Așa cum a obișnuit în ultimele săptămâni, ProSport a urmărit fiecare meci din etapă, a analizat prestațiile celor mai buni jucători din fiecare partidă, iar fotbaliștii care s-au evidențiat și-au găsit un loc printre cei mai buni 11 oameni ai rundei. Rezultatul poate fi urmărit în clipul video de mai sus într-un format unic în presa sportivă din România, prin care cititorii pot afla în câteva zeci de secunde care au fost performerii rundei și care au fost momentele care i-au convins pe redactori cine merită și cine nu să facă parte din elita etapei.
Începută vineri, cu meciurile ASA Târgu Mureș – CSMS Iași 1-0 și Dinamo – FC Botoșani 0-0, etapa a 24-a a Ligii 1, a șaptea a părții secunde a campionatului, a fost una săracă în goluri și nu a făcut notă discordantă de la traiectoria pe care se află fotbalul din România, unul în care golurile apar din ce în ce mai rar.
Runda nu a fost, însă, lipsită de meciuri echilibrate, tensionate și controversate sau de mari surprize. CFR s-a impus total neașteptat pe terenul Astrei și a obținut prima victorie a anului, Pandurii a dat lovitura pe Ilie Oană, FC Brașov a smuls un punct în prelungirile meciului cu Chiajna, iar Universitatea Cluj și Rapid au dat o bătălie la baionetă pentru trei puncte vitale în lupta pentru evitarea retrogradării,. Primele două clasate, Steaua FCSB și ASA Târgu Mureș au mers cap la cap, fiecare obținând câte o victorie la limită, cu Gaz Metan, respectiv CSMS Iași.
Dintre cele nouă partide jucate, doar în două s-au marcat cel puțin trei goluri, Ceahlăul – Viitorul 1-2 și Gaz Metan – Steaua FCSB 1-2,. Totuși, printre cele 13 reușite se numără și câteva execuții spectaculoase sau acțiuni personale de efect. E cazul golului înscris de Dan Roman în meciul cu Steaua FCSB, care l-a ridiculizat pe Varela cu o preluare inedită, al lui Bucurică, jucătorul Chiajnei care a marcat de la distanță, al lui Adrian Popa, care a trimis mingea în poarta lui Pleșca după o acțiune superbă sau al tânărului Bumba, care a demonstrat că nu degeaba este văzut printre tinerii de viitori ai naționalei și a așezat balonul aproape de vinclul porții apărate de Grahovac.
Echipa etapei a 24-a:
Marius Curileac (FC Botoșani) – Într-o formă proastă în ultimele etape, FC Botoșani a obținut o remiză în Ștefan cel Mare, 0-0 cu Dinamo, iar unul dintre principalele argumente ale moldovenilor a fost evoluția excelentă a portarului Marius Curileac. Salvat de bară la o lovitură de cap a lui Bilinski, goalkeeper-ul de 31 de ani a făcut adevărate minuni în poartă. Mai întâi a respins eroic două șuturi ale lui Bilinski, la aceeași fază, în minutul 33, apoi l-a blocat pe Alexe în poziție de 1 vs. 1, pentru ca pe final, în ultimul minut de prelungire, să-I refuze golul lui Rotariu.
Raul Ciupe (U Cluj) – Universitatea a terminat fără gol primit partida cu Rapid, deși giuleștenii au avut câteva ocazii imense, ratate de Daniel Niculae. Atacantul rapidist a fost foarte aproape să marcheze în repriza secundă, la scorul de 0-0, dar Ciupe a avut o intervenție decisivă, reușind să trimită în corner, care, adăugată prestației foarte bune în fața mult mai cunoscutului Edu Oriol îl aduce printre cei mai buni fotbaliști ai etapei.
Ionuț Larie (CFR Cluj) – Primul gol și prima victorie a CFR-ului în 2015 au fost aduse de Ionuț Larie, fostul fundaș central al Viitorului, care a înscris contra Astrei, în minutul 55, cu o lovitură de cap din centrul careului giurgiuvenilor. În afara reușitei, la care a profitat de un marcaj neglijent al lui Florescu, Larie a avut o evoluție bună pe fază defensivă, unde i-a blocat pe Fatai, în prima repriză, dar și pe Roșu, înlocuitorul nigerianului.
Larie (foto, alături de Shalaj de la Pandurii) a fost eroul CFR-ului în partida cu Astra, câștigată de clujeni, scor 1-0.
Florin Bejan (ASA Târgu Mureș) – Victorioși cu CSMS Iași, scor 1-0, târg-mureșenii au avut parte de un joc defensiv bun, ca în mai toate partidele din ultima perioadă. Ajutat de Constantin, alături de care formează unul dintre cele mai eficiente cupluri de apărători centrali din Liga 1, Bejan a făcut un nou meci în care i se pot reproșa puține lucruri. S-a remarcat în minutul 64 când a avut o intervenție superbă în fața lui Boiciuc, blocând șutul periculos trimis din apropiere de mijlocașul lui CSMS.
