Datoria gigant a fotbalului românesc la bugetul de stat: 133,8 milioane de euro

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Toate cluburile și asociațiile fotbalistice din România figurau la 31 martie 2014 cu datorii de 133,8 milioane de euro către statul român. În prezent, doar șapte societăți pe care funcționează cluburi din Liga I au restanțe: 1,9 milioane de euro

Pe 3 mai, data la care procesul de licențiere a luat sfârșit, Viorel Duru, directorul Departamentului de licențiere din cadrul FRF, atrăgea atenția asupra situației financiare în care se află mai multe cluburi din Liga I: „Sunt în stare de insolvență aproape toate, doar că acest lucru nu este încă oficial. Situația s-a depreciat considerabil în ultimii ani”.

Cel mai elocvent exemplu este cel al lui FC Vaslui. Formația care anii trecuți oferea poate cele mai mari salarii din Liga I nu a primit dreptul de a evolua în următorul sezon al primului eșalon și se pregătește să declare stare de insolvență. Tocmai din cauza problemelor financiare foarte grave, mai mulți conducători din Liga I au cerut la începutul lunii aprilie ca Federația să renunțe la procesul de licențiere, unul considerat a fi prea dur pentru realitatea fotbalului din România. În 2012, aceeași Federație decidea ca din criteriile necesare pentru obținerea licenței să fie eliminat cel care obligă cluburile să își achite datoriile către bugetul de stat. Acesta rămânea valabil doar pentru formațiile participante în cupele europene. Odată cu implementarea acestei măsuri, cluburile din Liga I au acumulat datorii de milioane de euro. Acestea s-au adăugat datoriilor mai vechi de care investitorii au încercat să scape mutând clubul de pe o societate pe alta.

Fotbalul înseamnă 91,8%

La 31 martie 2014, întreg sportul din România avea „obligații bugetare datorate și neachitate” în valoare totală de aproximativ 145,6 milioane de euro, conform datelor obținute de ProSport. Cea mai mare parte din această sumă revine, așa cum era și de așteptat, cluburilor și asociațiilor de fotbal: 133,8 milioane de euro, echivalentul a 91,8% din total.

Suma înglobează atât restanțele actualelor societăți pe care funcționează cluburile, precum și datoriile firmelor pe care au activat echipele de fotbal, dar care, în momentul în care au acumulat datorii, au fost abandonate de investitori. „Ingineria” a fost aplicată de aproape toți creditorii cluburilor din Liga I, iar unul dintre cele mai elocvente exemple este dat chiar de actualul președinte al LPF, Gino Iorgulescu. În vremea în care o conducea pe FC Național, Iorgulescu a operat cinci schimbări de firme. Datoriile rămâneau pe vechea societate, cea abandonată, iar activele erau trecute pe noua firmă, una curată, fără restanțe. Așa au apărut de-a lungul timpului firme precum AFC Național 2000, FC Național 2000, AFC Național, FC Național și Asociația Pro Național. În 2011, președintele de atunci al LPF, Dumitru Dragomir, făcea publică schema aplicată de patronii de club dornici de a scăpa de datorii. Exemplul său era Gigi Becali, finanțatorul Stelei: „În decursul anilor a pasat datorii de peste 14 milioane de euro. A divizat clubul și a lăsat datoriile pe vechea societate Mă întreb, ținând cont că sunt datorii către stat, de ce Steaua a primit licența?”.

În prezent, potrivit datelor furnizate de ANAF, la finalul lunii martie, cele mai mari datorii din fotbalul românesc le are Sporting Club S.A, societatea pe care funcționează acum FC Vaslui: 771.000 de euro, sumă pentru care s-a început procedura de executare silită.

19,5 milioane, la fondul de asigurări de sănătate

Defalcată, datoria fotbalului românesc la bugetul general consolidat arată în felul următor: 74,2 milioane de euro la bugetul de stat, 34,6 milioane la bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, 19,5 milioane la bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și alte 7 milioane la bugetul Asigurărilor Sociale pentru Șomaj. Comparativ, cuantumul datoriilor pe care le au societățile implicate în alte activități sportive este de 7,3 milioane de euro, adică puțin peste suma neachitată de cluburile de fotbal la bugetul Asigurărilor Sociale pentru Șomaj.

Liga I: 7 cluburi cu 1,9 milioane de euro

În rândul datornicilor din fotbal intră și șapte societăți pe care funcționează cluburi din Liga I. Suma totală restantă către bugetul general consolidat la 31 martie 2014 era de 1.930.000 de euro. FC Vaslui, cu 771.000 de euro, conduce clasamentul formațiilor cu datorii la stat și față de ultimul raport al ANAF din 30 septembrie 2013, restanțele moldovenilor au crescut cu 29%, echivalentul a aproximativ 220.000 de euro.

Cea mai mare parte a datoriei celor de la Vaslui către bugetul de stat, 690.000 de euro, provine din neplata T.V.A.

Imedat lângă FC Vaslui se află Dinamo, formația patronată de Ionuț Negoiță fiind, încă de acum doi ani, „într-un program de scadențare, în urma unui acord cu ANAF”, așa cum anunța principalul acționar al clubului în ProSport în luna ianuarie. Dacă în septembrie 2013 clubul din Ștefan cel Mare datora statului aproximativ 650.000 de euro, acum restanțele au scăzut până la circa 483.000 de euro. Podiumul restanțierilor este completat de Pandurii Târgu-Jiu, care la 30 martie 2014 avea datorii la bugetul general consolidat de aproximativ 315.000 de euro, de aproape două ori mai mult decât la jumătatea anului trecut.

Alte formații din Liga I care figurează cu restanțe către stat sunt: Ceahlăul (330.000 de euro), Săgeata Năvodari (60.000 de euro), Petrolul (1.100 euro) și Corona Brașov (700 de euro). Interesant este că, la mijlocul anului trecut, formația de sub Tâmpa înregistra datorii de aproximativ 160.000 de euro.


 

Publicat: 18 05. 2014, 10:36
Actualizat: 18 05. 2014, 18:18