Curiosul caz al lui Nicandro Breeveld. Noul mijlocaș al Stelei are interzis la naționala țării sale: „Am putea ajunge la Mondial cu ce jucători avem”. Din Liga a IV-a în Liga Campionilor, în doar 4 ani

Redactor:
Florin Marian
Curiosul caz al lui Nicandro Breeveld. Noul mijlocaș al Stelei are interzis la naționala țării sale:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Steaua l-a tatonat aproape două luni pe mijlocașul olandez Nicandro Breeveld (27 de ani), pentru care a plătit, în cele din urmă, 500.000 de euro. Un fotbalist care și-a construit cariera în România, plecând din Liga a IV-a, de la Jiul Petroșani. Breeveld a reușit acum mutarea carierei, semnând cu Steaua, după patru ani petrecuți în România, unde a mai evoluat pentru Gaz Metan Mediaș și Pandurii Târgu-Jiu.

Pustai: „Era cam plinuț când a venit în România”

Care este, însă, povestea sosirii lui Breeveld în România? Mijlocașul defensiv a luat contact pentru prima dată cu fotbalul românesc în 2010, când a fost prezent în cantonamentul lui Gaz Metan Mediaș, de la Debrecen. Deși l-a convins pe tehnicianul Cristian Pustai, Breeveld n-a rămas la Mediaș, din cauza faptului că echipa ardeleană avea deja patru închizători: Todea, Zaharia, Hoban și Kubala. „N-am putut să îl ținem pentru că era greu să se impună în prima echipă”, a explicat Cristian Pustai, fostul antrenor al lui Gaz Metan și al Pandurilor, pentru ProSport. Dezamăgit, Breeveld a ajuns la Jiul Petroșani, formație care activa atunci în Liga a IV-a, județeană, din Hunedoara. „Când a venit la Jiul, nu știam prea multe despre el, știam doar că jucase în Olanda. Era și un pic mai plinuț, nici nu putea să alerge. Se vedea că are calități de fotbalist, a jucat mijlocaș central și fundaș central”, a rememorat Damian Militaru, fostul antrenor secund al Jiului pentru ProSport.

După un sezon la Jiul, Breeveld a ajuns la Mediaș dintr-o întâmplare. „După un sezon, Kubala plecase, astfel că aveam nevoie de un jucător. Mi-a spus Florin Iacob că știe un jucător care evoluează în Liga a patra, dar care are calități bune. Nu știam că e Breeveld, pentru că pe el îl cunoscusem deja în cantonament. Când mi-a spus numele lui, l-am semnat imediat”, spune Pustai, care e convins că noul mijlocaș al Stelei se va adapta la rigoarea programului și a cerințelor roș-albaștrilor: „S-a dovedit că e un jucător crescut în școala olandeză, profesionist veritabil. E un jucător care vede bine jocul, are o tehnică foarte bună, e și un bun servant. Totodată, știe să deposedeze, se poziționează excelent. Cred că va face față la Steaua”.

Gullit, Seedorf, Davids, Kluivert sau Rijkaard sunt de origine surinameză

Transferul lui Nicandro Breeveld la Steaua, anunțat în premieră duminică seară de ProSport, este o premieră și pentru echipa roș-albastră, care nu a avut niciodată în lot vreun jucător olandez. Mai ales unul de origine surinameză, o țară întinsă de pe coasta Atlantică a Americii de Sud, dar care are doar 566.000 de locuitori, cu una dintre cele mai mici densități a locuitorilor din lume. Și cu o echipă de fotbal care e doar pe locul 133 în clasamentul FIFA, evoluând în zona Americii Centrale și de Nord, fără prea mari șanse de calificare la vreun turneu final. Însă foarte mulți internaționali olandezi de valoare sunt de origine surinameză.

Câteva exemple? Doar Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Jimmy Floyd Hasselbaink sau Winston Bogarde. Iar din lotul deplasat de Louis van Gaal la CM din Brazilia, unde Olanda a încheiat pe locul trei, doi jucători au fost de origine surinameză: portarul Michael Vorm și mijlocașul central Nigel de Jong. „Fotbalul olandez a beneficiat enorm în trecut, dar și în prezent, de aportul fotbaliștilor de origine surinameză. Însă nu întotdeauna aceștia au fost un plus pentru naționala Olandei: sunt cunoscute momentele în care jucătorii de origine surinameză și-au format bisericuție și s-au izolat de restul lotului. Spre exemplu, Edgar Davids a fost exclus din lot la Euro 1996”, scrie jurnalistul Sander Ijtsma despre jucătorii olandezi de origine surinameză. 

Breeveld: „Îmi trebuie viză ca să intru în țara mea unde m-am născut”

Nicandro Breeveld, care deține pașaport olandez, a povestit într-un interviu realizat de săptămânalul „Gorj News” cum e de fapt situația în țara sa natală. „În Surinam nu pot să joc, deși aș fi vrut și aveam posibilitatea de a juca, însă nu am cetățenie. Președintele Surinamului nu vrea să dea cetățenie jucătorilor olandezi. E o problemă acolo, se consideră că dacă dai cetățenia jucătorilor, trebuie să le-o dai și celorlalți olandezi. Eu, dacă merg acum în țara mea natală, trebuie să iau viză. Mulți jucători vor să joace pentru Surinam, dar președintele nu-i primește. Avem foarte mulți fotbaliști buni care joacă în Anglia, Israel, Spania și alte campionate din Europa. Ei ar dori să evolueze pentru țară, să o ajute, să audă oamenii de Surinam, eventual să meargă la Mondiale, dar nu se poate”.


Micii fotbaliști din Surinam privesc meciurile care se joacă pe plajă, în orașul Paramaribo, unde s-a născut și Breeveld

Noul mijlocaș defensiv al Stelei e poreclit „Nic” de prieteni. E un tip foarte vesel care se gândește deseori la familia lui din Olanda. Au plecat cu toții din Surinam când el avea doar 5 ani. Nicandro are două surori, ambele mai mari ca vârstă decât el. Una este avocat și una medic, deși în tinerețe a practicat kickbox. Însă și cealaltă a avut o perioadă în care a făcut dansuri, la un nivel ridicat. A ajuns chiar să facă parte din trupa de coregrafi a unor cântărețe celebre precum Mariah Carey sau Missy Elliot.  Breeveld a început fotbalul în Olanda pe când avea 6 ani. Cum a ajuns în România, de la Telstar la Jiul Petroșani? La 24 de ani și-a rupt piciorul când evolua la echipa din liga secundă olandeză și a fost curat ghinion pentru el, deoarece AZ Alkmaar a fost foarte aproape să-l cumpere. Pus în situația de a rămâne în a doua ligă, „Nic” a primit oferta de a evolua în România la Gaz Metan Mediaș, unde Cristi Pustai era antrenor. Numai că a trebuit să aștepte până să lucreze cu tehnicianul ardelean și a fost nevoit să joace mai întâi în Liga a IV-a pentru Jiul Petroșani, unde, practic, s-a acomodat cu România.

„A fost aproape de semna cu Bologna”

Traseul lui e cunoscut apoi: l-a urmat pe Pustai la Gaz Metan și la  Pandurii, iar acum a dat lovitura vieții semnând cu Steaua. Impresarul fotbalistului, Marijo Knez a declarat pentru ProSport: „Breeveld e foarte fericit cu acest transfer. L-am asistat când a semnat contractul. Sunt sigur că se va impune la campioana României. Iarna trecută am fost la un pas de a semna cu Bologna, dar nu s-a făcut transferul. Până la urmă Steaua e un nume mare în Europa și totul e în regulă acum. Jucătorul și-a dorit din prima să joace la Steaua. Negocierile au fost dure, au durat aproape două luni”.


Nicandro povestea că a plecat cu familia lui în Olanda pentru a avea condiții mai bune. În Surinam, fotbalul nu e tratat de autorități așa cum ar trebui, fotbaliștii preferă să părăsească țara și să-și ia altă cetățenie

Breeveld și-a ales tricoul cu numărul 21 la echipa campioană a României și a fost inclus luni pe lista înaintată la UEFA pentru play-off și grupele Ligii Campionilor. Până acum, olandezul de origine surinameză are 17 prezențe în cupele europene, cele mai multe meciuri dintre ele fiind în tricoul Pandurilor, cu care a jucat în grupele Europa League. În a doua competiție continentală intercluburi, Breeveld a reușit și 2 goluri, iar în Liga 1 a marcat 4. Modul acrobatic în care se manifestă după fiecare reușită nu va mai fi permis la Steaua, pentru că la un asemenea nivel, o eventuală accidentare din vina lui ar fi amendată clar de regulamentul intern. Chiar dacă fotbalistul pare să știe foarte bine cum execută aceste sărituri. „Când eram mic, în spatele gazonului exersam foarte mult cu una dintre surorile mele aceste salturi. Probabil de asta am și o detentă foarte bună. Încă de când eram la juniori, în Olanda, mă bucuram la goluri cu aceste acrobații, dar nu chiar la toate reușitele”, a spus el în revista gorjeană.    

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost…
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Sârbii nu au avut milă după decizia UEFA în cazul România – Kosovo: „Un lucru este șocant”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Ungaria se ”implică” după ce UEFA a decis să dea cele 3 puncte României: ”Va plăti un preţ mare!”
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot:
Becali a sărit să-şi bată un fotbalist din lot: "I-am spus că nu ştie fotbal. Antrenorul s-a făcut mic". Toţi…
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. '' Îi urez tot binele din lume''
Ce reacție a avut Reghe, la o săptămână de când Anamaria Prodan i-a dat mesaj și i-a cerut iertare. ''…
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a…
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui au fost luați de autorități
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cât costă cea mai ieftină Dacia Logan la final de 2024. Varianta full e mai scumpă decât noul Duster
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce…
×