Cum a pierdut Steaua primul loc în Liga 1. Șapte momente cheie în care campioana a arătat ca un club amator: pierderea mărcii, plecările din iarnă, eșecurile de pe teren propriu și evoluția neconvingătoare cu ASA
Cele 13 puncte care le separau pe Steaua și ASA Târgu Mureș păreau suficiente în iarnă, iar steliștii păreau detașați clar în câștigători. Nici măcar atunci când au pierdut trei meciuri pe teren propriu, cu Rapid, Petrolul și Oțelul, steliștii nu se gândeau că vor pierde prima poziție. Ei bine, seria teribilă a Stelei, coroborată cu una fabuloasă a celor de la ASA Târgu Mureș (10 victorii și 2 egaluri), a răsturnat din temelii situația în clasamentul Ligii 1. Cu un parcurs imaculat, mureșenii ar putea deveni prima campioană nou-promovată din istoria fotbalului românesc. Dar pe cât de mare e meritul care le revine jucătorilor lui Ciobotariu, cei care au pierdut titlul pe mâna lor au fost tot steliștii. Cu câteva gafe demne de un club amator, nu de unul care își propune an de an calificarea în grupele Ligii Campionilor, steliștii au izbutit în acest retur o contraperformanță unică în campionatul nostru.
Noua stemă aplicată cu autocolant de altă nuanță pe tricouri și șorturi arată neprofesionist
Punctul 1: Adio marcă, adio suporteri!
„Steaua a pierdut campionatul cînd a pierdut suporterii. Aseară, cu fanii ei în spate, Steaua ar fi însemnat o forță. ASA a fost doar o echipă cu dorință, însă în multe momente fără idei”, a scris Edward Iordănescu, antrenorul Pandurilor, pe pagina sa de Facebook. Analiza lui Iordănescu este una concisă, dar care lasă loc primului motiv din seria care a coborât Steaua pe locul secund în Liga 1. Cifrele sunt clare: cei 15.369 de spectatori de la meciul de miercuri seară cu ASA Târgu Mureș reprezintă cel mai bun bilanț al „roș-albaștrilor” din acest retur, cu aproape 6.000 mai mulți spectatori decât la meciul cu Rapid. În schimb, la jocurile cu CFR Cluj, Oțelul, Petrolul sau Viitorul nu s-au depășit 5.000 de fani! Iar principala problemă a suporterilor este, evident, pierderea mărcii de către clubul lui Becali în fața Armatei. „Steaua nu ne reprezintă”, spun fanii, care au preferat să meargă miercuri la meciul de baschet al Stelei (coincidență, tot cu Târgu Mureș), decât la meciul care putea decide campioana.
Atitudinea sfidătoare a conducerii Stelei, care nu s-a împăcat cu decizia ÎCCJ și care a anunțat că nu se va prezenta la licitația pentru obținerea mărcii, nu a făcut decât să îndepărteze și mai mult fanii de stadion. La fel și noua stemă, lipită cu autocolante de altă culoare pe tricouri, și ostentativ pe autocarul echipei. Evident, lipsa unor fani care să pună presiune pe adversari s-a văzut aproape la fiecare meci, având loc momente penibile, cum a fost cel cu ASA Târgu Mureș, când fanii oaspeților dominau fondul sonor al partidei.
