Lovitură de teatru în Liga I, dar cu un final parțial așteptat. Zvonurile s-au confirmat ieri, iar Timișoara a rămas definitiv fără licență! Alături de ea, surprinzător, Gloria Bistrița, plus Craiova, Brănești și Urziceni. Deocamdată e clar doar că bănățenii nu pot juca în Europa și în Liga I, o dispensă putând teoretic da intern Comitetul Executiv, dar are șanse nule. Ambele se pot înscrie în licență pentru Liga a doua, dar șanse are doar Bistrița, pentru că acolo se acceptă datorii la stat, nu către alte cluburi. ProSport vă prezintă pe larg cazul care a dus la cea mai mare criză din Liga I.
Comisia de Apel a licențierii s-a întrunit undeva la subsol. Se dezbate de câteva ore bune, nu pare foarte mare agitație, dar nici liniște nu e. Mesele sunt pline de documente și se gesticulează. Nu transpiră nimic afară, așa că toată lumea așteaptă ora 14:00, când e conferința de presă. Care începe cu o precizie elvețiană, deci decizia era luată. Directorul de licențiere Viorel Duru și președintele Comisiei de Apel a Licențierii, Mihai Micu, intră în sală. Nu încep până nu primesc OK-ul televiziunilor care transmit în direct, dar nici nu suflă câteva minute vreun cuvânt, deși sala fierbe.
Ba mai mult, toată lumea oftează și mai fierbe câteva minute, până când Duru face introducerea în sistemul de licențiere. Pentru „spectatori” e ceva mai simplu: a luat sau n-a luat? Ganea trage cu urechea pe la ușă, Contra s-a strecurat chiar în sala de conferință.
Opt cluburi cu probleme inițiale În prima fază a licențierii, opt echipe au avut probleme cu dosarul. CFR Cluj, Brănești și Târgu Mureș figurau cu datorii către alte cluburi sau persoane, Gaz Metan nu prezentase bugetul pentru sezonul viitor, Craiova făcuse o divizare și avea și datorii, Bistrița avea datorii la stat, iar Timișoara avea datorii la angajați, buget și alte cluburi. Urziceniul n-a solicitat licența, în timp ce celelalte au fost așteptate cu noi acte pentru a rezolva problemele. Comisia de Licențiere a acceptat actele și a dat licența, mai puțin pentru Craiova, Brănești și Urziceni (care nici nu ceruse).
Aprobare UEFA cu condiție Pentru Timișoara, Viorel Duru susține că a cerut chiar el o aprobare a exceptării de la regula divizării. Și a primit-o, cu o condiție: clubul să prezinte o dovadă a compensării datoriilor către stat cu suma pe care o are de încasat noua societate de la stat. Duru face pe duru’! Pentru că tot are „DUR” în numărul mașinii, cel care complică situația este chiar Viorel Duru. „Regulamentul de licențiere dă dreptul clubului să facă apel dacă nu primește licența, dar și directorului de licențiere dacă acesta consideră că licența a fost acordată incorect în primă instanță”, explică Duru. Pare ieșit din comun, și poate fi contestat dacă e normal și moral ca o federație să-și conteste un club și, mai mult, o decizie a propriei Comisii, dar legal este. Duru contestă licența primită în primă instanță de Timișoara și Bistrița, în timp ce Craiova face apel pentru neacordare.
Bistrița, sub 100.000 de euro datorii la stat Ieri-dimineață s-au judecat cele trei apeluri. Al Craiovei a fost respins, motivele fiind aceleași ca la prima comisie. Surpriza e Bistrița – ce o fi intervenit în plus? Gloria are datorii la stat. Le-a contestat juridic, dar Duru susține că doar pentru a obține licența, ceea ce e interzis. Duru afirmă că inițial Gloria recunoscuse datoria către stat, a și plătit o parte din ea, dar apoi a contestat-o doar pentru a obține licența. Absurdul situației face ca suma restantă să fie de sub 100.000 de euro!
Benfica a retrogradat Timișoara Problema Timișoarei e mai complicată. Două motive au dus la apelul făcut de Duru. În primul rând, Timișoara nu a reușit să facă dovada compensării datoriilor cu statul în problema divizării, adică exact ceea ce solicitase UEFA. Parcă pentru a fi acoperit în cazul în care această situație e greu de explicat și de dovedit, Duru a mai găsit o problemă. O datorie a Timișoarei către Benfica Lisabona pentru Sepsi. Concret, bănățenii aveau de plătit două tranșe, una în iulie 2010, alta în decembrie 2010. În total, în jur de un milion de euro. N-au plătit nimic! În prima fază au inițiat un litigiu, dar exact acesta a atras apelul făcut de Duru.
„A fost un litigiu inițiat clar doar cu scopul de a câștiga timp. A fost depus la Comisia de Soluționare a Litigiilor din cadrul FRF, care e evident că nu e competentă pentru un transfer internațional”, explică Duru. La Apel, Timișoara a venit cu o hârtie în plus în acest caz – o înțelegere cu Benfica pentru reeșalonarea datoriei. Hârtia avea însă două hibe. În primul rând data era în mai, ulterioară termenului limită de 31 martie! În al doilea rând, nu era semnată de Benfica!
„N-avem datorii la stat și Benfica ne-a prejudiciat cu 11 milioane de euro. Toți cei care au greșit vor răspunde în penal”, Marian Iancu, patron Poli Timișoara
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER