Comportamentul lui Denis Alibec pe teren a devenit de ceva vreme, mai ales de la transferul la FCSB, subiect de discuție atât în rândul oamenilor de fotbal și al jurnaliștilor, cât și al specialiștilor din domeniul psihologiei sportive.
Lamentările deja celebre ale lui Alibec sunt exagerate, la fel cum sunt și reproșurile către coechipieri și protestele la adresa arbitrilor. Iar faptul că nu reușește să înscrie îi accentuează aceste stări. Alibec a dat doar două goluri și trei pase decisive în 13 meciuri din acest sezon, toate în cupele europene, iar în dreptul realizărilor sale din Liga 1 stă un mare ZERO, în cele 8 meciuri jucate!
Pentru a lămuri, pe cât posibil, situația atacantului de la FCSB, pe care Gigi Becali a plătit două milioane de euro către Astra, l-am chestionat pe psihologul sportiv Ioan Popoviciu, vicepreședintele Asociației pentru Psihologia Sportului: „Alibec trăiește sub o presiune enormă la Steaua. Este socotit unul dintre cei mai buni jucători din Liga 1, iar acest aspect, atunci când nu ești pregătit din punct de vedere mental, să faci față presiunii de a fi cel mai bun, poate afecta performanța din teren. De asemenea, el a fost cumpărat de Steaua ca să înscrie. Golurile pe care le marchează îi arată acestuia, în mod fals, cine este el. Mentalitatea sa îmbracă limbajul „eu sunt golurile pe care le marchez, cu cât mai multe, cu atât mai bine”.
Alibec trăiește, așadar, sub povara golului, pe care nu reușește să-l înscrie în ultimul timp, poate tocmai din cauza presiunii pe care el însuși și-o pune. „Deși pe fișa postului său figurează pressing, pase, scoaterea adversarului din joc, prezență între fundași, șuturi pe spații, recuperarea mingii, identitatea sa este dată doar de eficacitatea pe tabelă”, explică același Ioan Popoviciu.
L-am întrebat pe specialistul nostru și de unde vine această lamentare permanentă a atacantului de la FCSB, cu care iese în evidență mai mult decât prin jocul pe care-l practică. Iată ce am aflat: „Lamentarea lui Alibec este rezultatul neputinței de a plusa prin goluri la capitolul „identitate și imagine”, aspect care afectează eficiența sa în joc. În felul acesta, el pierde bucuria jocului, devine crispat, tensionat și reactiv atunci când nu reușește să marcheze”. Asociația pentru Psihologia Sportului organizează pe acest final de an mai multe cursuri de inițiere și instruire în psihologia sportivă: pe 4-5 noiembrie la Cluj, pe 11-12 noiembrie la Timișoara, pe 18-19 noiembrie la Târgu Mureș și pe 9-10 decembrie în București, la care vor participa somități din lumea psihologiei, specialiști în domeniu, dar și foști mari sportivi. Înscrierile se pot face la adresa de mail [email protected].
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER