De ce a obosit Steaua? Reghe dă vina pe program, dar statistica îl contrazice
Cu o singură victorie în ultimele opt meciuri, cea cu Oțelul (2-0) din Cupa României, Steaua trece prin cea mai dificilă perioadă din mandatul lui Laurențiu Reghecampf. În ciuda dorinței jucătorilor și a conducătorilor, campioana proaspăt ieșită din Champions League va trebui să mai joace încă trei meciuri până la finalul anului – cu Ceahlăul și „dubla” cu Astra – în condițiile în care toată lumea din anturajul echipei vorbește despre oboseala acumulată de fotbaliști.
„Jucătorii au valoare, dar, în acest moment, e greu să dea mai mult decât au arătat. Au nevoie de pauză, de vacanță, pentru că sunt foarte obosiți și din punct de vedere mental, și din punct de vedere fizic”, a spus recent Anghel Iordănescu, la DigiSport. Problema oboselii a fost recunoscută chiar și de fotbaliști, care și-au manifestat public dezamăgirea față de hotărârea luată de LPF de a nu întrerupe campionatul: „E normal ca noi, jucătorii, să fim supărați! Eu simt oboseala acumulată. Stăm mereu în cantonamente și nu e ușor. Aceste etape se joacă doar pentru că unii președinți de cluburi au interese”, s-a plâns Florin Gardoș după meciul european de aseară, cu Chelsea.
„Jucătorii Stelei au jucat până acum cât alții într-un sezon”
După egalul cu Petrolul din urmă cu aproape două săptămâni, Laurențiu Reghecampf oferea o explicație pentru lipsa de prospețime a fotbaliștilor săi: „Băieții aceștia au peste 30 de meciuri jucate în cinci luni. Alți fotbaliști din Liga I nu joacă atât de mult într-un sezon întreg”. Iar tehnicianul Stelei are dreptate pentru că, din Liga I, echipa sa poate fi comparată doar cu Pandurii ca număr de meciuri disputate în acest campionat, gorjenii fiind și ei angrenați pe trei fronturi: campionat, Cupa României și Europa League.
Singura problemă apare atunci când programul Stelei din această primă parte a campionatului este pus față în față cu cel din aceeași perioadă a sezonului trecut, când Steaua defila și în competiția internă, și în Europa. Și principala armă a steliștilor era atunci pregătirea fizică net superioară oricărui adversar pe care îl întâlnea, singura sincopă majoră fiind partida cu VfB Stuttgart de pe teren propriu (1-5).
31 anul trecut, 31 și acum
Până la mijlocul lui decembrie 2012, Steaua disputase 31 de meciuri în toate competițiile. Zece în Europa League – „dublele” din preliminarii cu Vardar Skopje și Ekranas, dar și partidele din grupe cu VfB Stuttgart, două în Cupa României, cu Târgu Mureș și Chiajna, și 19 în Liga I. Sezonul de iarnă îl termina cu victoria în fața Astrei (2-0) și toată lumea evidenția forma fizică a jucătorilor lui Laurențiu Reghecampf. Programul din prima parte a sezonului curent este identic cu cel de anul trecut, adică tot 31 de meciuri disputate în toate competițiile, și, automat, argumentul oboselii acumulate din cauza numărului de meciuri nu mai poate avea aceeași tărie.
N-au obosit la națională
Păstrând comparația cu prima parte a sezonului trecut, steliștii nu pot invoca nici oboseala survenită în urma acțiunilor echipei naționale, întrucât aici, în ciuda faptului că România a ajuns în play-off-ul CM 2014, unii dintre fotbaliștii din Ghencea au jucat mai puțin decât în aceeași perioadă a campionatului trecut. Exemplele cele mai elocvente sunt cele ale mijlocașilor centrali Bourceanu și Pintilii, care au cu 116, respectiv 115 minute mai puțin decât în sezonul trecut sub tricolor. Tătărușanu, Tănase sau Latovlevici au evoluat mai mult pentru naționala lui Pițurcă în această primă parte a sezonului decât au făcut-o în 2012.
Cât au jucat steliștii la națională în acest sezon și în sezonul trecut:
Cristi Tănase – 474 minute Cristi Tănase – 376 minute
Ciprian Tătărușanu – 540 minute Ciprian Tătărușanu – 404 minute
Alex Bourceanu – 360 minute Alex Bourceanu – 476 minute
Iasmin Latovlevici – 254 minute Iasmin Latovlevici – 79 minute
Mihai Pintilii – 225 minute Mihai Pintilii – 340 minute
Florin Gardoș – 90 minute Florin Gardoș – 180 minute
Adi Popa – 72 minute Adi Popa – 24 minute
Vlad Chiricheș – 90 minute Vlad Chiricheș – 601 minute
Alex Chipciu – 26 minute
* Vlad Chiricheș a plecat în luna august a acestui an și a bifat un singur meci al naționalei din postura de jucător la Steaua
* Jucătorii antrenați de Laurențiu Reghecampf au fost implicați în șapte din cele opt meciuri jucate de națională în acest sezon competițional. Excepția este reprezentată de amicalul cu Trinidad-Tobago, din iunie, când niciun stelist nu a fost convocat