Cum a schimbat Viitorul antrenorul Hagi. Trei mutări făcute de „Rege” care au dus la ascensiunea unei echipe imbatabile în campionat din luna octombrie

Cum a schimbat Viitorul antrenorul Hagi. Trei mutări făcute de
  • Publicat:
  • Actualizat:

„Trebuie să construim o echipă frumoasă pentru viitor”, acesta a fost laitmotivul din discursul lui Gică Hagi încă de la începuturile Viitorului pe prima scenă a fotbalului românesc. După două sezoane petrecute în subsolul clasamentului Ligii 1, în care a evitat de fiecare dată retrogradarea la limită și în care a fost acuzată de contracandidate că a luat parte la meciuri suspecte, precum Steaua – Viitorul 2-5 și Dinamo – Viitorul 2-3 în 2013, formația ilfoveană are acum parte de un tur de campionat foarte bun. La capătul primelor 15 etape, echipa antrenată de Gică Hagi ocupă locul 10, cu 18 puncte și o serie de șase meciuri consecutive fără înfrângere în Liga 1, poziție la care, probabil, nu mulți se gândeau după debutul dezamăgitor de stagiune. Ultimul eșec al Viitorul datează din 5 octombrie, când Petrolul s-a impus cu 3-1 pe terenul sintetic din Chiajna, unde echipa antrenorului-patron Hagi își dispută meciurile de acasă.

Începutul slab de campionat, în care primii doi antrenori, Bogdan Stelea și Bogdan Vintilă, au strâns împreună doar șase puncte în primele șapte etape, a făcut din Viitorul Constanța una dintre echipele care se anunțau candidate sigure la ultimele șase locuri, cele care duc la sfârșitul campionatului în liga secundă. În  momentul în care echipa ocupa locul al 14-lea și avea la activ un singur succes, 2-0 pe teren propriu cu Ceahlăul, Hagi l-a demis pe Vintilă și a anunțat că va lua loc pe banca tehnică a formației pe care o patronează și pe care, de-a lungul timpului, a ghidat-o din tribună, asumându-și în dese rânduri și rolul de tehnician, în ciuda faptului că echipa avea un antrenor numit chiar de el. Se realiza astfel o premieră pentru fotbalul românesc din ultimele șapte decenii: o echipă din prima ligă avea un antrenor-patron.

Prima experiență reușită a lui Hagi ca antrenor

La trei ani și jumătate de la ultima aventură ca tehnician, sfârșită cu o demitere de la Galatasaray, Hagi a condus, pe 19 septembrie, primul meci din postura de antrenor al Viitorului, deplasarea de la Mediaș, pierdută cu 1-3. Teoretic, echipa nu avea să fie influențată într-o măsură foarte mare, deoarece, așa cum salvadorianul Nelson Bonilla a declarat într-un interviu acordat presei din țara natală, Hagi se ocupa deja de patru etape de soarta echipei. Practic, trecerea „Regelui” din tribună pe banca tehnică a funcționat ca un stimulent puternic pentru tinerii jucători ilfoveni.

La două luni distanță de la înfrângerea cu Gaz Metan, situația echipei este mult îmbunătățită: trei victorii, trei egaluri și două înfrângeri în opt meciuri, 12 puncte acumulate și locul 10 în clasament, la patru puncte în fața locului 13, primul retrogradabil. Poate pentru prima dată de la startul proiectului, echipa „frumoasă pentru viitor” anunțată de Hagi prinde contur.

Impactul antrenorului Gică Hagi, după numeroasele experiențe nereușite – la naționala României, la Steaua, Timișoara, Bursaspor și Galatasaray -, pare că începe să se vadă, iar ProSport a identificat trei motive pentru care, sub comanda „Regelui”, Viitorul a devenit, alături de CSU Craiova și ASA Târgu Mureș, una dintre revelațiile actualei ediții de campionat.

1. Sistemul de joc omogen, bine stabilit pentru meciurile din Liga 1, delimitarea clară între titulari și rezerve și doar trei schimbări în echipă în ultimele 5 etape

În ultima vreme, spectatorii prezenți la meciurile Viitorului nu au avut cum să nu remarce sistemul creionat, etapă de etapă, de Hagi. Un  4-2-3-1 atât de des întâlnit în fotbalul modern, cu o linie defensivă formată din Manea, Țîru, Mamele și Mitrea dispusă în exact aceeași formă în ultimele cinci etape și cu doi închizători, de cele mai multe ori aceiași: Benzar și Daminuță. La fel ca linia defensivă, trioul din spatele singurului vârf a fost, în ultimele cinci meciuri (terminate toate fără înfrângere) identic. Sârbul Andelkovic și tinerii Mitriță și Florin Tănase au fost oamenii pe umerii cărora a căzut misiunea de a crea jocul ofensiv și de a-l sprijini pe atacantul care, în patru din ultimele cinci meciuri, s-a numit Nelson Bonilla.

Echipa standard folosită de Gheorghe Hagi:

Odată stabilită, formula standard nu a fost schimbată de prea multe ori. În ultimele cinci meciuri, Daminuță a fost păstrat în două rânduri pe bancă, iar rolul său la mijlocul terenului a fost preluat fie de macedoneanul Nikolov, fie de Pană. De asemenea, titularul de drept al postului de atacant, salvadorianul Bonilla, a lipsit doar în ultimul meci de Liga 1, cu Concordia, când Mârkuș și-a făcut loc în prima echipă.

