Cum a RATAT Tibi Bălan șansa care i-ar fi schimbat toată cariera!** AC Milan i-a pus o ofertă pe masă, dar a refuzat pentru că…
Conștienți de talentul său, tatăl și mama lui Tibi Bălan s-au mutat la Cluj, lăsându-și carierele de stomatolog, respectiv chimistă, pe plan secund. După primul antrenament, puștiul de 11 ani și-a lăsat antrenorii cu gura căscată.
Era firav, dar exploda cu mingea la picior. Aparent umil, dar de o cumințenie nedisimulată, puștiul emana personalitate îndată ce pășea în vestiar. „Nu o să uit în viața mea primul antrenament al lui Tibi. Așa impresie puternică mi-a lăsat, încât a doua zi era deja legitimat. Caz rarisim în cariera mea de peste 25 de ani. Pe lângă agilitatea lui excelentă și tehnica devastatoare în regim de viteză, era un puști cu viziune și care se impunea imediat într-un grup. Aspect incredibil la doar 11 ani”, își amintește Gheorghe Vasile, pe atunci antrenor la grupele de juniori ale Universității, în prezent coordonatorul Centrului de copii și juniori al CFR-ului. Primul antrenor al lui Bălan rememorează auspiciile sub care actualul stelist a ajuns pe „Ion Moina”. Se întâmpla în 1992. „Părinții săi, tatăl stomatolog, mama chimistă, s-au mutat la Cluj, venind de la Ocna Mureș, pentru a-i da posibilitatea să crească într-un oraș universitar. S-au sacrificat pentru el! Tatăl lui, școlit la Cluj, era cel mai mare critic al său. Din păcate, el nu se mai află printre noi. Oameni extraordinari. Țin legătura permanent cu doamna Gabriela și cu sora lui Tibi”, mărturisește tehnicianul.
„Părinții au spus că e prematur să plece”
Ascensiunea lui Bălan a decurs lin. „Unde îl puneam, acolo dădea randament fantastic. Cum să nu explodeze un puști care e tehnic, marcator, fin pasator, cu travaliu, făcea ambele faze și, peste toate, era și disciplinat? Trăgea echipa după el! Era liderul clasic. E cel mai bun jucător pe care l-am pregătit și printre cele mai bune produse din istoria lui «U». Indiscutabil!”, susține Gheorghe Vasile. Micuțul Tibi a ieșit golgheter la mai multe turnee naționale sau internaționale, demonstrându-și, totodată, și polivalența. Ofertele au venit firesc. „Într-un turneu disputat lângă Milano, am ajuns în finală. Tibi a intrat în atenția Milanului, iar italienii chiar au venit cu o ofertă clară. Era în 1996, avea doar 16 ani, și părinții au hotărât că era prematur să plece„, dezvăluie tehnicianul.
„Nu degeaba l-a dus Mircea Lucescu la Rapid. Plecarea imediată a lui nea Mircea a rodus schimbări mari la echipă și Tibi a fost împrumutat”, Gheorghe Vasile, coordonator Centru de juniori CFR Cluj
AMINTIRE | Urecheat pentru ghetele necurățate
Aflat la Cluj, în cadrul unui grup de prieteni, Tibi Bălan a rememorat un episod care astăzi ar fi catalogat drept exagerat. „Am aflat că le-a povestit despre momentul în care a venit la antrenament cu ghetele necurățate. A primit o dojană serioasă din partea mea, cu mențiunea că data viitoare îl voi trimite acasă„, subliniază Nicolae Szoboszlay, pe atunci coordonatorul Centrului de juniori de la „U” Cluj.
„La toate testele pe care le ceream în pregătiri, Tibi era mereu printre primii, indiferent că era vorba despre tehnică, tactică sau rezistență”
Gheorghe Vasile, coordonator Centru de juniori CFR Cluj
„Niciodată nu se arunca pe jos, niciodată nu se plângea. La Sportul era adulat. Un mare jucător care s-a pierdut pe drum…”, Gheorghe Vasile, coordonator Centru de juniori CFR Cluj