Cutremur la Dinamo! Ionuț Negoiță, pus sub control judiciar în cazul ieșirii din insolvență. Situația e mai gravă decât se părea: Negoiță nu mai poate conduce clubul. Cine va fi noul „șef”
- O informație de ultimă oră îl lovește fix în moalele capului pe Ionuț Negoiță, patronul FC Dinamo, fix la o zi după ce avocații săi se înțeleseseră cu Nicolae Badea în privința amânării până la finele lui martie a sumei de 2.000.000 de euro pe care o avea de achitat șefului de la Computerland.
UPDATE: Site-ul digisport.ro anunță că una dintre urmările controlului judiciar impus pentru Ionuț Negoiță este că șeful lui Dinamo nu mai poate conduce clubul care este implicat în dosar. Conform sursei citate, patronul de la RIN nu mai poate lua legătura cu conducerea clubului și va fi nevoit să delege o altă persoană care să ia decizie. Cel mai probabil, omul desemnat de Negoiță va fi Cătălin Petrescu, președintele Consiliului de Administrație.
Neregulile privind planul de ieșire din insolvență se pare că-i vor face acum viața un calvar proprietarului lanțului RIN, care este considerat un apropiat PSD și unul dintre cei mai generoși donatori pentru campanile electorale ale partidului condus de Liviu Dragnea. Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Apel București – Secția Urmărire Penală – au dispus prin ordonanță punerea în mișcare a acțiunii penale asupra lui Ionuț Negoiță, împreună cu alți trei colaboratori, pentru săvârșirea infracțiunii de bancrută frauduloasă În cazul ieșirii din insolvență al clubului Dinamo.
Din descoperirile făcute de procurori reiese că administratorul special desemnat pentru a reorganiza clubul Dinamo a avut complicitatea lui Negoiță, dar și a altor trei persoane, pentru a nu trece în contabilitatea clubului o sumă de bani, dar și pentru ca valoarea bunurilor să fie redusă cu aproape 18 milioane de lei.
La începutul acestei luni, potrivit unui comunicat al Parchetului reieșea că oficialii din Ștefan cel Mare ar fi ascuns voit active neincluse în planul de reorganizare. „Din primele verificări a reieșit că, în perioada 2014 – 2016, cu ocazia deschiderii și derulării procedurii de insolvență și reorganizare judiciară a unei societăți comerciale din domeniul sportului, ar fi fost omise (ascunse) active, în valoare totală de 18.498.402 de lei, care astfel nu au fost cuprinse în planul de reorganizare, fiind prejudiciați creditorii societății”, se arăta în comunicat.
Potrivit Codului Penal, art.241, bancruta frauduloasă apare când o persoană
- falsifică, sustrage sau distruge evidențele debitorului ori ascunde o parte din activul averii acestuia
- înfățișează datorii inexistente sau prezintă în registrele debitorului, în alt act sau în situația financiară sume nedatorate
- înstrăinează, în caz de insolvență a debitorului, o parte din active
- se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.