Dar cu băieții ce facem, domnule președinte? Ne-a bătut Astana, dar „ne arde” de dezvoltarea fotbalului feminin. Concluziile unei seri rușinoase, dar care devine obișnuință

Să ne trezim! S-a terminat visul frumos de vară, oferit de naționala de tineret. Echipele românești de club își încep aventurile prin Europa, iar speranța este cam singura noastră armă. Doar n-ați crezut că de acum fotbalul românesc a devenit mai puternic, mai valoros, mai frumos și mai deștept. Naționala de tineret a fost o surpriză plăcută, dar ne-am trezit imediat la realitate când am văzut campioana țării cum se zbate pe terenul unei echipe din Khazahstan. Ă‚știa suntem și aceasta este realitatea, indiferent dacă vrem să o acceptăm sau nu. CFR a mai trăit o rușine în Europa, pentru că Astana, oricât de bine „pictată” ar fi de oamenii de fotbal de la noi și oricât ne-am mira de participările ei în grupele cupelor europene, rămâne o echipă din Khazahstan, care înseamnă mai mult în ciclism decât în fotbal.

„Bătrânii” par epuizați în Europa

Este ciudat că CFR, echipa pe care o știm că domină fotbalul din România de două sezoane încoace, pare schimbată total în cupele europene. Ea nu se schimbă, dar se schimbă nivelul adversarului și asta spune multe despre valoarea din Liga 1. Cu Hoban, Culio, Deac sau Vinicius, echipa campioană probabil se mai luptă pentru un titlul în România, dar când ies din țară, jucătorii trecuți de 30 de ani par sufocați ca și cum ar fi pe ultimii kilometri ai unui maraton ce nu se mai termină.

Un nou sezon european, aceeași poveste

Dacă vrem să comparăm eșecul CFR-ului din sezonul trecut al cupelor europene cu ce a arătat campioana în meciul de la Nur-Sultan, nu prea găsim deosebiri. Cei care se ocupă de soarta clujenilor au stabilit anul trecut că eliminarea din Europa a survenit din trei motive. Unul, au spus ei, a fost Edi Iordănescu, care a și fost demis după prima înfrângere în Europa. Al doilea s-a referit la campania de transferuri slabă, iar al treilea pare să fi fost găsit în zona conducerii, din moment ce Marian Copilu, Bogdan Mara și Marius Bilașco au plecat după ieșirea din cupele europene. Ieri, la începutul unui nou sezon, CFR l-a avut doar pe Dan Petrescu drept singurul plus față de sezonul precedent. Dintre jucătorii aduși în vară au jucat doar cei care nu prea au concurență pe post, Burcă și Susic, înlocuitorii lui Boli și Manea, iar în tribune au fost aceeași conducători, care și-au asumat eliminarea de anul trecut. O echipă a CFR-ului pregătită total de cupele europene ar fi avut mai mulți jucători noi, cu energie, cu entuziasm, pentru că unii dintre titulari n-au avut aceste ingrediente, esențiale pentru meciurile de Champions League. Aceasta nu este o competiție pentru jucători care se comportă ca niște funcționari care mai bifează o zi la locul de muncă, pe care îl ocupă de 20 de ani.

Le-a lipsit un atacant adevărat

CFR a dat impresia că a fost peste Astana și asta poate să nască o frustrare și mai mare, în rândul jucătorilor clujeni, dar și speranța că lucrurile se vor repara în retur. Încă un aspect care a dus la eșecul clujenilor a fost lipsa unui atacant veritabil. Știind de problemele lui Țucudean, clujenii l-au adus doar pe Rondon, iar acesta nu pare cea mai bună soluție, din moment ce nu a apărut titular. Omrani a revenit în poziția de vârf, dar a arătat că nu este poziția sa forte și că și-a pierdut instinctul de marcator, pe care trebuia să-l aibă la ocaziile ratate.

Față în față cu realitatea

Pe lângă toate neajunsurile CFR-ului, care au ieșit la lumină în deplasarea din cea mai îndepărtată țară a Europei fotbalistice, rezultatul cu Astana ne-a mai dezvăluit o dată în plus realitatea crudă în care se zbate fotbalul românesc. Suntem sub Azerbaijan, Khazahstan sau Lietchenstein la nivelul coeficienților UEFA, dar nouă „ne arde” de dezvoltarea fotbalului feminin și întinerirea forțată a Ligii 1. Poate că ar trebui să ne uităm și la potențialul echipelor noastre din fotbalul masculin și poate că FRF ar trebui să se gândească și la o strategie de creștere a nivelului echipelor din Liga 1. E frumos să te gândești la viitor sau să dezvolți o disciplină ignorată până acum în România, dar este vital să ai reușite acolo unde contează. Fotbalul profesionist înseamnă performanță europeană, altfel totul este în zadar.

Publicat: 10 07. 2019, 08:00
Actualizat: 10 07. 2019, 08:24