„Dacă ești în insolvență, te duci în Liga a III-a, te reorganizezi”. Încă un personaj din fotbalul românesc cere schimbări în Liga 1: „O să ajungi să te bați la retrogradare și să joci în UEFA”
După ce managerul tehnic al echipei FC Viitorul, Gheorghe Hagi, declara la finalul lunii februarie că Liga 1 nu este o competiție corectă și că grupările aflate în insolvență (Rapid, „U” Cluj, Oțelul Galați, Dinamo, CFR Cluj, Petrolul și FC Brașov) ar trebui să se reorganizeze în eșaloanele inferioare, încă un personaj din fotbalul românesc critică modul în care se lasă loc de interpretări.
Mijlocașul echipei FC Botoșani, Marius Croitoru, consideră că este anormal ceea ce se întâmplă în momentul de față în fotbalul românesc în ceea ce privește insolvența. Jucătorul susține că echipele care se confruntă cu probleme financiare ar trebui retrogradate în Liga 3, unde costurile sunt mult mai mici și au posibilitatea să se reorganizeze.
Croitoru spune că la finalul sezonului vor apărea foarte multe discuții, considerând că echipele aflate în insolvență și care nu au dreptul de a participa în cupele europene nu vor mai fi foarte interesate de punctele puse în joc. De această situație vor profita cluburile care se luptă pentru menținerea în Liga 1.
„Din punctul meu de vedere este o mare nedreptate care se face. Nu mi se pare normal ca o echipă care se află în insolvență să joace meciuri decisive, știind că nu au nicio șansă să se ducă în cupele europene. Au meciuri decisive cu echipe care se bat pentru evitarea retrogradării. Se lasă loc la intepretări. În afară, dacă ești în insolvență, te duci în Liga a III-a, te reorganizezi… Trebuie să existe o lege și în fotbalul românesc. Atâta timp cât oferi posibilitatea la interpretări, nu mi se pare un campionat OK”, a spus Marius Croitoru.
Cât privește modificarea sistemului competițional începând din următoarea ediție de campionat, Marius Croitoru spune că este o anomalie. „Cine va fi în play-off? O să ajungi să te bați la retrogradare și să joci în UEFA. Dacă echipele care sunt în insolvență se vor califica sportiv în play-off o să ajungă să joace în cupele europene o echipă care se bate la retrogradare. Este o anomalie a fotbalului românesc. S-au schimbat președinți… Nimic nu se întâmplă în România”, a adăugat mijlocașul botoșănean.
Marius Croitoru crede că echipele aflate în insolvență nu au ce căuta în Liga 1. Foto: Ionuț Tabultoc
„Este foarte greu să fii jucător cu personalitate, să ții capul sus în fața patronului”
În România problemele financiare ale cluburilor sunt din ce în ce mai mari, iar, dacă nu se vor lua măsuri în perioada imediat următoare, situația va deveni critică. Marius Croitoru este unul dintre puținii fotbaliști care au avut curajul să vorbească și să explice ceea ce se întâmplă de fapt în fotbalul românesc și cum sunt tratați fotbaliștii de către patroni. Acesta susține că sunt jucători care nu și-au luat banii de opt-zece luni, au câștigat litigiile, dar între timp cluburile au intrat în insolvență. Nu și-au primit banii, însă, în schimb, cluburile respective au adus alți fotbaliști care sunt plătiți cu contracte foarte mari.
„Nu suntem atât de puternici. În România nu au fost și nici nu o să fie jucători cu personalitate. Este foarte greu să fii jucător cu personalitate, să ții capul sus în fața patronului pentru că sunt jucători care trăiesc exclusiv din fotbal și sunt supuși compromisurilor. Dacă ești neplătit de cinci luni, iar patronul vine și îți dă banii ție și la alți trei-patru din vestiar, ca să nu vorbești, nu ai ce să faci. Să nu credeți că nu sunt cluburi în insolvență unde jucătorii își iau banii. Noi vorbim între noi. Nu mi se pare normal ca unii jucători neplătiți de opt-zece luni să nu-și ia banii, să intre clubul în insolvență. În schimb, aduci alții și îi plătești cu zeci de mii de euro, iar cei cu restanțe să-și ia doar 10%. Este o mare hoție. Îți bați joc de un fotbalist care are familie”, a mai spus Croitoru.
Croitoru spune că, în România, jucătorii nu pot avea personalitate și că sunt supuși compromisurilor. Foto: Ionuț Tabultoc
FC Botoșani are 29 de puncte după 21 de etape desfășurate în campionat. Echipa moldoveană stă bine în clasament, pe locul 7, și, deocamdată, nu își face griji în privința retrogradării, la cel de-al doilea sezon în Liga 1 din istoria clubului.