DECALOGUL LUI BERGODI
Cristiano Bergodi, tehnicianul italian al Stelei a reușit performanța de a fi cel mai curtat tehnician din fotbalul românesc. A salvat Iașiul de la retrogradare, a dat culoare Rapidului, a pus bazele unei echipe închegate a Clujului și a fost ultimul care a făcut performanță la Național. Nu este neapărat genul de tehnician sclipitor, dar fotbalul jucat de echipele pe care le-a condus a fost unul curat. Mizează mult pe ideea de grup, se impune prin naturalețe. Delimitează clar linia în spatele căreia trebuie să se plaseze jucătorii…Glumește cât trebuie cu ei, dar nu e genul de tehnician „mămos” care să se ofere să le rezolve problemele. Știe când și cum să se impună. Nu ezită să urle, dacă e cazul și face o echipă foarte bună cu Renzo Rossi, prietenul și colaboratorul său. Dealtfel ultimul își va lua atestatul de team-manager de la renumita școală de la Coverciano. Pe baza informațiilor și a discuțiilor cu apropiații italianului, Prosport a schițat 10 din principiile de bază pe care Bergodi le aplică la echipele unde antrenează și pe care le vom vedea mai mult ca sigur și în Ghencea.
1. Toți jucătorii sunt egali. Nu există vedete, titulari de drept, preferați. Glumește cu ei atât cât trebuie pentru a crea o atmosferă plăcută la antrenamente.
2. Nimeni nu comentează deciziile sale. Italianul le explică jucătorilor foarte clar ce au de făcut, cere respect, disciplină și respect.
3. Se implică total la antrenamente și dispune de o răbdare de fier. Are o plăcere nedisimulată de a lucra cu jucătorii, nu ezită să oprească antrenamentele pentru „a-i pune pe fotbaliști cu mâna” și de a le explica clar ce vrea de la ei.
4. Se consultă cu toți, face ca el. De la îngrijitorul stadionului, până la bucătar, Bergodi vorbește cu toți. Stochează informațiile despre jucători, atmosferă și pe baza lor, ia decizii. Nu ignoră pe nimeni și nu lasă nimic la voia întâmplării.
5. Hotărăște echipa la ședința de dinaintea jocului. Lucrează cu toată echipa în săptămânile premergătoare jocurilor, ținându-și elevii în priză, chiar dacă nu de puține ori, unii dintre titulari se pot ghici. Cu toate acestea, așteaptă până în ultima clipă să decidă primul unsprezece și nu de puține ori apar surprize.
6. Adversarul trebuie să joace în funcție de cum evoluează echipa pe care o conduce. Beneficiază de o bază de date impresionantă. Renzo Rossi este reprezentantul Pannini Digital Soccer în România și are „disecați” absolut toți adversarii.
7. Nu dă amenzi, dar țipă la vedete. Chiar dacă pare liniștit la o primă vedere, Bergodi nu ezită să ridice tonul. Pentru a se impune își alege ținte dintre cei mai respectați fotbaliști. Totul cu motiv, bineînțeles.
8. Critică și laudă la vedere. Neavând confidenți printre jucători, nicio măcar căpitanul echipei, transmite mesajele grupului. Remarcații sunt lăudați și cei ce greșesc sunt criticați în fața grupului.
9. Nu își vorbește de rău adversarii. Bergodi evită să critice chiar și de față cu apropiații pe cei cu care se confruntă. Dacă îl respecți, îl cunoști, deci îl poți învinge.
10. Fotbalul e totul pentru el. Familist convins, își petrece tot timpul liber în slujba echipei pe care o conduce-vede meciuri, studiază ultimele noutîți în materie, se documentează permanent- din cauza faptului că toți cei dragi stau mai mult în Italia.