Gigi Becali a revenit în tribunele Arenei Naționale după ce a fost eliberat condiționat din închisoare. Finanțatorul Stelei a văzut, însă, pe viu eșecuri cu Petrolul, Oțelul și ASA Târgu Mureș
Punctul 2: Becali a vrut bani în iarnă
Pe Szukala, Sânmărtean și Keșeru, Steaua a primit 3,4 milioane de euro, o sumă foarte importantă pentru Liga 1, care a asigurat un retur liniștit din punct de vedere financiar pentru echipa „roș-albastră”. Însă prețul plătit în campionat a fost unul imens. De fapt, 13 puncte! Pentru că plecarea „coloanei vertebrale” a echipei a afectat Steaua din plin. E drept, plecările lui Szukala și Sânmărtean pot fi justificate prin faptul că amândoi își încheiau contractele în vară, iar Steaua i-ar fi pierdut gratis după campionat. Însă odată cu transferurile celor doi jucători la Al Ittihad, Steaua l-a vândut și pe Keșeru, golgheterul echipei în Liga 1, cu 12 goluri, performanță pe care Adi Popa (5 goluri), Tănase (4 goluri) și Chipciu (3 goluri) au reușit-o împreună în acest sezon! În plus, cele trei minusuri ale Stelei s-au observat clar pe parcursul acestui retur: echipa a avut mari probleme în atac în absența lui Keșeru, la mijloc jocul devine o nebuloasă în absența lui Sânmărtean, iar Toșca e forțat în continuare pe postul de fundaș central, deși toată viața a jucat fundaș stânga, întrucât Gâlcă nu are încredere în Luchin. În concluzie, transferurile s-au făcut doar cu scopul ca Becali să-și sporească veniturile pe termen scurt, fără un plan de bătaie pentru următoarele sezoane.
Țucudean reușește execuții spectaculoase, dar are un gol marcat la 192 de minute în Liga 1
Punctul 3: Transferuri făcute după ureche
Dacă „plombele” care au venit în locul celor trei jucători ar fi fost de calitate, probabil că Steaua ar fi fost în continuare lider în Liga 1. Însă nici Țucudean, nici Guilherme sau Tamaș nu au confirmat. Tamaș (accidentat, contract reziliat cu Watford, echipă care a promovat în Premier League), Țucudean (un singur gol în aproape 20 de meciuri la Charlton, în liga secundă engleză) și Guilherme (rezervă de lux la Greuther Furth) au avut evoluții apreciate în România în perioadele precedente petrecute în Liga 1, dar la Steaua nu s-au adaptat aproape deloc. Mai mult, însuși Tamaș a declarat că vede Steaua ca pe o trambulină pe care o poate folosi pentru un nou contract în străinătate, însă evoluțiile sale au fost dezamăgitoare, greșelile de plasament fiind la ordinea zilei pentru un fundaș atât de experimentat. Țucudean și-a demonstrat încă o dată ineficiența și în meciul cu ASA, ratând ușor două ocazii bune, în timp ce Guilherme a avut evoluții mediocre pe tot parcursul returului.
Tănase a fost la pământ în acest retur, lucru care a putut fi observat încă din debutul cu Rapid
Punctul 4: Fără Arlauskis și Prepeliță, Steaua cedează cu Rapid
Primul pas greșit pe care Steaua l-a făcut în acest retur a fost meciul cu Rapid. Atunci, giuleștenii se aflau la primul meci în noua formulă și, în ciuda acestui fapt, au reușit să câștige în Ghencea, scor 1-0. A fost primul indicator care avertiza un posibil colaps al Stelei, în ciuda numeroaselor ocazii pe care le-au avut „roș-albaștrii”. Țucudean, Rusescu și Chipciu au avut evoluții dezamăgitoare, în timp ce Prepeliță și Arlauskis nu au jucat, motivația fiind că patronul nu îi dorește în echipă din cauza faptului că nu își prelungesc contractele scadente în vară. În aceste condiții, Steaua a jucat cu un cuplu improvizat la mijloc – Breeveld și Filip – și, în ciuda ocaziilor, a cedat în Ghencea pentru a doua oară în acest sezon, dând un semnal și altor echipe că Steaua nu mai e echipa din tur. Capriciile patronului și lipsa de orizont, care au slăbit și mai mult echipa după plecările din iarnă, au adus un eșec care avea să prevestească ceea ce urmează.