Marko Momcilovic (Pandurii) – Unul dintre cei mai constanți apărători ai echipei antrenate de Edward Iordănescu, sârbul de 28 de ani a fost decisiv la Ploiești. Atât prin siguranța arătată în fața oamenilor de gol ai gazdelor, cât și prin golul, singurul al meciului, marcat în minutul 14, când a urmărit excelent o centrare de pe partea dreaptă trimisă de Mihai Roman și l-a învins pe Pecanha.
Momcilovic îi ia fața astfel în echipa imaginată de ProSport fundașului stânga de la Viitorul, Bogdan Mitrea, care a marcat de două ori, de fiecare din penalty, contra Ceahlăului. Principalul argument al sârbului în duelul cu Mitrea este că golul său a venit după o fază în care a citit foarte bine jocul, a intuit centrarea lui Roman și a prins pe picior greșit întreaga defensivă adversă, în timp ce Mitrea și-a trecut numele pe lista marcatorilor din două lovituri de la 11 metri, capitol la care a arătat, de-a lungul campionatului, că stă foarte bine.
Adi Popa (Steaua FCSB) – Decisiv în meciul cu Viitorul și cu un rol important în victoria din Cupă cu Petrolul, scor 3-1, aripa dreaptă a Stelei și-a continuat și la Mediaș evoluțiile excelente din ultima perioadă. Popa a marcat pentru a doua oară în această săptămână, în minutul 52, când a luat o acțiune pe cont propriu și a finalizat-o cu un șut frumos, cu stângul, la colțul lung, aducând astfel trei puncte prețioase pentru formația antrenată de Costel Gâlcă.
La Mediaș, Adi Popa (foto, în duel cu rapidistul Pavel Cmovs) a înscris al doilea gol în patru zile, după ce punctase în Steaua FCSB – Petrolul 3-0
Andrei Prepeliță (Steaua FCSB) – Pe un teren greu, pe care echipa sa nu câștigase din 2009, Andrei Prepeliță a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști ai campioanei ultimelor două sezoane. A câștigat în mare parte duelurile de la centrul terenului cu mijlocașii adverși, Tahar și Velazquez, a fost punctul de echilibru al formației, iar în minutul 11 a avut intuiția de a urca pe un culoar liber din defensiva medieșenilor și a finalizat cu gol o fază superbă construită de Tănase și Rusescu.
Claudiu Bumba (ASA Târgu Mureș) – Tânărul mijlocaș de la Târgu Mureș a decis duelul cu CSMS Iași, prin execuția sa din minutul 22, când a primit o minge de la Zicu, a intrat în careul advers, a driblat scurt un fundaș și a trimis superb, cu piciorul drept, la colțul lung, fără nicio șansă pentru portarul Grahovac. A fost primul gol primit de defensiva ieșeană în 2015, iar Bumba își face loc printre remarcații rundei grație execuției rare pentru Liga 1.
Bogdan Bucurică (Concordia) – Folosit în banda stângă de Marius Șumudică, într-un sistem 3-5-2 foarte pretențios, Bucurică s-a făcut remarcat la meciul cu FC Brașov, terminat la egalitate, 1-1, atât prin utilitatea sa pe faza defensivă, cât și prin aportul ofensiv important. Mai mult, în minutul 27 a înscris un gol superb, printr-o execuție de la distanță, care l-a păcălit pe portarul Iacob.
Dan Roman (Gaz Metan Mediaș) – Contra campioanei, atacantul de 29 de ani a fost cel mai bun om al medieșenilor. Bătăios, foarte puternic din punct de vedere fizic, a fost un real pericol pentru apărarea condusă de Varela, iar golul său, marcat după o preluare superbă, prin care l-a depășit pe fundașul din Insulele Capului Verde, poate candida cu succes la titlul de cea mai frumoasă reușită a rundei și una dintre cele mai frumoase ale întreg sezonului.
Dan Roman a marcat contra Stelei unul dintre cele mai frumoase goluri ale acestei ediții de campionat
Geoffrey Castillion (U Cluj) – Un atacant care marchează golul decisiv într-un meci pe care echipa sa îl câștigă pe teren propriu are tot dreptul să spere la un loc printre cei mai buni fotbaliști ai rundei. Este și cazul lui Geoffrey Castillion, atacantul olandez de la Universitatea Cluj, cel care în meciul cu Rapid a avut prezența de spirit necesară pentru a profita de o greșeală a lui Buchta și a marcat primul gol al echipei sale după o pauză de 118 zile.
animație: Costin Grigoraș
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER