători făcuți praf „în direct”

Dacă transferurile făcute haotic nu ar fi fost suficiente, jucătorii aduși nu au avut nici șansa de a se impune „în liniște” în prima echipă. Aproape fără excepție, orice evoluție slabă a fost imediat taxată de patron și asta nu a adus nimic bun. Dacă intenția lui Becali a fost să-și motiveze suplimentar jucătorii pentru următoarele partide, atunci acesta a eșuat lamentabil. Majoritatea fotbaliștilor care au intrat în gura patronului, fie au plecat de la Steaua în cele din urmă, fie au continuat să joace execrabil.

3. Antrenori schimbați pe bandă rulantă

Jucătorii au ajuns să nu mai știe alături de cine joacă și nici pentru cine o fac. În ultimele sezoane, antrenorii au fost schimbați cu o rată incredibilă. Faptul că în acest sezon Steaua a avut doar doi antrenori în 15 etape e cu adevărat impresionant, dacă facem o comparație cu ce s-a întâmplat în sezonul trecut, când au fost schimbați în total 7 tehnicieni.

4. „Biletele” pentru antrenori

Nu înțelegem exact de ce a mai schimbat Becali atâția antrenori, din moment ce oricum nu se poate abține să se implice în alcătuirea echipei, fie că o face direct sau doar prin „sugestii” în direct. Cu un „director tehnic” ca Gigi e greu pentru orice antrenor să-și impună stilul la Steaua și asta se vede și în evoluțiile echipei.

5. Relația cu fanii

Dacă rezultatele slabe nu au reușit să-i îndepărteze pe suporteri, Becali a făcut-o cu o lejeritate de invidiat. Fie că le-a interzis suporterilor să mai vină la stadion, le-a impus ce să strige sau și-a trimis „oamenii” să-i supravegheze, Becali a reușit să distrugă legătura fani – echipă în scurt timp și semnalele împăcării din acest sezon par doar un foc de paie.

6. Plecarea din Ghencea

Sezonul acesta, Steaua a fost „acasă” la Constanța, Buzău, Cluj, Ploiești și București. Jucătorii sunt nemulțumiți și așteaptă în continuare rezolvarea problemei.Steliștii s-au stabilit în cele din urmă pe „Național Arena”, însă asta nu poate fi decât o soluție temporară. Echipa are acces pe frumosul stadion doar în ziua meciului și se antrenează pe unde apucă.

7. Instabilitate la nivel managerial

„Organigramă” e un cuvânt care nu există în dicționarul lui Gigi, iar Steaua pare condusă după un model ce nu ar face invidios nici un patron de butic. Ierarhiile sunt stabilite verbal, pe modelul „cine e șeful tău?”, iar asta se resimte și la echipă. De fapt, chiar Becali recunoaște că, în acte, nici măcar nu este patronul Stelei.

8. Relația cu gloriile

Puține glorii ale clubului au scăpat de furia lui Gigi Becali, iar asta nu poate decât să strice atmosfera la echipă. Becali ignoră orice sfat venit din partea oamenilor care au scris istorie în „roș-albastru” și relația tensionată cu aceștia se răsfrânge indirect și asupra jucătorilor. Nu de puține ori, liniștea de care ar fi avut nevoie Steaua înaintea unor partide cu miză a fost spartă de criticile venite pe bună dreptate din partea jucătorilor emblematici din trecut.

9. Salarii plătite cu întârziere sau deloc

Becali a făcut deja o obișnuință de a-și „țepui” jucătorii sau antrenorii. Cristiano Bergodi și Roni Levi își așteaptă încă primele pentru calificarea echipei în cupele europene și câteva rate din contract, în timp ce fotbaliștii sunt plătiți din 3 în 3 luni, întârzierile intrând deja la capitolul „normalitate”. Nici primele de „instalare”, care se achită de obicei în momentul în care un jucător semnează cu echipa nu sunt achitate la timp de Gigi Becali și mulți dintre fotbaliștii plecați de la Steaua au încă de recuperat importante sume de bani. Plata salariilor cu întârziere contribuie la păstrarea unei stări de neliniște în cadrul echipei și asta duce la evoluții care arată că fotbaliștii nu stau cu gândul numai la fotbal.

10. Investiții haotice sau absente din banii de la UEFA

E adevărat că Gigi Becali a băgat bani în transferuri, dar senzația e că nu a făcut-o niciodată la momentul oportun. Banii veniți de la UEFA ca urmare a participărilor în cupele europene nu au fost reinvestiți cu cap și s-au dus mai repede decât au venit. În același timp, Becali a renunțat extrem de ușor la investițiile de milioane de euro în muzeul clubului sau în Academia de Copii și Juniori. După nici 2 ani, Becali a considerat că Academia nu poate produce jucători pentru prima echipă și a tăiat finanțarea.

Publicat: 28 11. 2011, 10:55
Actualizat: 28 11. 2011, 16:08