Punctul 5: Steaua pierde cu Petrolul, ASA se apropie
Doar cine n-a vrut să câștige n-a învins Petrolul în acest retur de campionat. Aflată în degringoladă totală, după intrarea în insolvență, echipa ploieșteană a pierdut patru meciuri pe teren propriu, fiind învinsă clar și în Cupă de către echipa din Ghencea, scor 3-1. Dar după un joc anost, în care steliștii parcă au vrut să-i facă în ciudă lui Gâlcă, ploieștenii au marcat în minutul 90, prin Nepomuceno, câștigând cu 1-0: prima victorie pe terenul Stelei din ultimii 16 ani! „Prima repriză a fost deplorabilă din punct de vedere tehnico-tactic. În primele 45 de minute, doar o singură ocazie a putut fi notată, o șansă pe care Steaua a irosit-o cu ușurință. Astfel, echipele au intrat la pauză cu un bine meritat în dreptul lor. După acest rezultat, FCSB rămâne cu 4 puncte în fața locului doi ocupat de ASA Târgu Mureș și lucrurile se complică la vârful clasamentului pentru că mai sunt doar trei etape până la meciul direct. Avantaj Steaua, însă, pentru că jocul e programat la București”, nota colegul meu Florin Marian imediat după meci. Însă avantajul Stelei s-a spulberat, fiind redus la un singur punct de un alt eșec care a venit, oarecum, pe mâna patronului.
Imaginea deznădejdii. Imediat după ratarea penalty-ului cu Oțelul, Raul Rusescu a fost surprins excelent de fotoreporterul Alexandru Hojda
Punctul 6: Eșecul cu Oțelul, momentul în care Steaua putea închide campionatul
E vorba despre meciul cu Oțelul Galați, pierdut de steliști cu 1-2 tot pe teren propriu! Incredibil, dar adevărat, echipa care marcase doar nouă goluri în 24 de etape a reușit să marcheze de două ori în Ghencea, profitând de o serie de greșeli incredibile ale steliștilor. În primul rând, titularizarea lui Iasmin Latovlevici după aproape șase luni, decisă de Gigi Becali încă de la începutul săptămânii, a dinamitat defensiva stelistă, fundașul stânga marcându-și în proprie poartă, după un contraatac al lui Cernat. Lejeritatea cu care steliștii au tratat jocul, pe care l-au considerat câștigat dinainte de fluierul arbitrului, s-a manifestat și spre final, când Rusescu a ratat inexplicabil un penalty, bătând sus, total diferit față cum executa până atunci. În cazul în care câștiga, Steaua se detașa la patru puncte în fruntea campionatului, după ce ASA făcuse egal cu două zile înainte la CFR Cluj, scor 2-2. Astfel, mureșenii au rămas la o singură lungime în spate, iar rezultatul le-a dat un moral excelent băieților lui Ciobotariu. Mai mult, a fost meciul în care Gâlcă i-a pierdut pe Papp și Rusescu, accidentați.
Adi Popa n-a mișcat în fața lui Sepsi în meciul cu ASA Târgu Mureș
Punctul 7: Cum a ajuns ASA lider pentru prima dată în etapa a 29-a
Un singur punct despărțea Steaua de ASA Târgu Mureș. Iar toate avantajele păreau să fie de partea echipei lui Gâlcă. Un meci direct pe teren propriu, un program mult mai facil și, evident, un lot care pe hârtie arată mai bine. Dar aproape întotdeauna forma de moment contează mai mult. Iar ASA a venit într-o formă mult mai bună, cu o încredere mult mai mare, în timp ce starurile Stelei au dezamăgit crunt. Chipciu, Tănase și Popa au fost șterși, fără nicio realizare importantă, Bourceanu a adus aminte de jucătorul huiduit copios de public în 2010 și 2011, în timp ce unicele soluții ofensive de pe banca Stelei au fost Iancu și Vâlceanu, care nu au avut realizări în fața unei apărări experimentate. În doar 11 etape, avantajul de 13 puncte s-a evaporat, pe fondul unor evoluții excelente ale celor de la ASA Târgu Mureș.
Rămâne de văzut dacă Steaua se va trezi la realitate în acest moment și poate salva un sezon în care se îndrepta spre triplă și nimeni, dar absolut nimeni, nu credita adversarele Stelei cu vreo șansă la trofeu.