Ferit de accidentări ale jucătorilor importanți, Hagi nu a folosit în ultimele cinci etape decât alți patru fotbaliști veniți de pe banca de rezerve:  Perju, Neacșa, Răzvan Marin și Șeroni, statistică grăitoare pentru modul clar în care antrenorul Viitorului cunoaște echipa, lotul și potențialul fiecărui jucător, dar și pentru a găsi unul dintre motivele omogenității tinerei trupe a „Regelui”.

2. Libertate de mișcare pentru Mitriță și Florin Tănase

„O să vă explic de ce am avut această opțiune. Eu tot timpul am fost lângă ei, iar ei știau asta. Acum trebuia să intru, să le iau presiunea de pe umeri, să o iau asupra mea. Cu Gaz Metan voi sta pe bancă, voi sta pe bancă la următoarele meciuri. Copiii chiar sunt buni, dar au nevoie de mai multă încredere”, suna declarația legendarului „decar” al naționalei după succesul cu Ceahlăul. Plusul de încredere la care făcea referire Hagi a avut efect asupra echipei, în principal pentru Alexandru Mitriță și Florin Tănase.


Foto: Alexandru Mich

Cei doi tineri, care n-au împlinit încă 20 de ani, și-au depus candidatura pentru postul de conducător de joc al echipei. De cele mai multe ori cu Mitriță așezat în banda stângă și Tănase în centrul liniei de trei din spatele lui Bonilla, jocul Viitorului s-a modelat în funcție de combinațiile și incursiunile celor doi, iar alegerea lui Hagi de a le oferi spațiu de manevră și de a nu le cere o contribuție intensă pe faza defensivă s-a dovedit inspirată. Tehnici, rapizi, capabili să ofere pase excelente pentru colegii din linia de atac, Mitriță și Tănase stau la baza celor mai multe faze periculoase ale echipei și sunt oamenii care fac legătura între Bonilla, singurul atacant, și restul echipei.

500.000 de euro valorează Alexandru Mitriță, conform site-ului transformarkt.com

550.000 de euro este cota lui Florin Tănase pe site-ul transfermarkt.com

3. Nelson Bonilla, un pariu câștigat

Într-o echipă dominată de jucători români, majoritatea tineri sau foarte tineri, în această vară și-a făcut loc și salvadorianul Nelson Bonilla (24 de ani), un atacant rapid, cu execuții foarte bune, așa cum chiar Bogdan Stelea, fostul antrenor al echipei, îl caracteriza în luna iulie a acestui an, în momentul sosirii la echipă.

În ultimele 10 meciuri oficiale, elevii antrenați de Gheorghe Hagi au înscris de 17 ori, o medie de 1,7 goluri pe meci. Aportul lui Bonilla în realizarea acestei cifre este unul destul de important. Salvadorianul a înscris de patru ori, a dat o pasă decisivă și s-a dovedit, în majoritatea meciurilor, un atacant capabil să se lupte cu apărarea adversă, dar și să ofere spații pentru colegii din linia a doua. Foarte potrivit pentru jocul de contraatac, practicat deseori de Viitorul, mai ales în momentele în care se află în avantaj pe tabela de marcaj, Bonilla a marcat toate cele patru goluri din actualul sezon în ultimele șase etape, contribuind la obținerea a 9 dintre cele 18 puncte.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
Ce lovitură: Zinedine Zidane ar putea semna contractul mult așteptat: ”Îmi doresc din toată inima să fie el”
Ce lovitură: Zinedine Zidane ar putea semna contractul mult așteptat: ”Îmi doresc din toată inima să fie el”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau:…
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Clinton N’Jie, absent din cantonamentul Rapidului din Dubai! Ce se întâmplă cu vedeta adusă de Șumudică în Giulești
Răsturnare incredibilă de situaţie! Transferul jucătorului cu care Dinamo încerca să dea o nouă lovitură e ca şi picat
Răsturnare incredibilă de situaţie! Transferul jucătorului cu care Dinamo încerca să dea o nouă lovitură e ca şi picat
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el:
Fostul căpitan de la Steaua s-a întâlnit de mai multe ori cu Horaţiu Potra! Ce a aflat despre el: "Îl…
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Localitatea din România în care un apartament cu 3 camere costă doar 6.000 de euro, acum, la început de 2025
Momente cumplite pentru Gigi Becali, a contractat virusul periculos care aduce noul Covid din China
Momente cumplite pentru Gigi Becali, a contractat virusul periculos care aduce noul Covid din China
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
BANCUL ZILEI. Bulă şi Ştrulă au băut mult de Revelion: Ai vrut să-mi vinzi ceasul de la Universitate!
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Cum credeau oamenii din trecut că vom trăi în anul 2025?
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Pe 22 noiembrie 1942, Gheorghe din Vaslui a dispărut fără urmă. Cum a fost regăsit acum, după 82 de ani
Lovitură pentru Călin Georgescu. Nu s-ar fi așteptat la asta: Sunt şocuri majore...
Lovitură pentru Călin Georgescu. Nu s-ar fi așteptat la asta: Sunt şocuri majore...
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
VIDEO Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Cum se anunță piața PC-urilor de gaming în 2025
Fundaşul Alexandru Ţîrlea, crescut la Academia Real Madrid, a semnat cu CFR Cluj
Fundaşul Alexandru Ţîrlea, crescut la Academia Real Madrid, a semnat cu CFR Cluj
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal
Ce sancțiune primești, în 2025, dacă treci pe roșu? Situații în care poți face asta legal
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
Simona Gherghe, imagini de colecție cu familia la ski în vacanță. Cum s-a pozat alături de cei mici pe pârtie
×